Sør-Afrika

Foto: Leger Uten Grenser / Sydelle WIllow Smith

Sør-Afrika


Rundt 7 millioner mennesker lever med hiv i Sør-Afrika

Hjem > Land > Sør-Afrika

Sør-Afrika har over 50 millioner innbyggere. Frem til 1994 ble landet styrt av en hvit minoritet som opprettholdt et system for rasebasert segregering, apartheid.

Etter tiår med internasjonal isolering, væpnet konflikt og masseprotester, gikk apartheid-regjeringen endelig med på å gi fra seg makten. Den demokratisk valgte ledelsen oppmuntret til forsoning og hadde som mål å rette opp den sosiale ubalansen i landet.

Leger Uten Grenser har jobbet i Sør-Afrika siden 1999, primært med fokus på behandling av tuberkulose og hivpasienter.

Leger Uten Grensers arbeid i Sør-Afrika i 2016

KwaZulu-Natal provinsen

Leger Uten Grensers hiv/tuberkulose-prosjekt i uThungulu-distriktet dekker en befolkning på 114.000 mennesker. Prosjektet tar sikte på å bli det første området i Sør-Afrika som skal nå UNAIDS 90-90-90 mål. Disse målene går ut på at 90% at mennesker smittet med HIV skal vite om sin stauts, 90% av de som er diagnostisert skal være behandles med antiretroviral behandling (ARV), 90% av de som behandles skal få senket virusnivå.

Rapporten, Bending the Curves of the hiv/tuberkulose Epidemic in KwaZulu-Natal, beskriver prosjektets modell gjennom aktiviteter i lokalsamfunnet, integrert hivtesting , screening av tuberkulose og tilgang på medisiner. Prosjektet ønsker samtidig å påvirke den sørafrikanske regjerningens fremtidige strategi for å møte 90-90-90 målene nasjonalt.

I 2016 utførte Leger Uten Grenser:

  • 56.029 mennesker ble testet i prosjektet
  • 1.573.756 kondomer ble delt ut
  • 2370 menn fikk frivillig omskjæring, noe som har vist seg å bidra til reduksjon i overføring av hiv-smitte.

Khayelitsha

Khayelitsha-prosjektet i nærheten av Cape Town fortsetter arbeidet med å utvikle og implementere nye behandlingsregimer for multiresistent tuberkulose og innovative behandlingsmodeller for mennesker som lever med hiv og tuberkulose.  

I 2016 fokuserte Leger Uten Grenser på å utvikle behandling rettet mot spesielle risikogrupper slik som gravide kvinner, deres barn og menn.

Gjennom hele 2016 kjempet Leger Uten Grenser for å få tilgang til nyutviklede medisiner til sine pasienter. Sør-Afrika har nå tilgang til den nye tuberkulosemedisinen Bedaquiline, og i Khayelitsha, har Leger Uten Grenser landets største gruppe pasienter på en annen lovende medisin, Delamanid, hvor 61 pasienter startet medisinering i 2016.

Artikkelen fortsetter etter bildet

MEDISIN: En pasient på Kuyasa-klinikken tar opp til 26 piller om dagen for å bekjempe multiresistent tuberkolose. Foto: Sydelle WIllow Smith


Leger Uten Grenser støtter også de lokale helsemyndighetene i distriktet Western Cape for å styrke arbeidet mot multiresistent tuberkulose.

Rustenburg

I Rustenburg, i Sør-Afrikas gruvebelte, samarbeider Leger Uten Grenser med lokale helsemyndigheter for å gi tilgang til medisinsk behandling til ofre for seksualisert vold. I 2016 publiserte Leger Uten Grenser den hardtslående rapporten: Untreated Violence, basert på tilbakemeldinger fra 800 kvinner i Rustenburg, i alderen 18-49 år. Undersøkelsen viser at en av fire kvinner i Bojanala distriktet har blitt voldtatt. Halvparten har opplevd en eller annen form for seksualisert vold, mens 95 % av kvinnene som ble voldtatt ikke hadde fortalt om overgrepene til helsepersonell.

I 2016 støttet Leger Uten Grenser tre Kgomotso omsorgsentre som tilbyr primærhelsetjeneste med medisinsk-, juridisk og psykososial bistand til ofre for seksualisert vold.

I 2016 utførte Leger Uten Grenser:

  • 290 ble behandlet for de medisinske følgene av seksualisert vold, med mål om forhindre smitte av seksuelt overførbare sykdommer og graviditet.  

Fix the Patent Laws

I 2011 lanserte Leger Uten Grenser et samarbeid med 32 pasientgrupper og organisasjoner for å kreve bedre tilgang til medisiner gjennom å hindre patent- og monopolvirksomhet innen produksjon av legemidler. (The Fix the Patent Laws coalition) I september 2016 publiserte gruppen en rapport Patent barriers to medicine access in South Africa, og fortsetter arbeidet med å legge press for å få på plass en lovendring.

Stop Stockouts

Stop Stockouts-prosjektet, er et samarbeid mellom Leger Uten Grenser og fem andre organisasjoner. Hensikten er å overvåke tilgjengeligheten av viktige legemidler i klinikker over hele Sør-Afrika. Gruppen legger press på legemiddelindustrien for å få på plass utilstrekklige leveranser av livsviktige medisiner.

Rundt 3500 pasienter og samfunnsaktivister har blitt trent til å rapportere når klinikker går tomme for medikamenter slik at nasjonale helsemyndigheter blir lagt press på for å finne raske og holdbare løsninger når klinikkene tømmes for medisiner.  

PASIENT: Sinethemba Kuse

NY MEDISIN: Sinethemba Kuse, 17, fra Khayelitsha, var en av de første pasientene som fikk starte på den nye medisinen delamanid i Sør-Afrika. Foto: Sydelle WIllow Smith 


– Se for deg at du blir fortalt at du har multiresistent tuberkulose rett før jul. Samme dag ga legen meg tabletter og sprøyter. Sprøytene var smertefulle. Jeg var redd for nåla, for jeg måtte få sprøyte hver dag. Noen ganger begynte jeg å blø, andre ganger fikk jeg til og med hevelser. Jeg tok mange tabletter så jeg ikke skulle kaste opp eller bli søvnig. Senere fikk jeg høre om en ny medisin som var tilgjengelig i Khayelistha, men som ikke mange var så heldige å få. Doktor Jenny [Hughes] fra Leger Uten Grenser forklarte mer om denne nye medisin kalt delamanid. I februar 2015, begynte jeg på den.  Alt jeg kan si er at det finnes håp. Jeg satset livet på den og den virket. Bestemor og alle andre begynte å merke forskjellen – til og med bestemors kirkevenner så forvandlingen.
   Sinethemba Kuse

SMILER: Sinethemba med bestemoren sin. Foto: Sydelle WIllow Smith 

 

 
 

 HVORFOR ER VI I SØR-AFRIKA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen