Nødhjelpsforsyninger og logistikk

Foto:Yann Geay/Leger Uten Grenser​

Nødhjelpsforsyninger og logistikk


Leger Uten Grenser er raskt på plass i nødsituasjoner verden over med forsyninger som dekker grunnleggende behov.

Hjem > Helse > Nødhjelpsforsyninger og logistikk
08.06.2017 | Oppdatert 25.03.2020
        

Vi har mange lagre flere steder i verden, slik at forsyninger kan flys ut på kort varsel når krisen rammer. Egne team av eksperter jobber kontinuerlig med å vurdere hvordan vi skal rykke ut og respondere. Dette gjelder i nødsituasjoner, når utstyret ofte må være på flyet innen 24 timer, og i langvarige prosjekter der man trenger stabile forsyninger av utstyr og medisiner.

Under kan du se logistiker Kim Clausen i Nepal etter jordskjelvet i 2015.

 

Noe av det vi deler ut er:

  • Tepper

  • Telt

  • Plastpresenning

  • Såpe

  • Brennstoff

  • Mat

  • Kokekar

I mange nødsituasjoner deler vi ut slike forsyninger i ferdigpakkede sett som tilpasses lokale behov.

Et matlagingssett kan for eksempel inneholde primus, kjeler, tallerkener, kopper, bestikk og en vannbeholder. Et hygienesett kan inneholde såpe, shampoo, tannbørster, tannpasta og klesvaskemiddel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TYFON: Leger Uten Grenser delte ut nødhjelpsforsyninger til familier som ble rammet av tyfonen Hayan på Philipinene i 2013. Foto: Florian Lems/Leger Uten Grenser


Lokale behov

I områder hvor folk mangler husly og det ikke fins materialer tilgjengelig lokalt, deler vi ut tau, plastpresenning og telt.

I kaldere områder deler vi ut vintertelt eller forsøker å finne mer permanent husly til dem som trenger det.

Under kan du se Leger Uten Grensers team fly nødhjelpsforsyninger til befolkningen i fjellområder på Haiti etter orkanen Matthiew i 2016.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Logisikk i en nødsituasjon

– En lege er ikke mye verdt for noen midt i ørkenen hvis hun eller han ikke får levert medisinene til riktig tid og sted, med riktig temperatur. Uten logistisk støtte kan ikke Leger Uten Grenser jobbe like raskt og effektivt som vi gjør, sier Chris Houston, logistiker i Leger Uten Grenser. 

Leger Uten Grenser har en uavhengig og integrert leverandørkjede. Dette gjør at vi lettere kan dekke menneskers behov – uansett hvem eller hvor de er.

Artikkelen fortsetter under videoen.


Ferdigpakkede nødhjelpsforsyninger

Leger Uten Grenser har utviklet og produsert nødhjelpspakker som er klare til å transporteres innen få timer. Disse inkluderer operasjons- og fødselshjelpsutstyr.

Pakkene blir brukt som standard for andre nødhjelpsorganisasjoner verden over. Nødhjelpspakkene blir gjennomgått hver gang et nytt legemiddel eller medisinsk utstyr blir tilgjengelig.

Forsyningssentre verden over

For å være sikre på at vi kan stille opp så raskt som mulig i en nødsituasjon, har vi fire logistikksentre i Europa og Øst-Afrika, i tillegg til lagre i Sentral-Amerika og Øst-Asia. Logistikksentrene kjøper inn, tester og lagrer utstyr som kjøretøy, kommunikasjonsverktøy, strømforsyninger, vannrensingsutstyr og kosttilskudd.

Fly kan bli lastet og flydd til kriseområder innen 24 timer.

På logistikksentrene er de ferdigpakkede nødhjelpspakkene toll-klarert og klare for flyvning. Vi lagrer også tusenvis av telt i Kina og Dubai, i tillegg til andre produkter som ikke går ut på dato, som er klare for umiddelbar bruk i en nødsituasjon.

Kostnadsreduserende logistikk

For å senke kostnadene frakter Leger Uten Grenser det meste av utstyret med båt, hvis det ikke er en umiddelbar krise. Det er derfor viktig å følge med på lagerbeholdninger og forutse fremtidige behov så bestillinger kan bli gjort inntil tre måneder før antatt behov.

Man må også få alle medisiner og utstyr tollklarert. I hovedstedene i land vi jobber har vi logistikkansatte som forhandler med offentlig ansatte, for å passe på at vi betaler riktige importavgifter og at utstyret blir levert der det skal så raskt som mulig.


Les mer om hvordan Leger Uten Grenser jobber før og under naturkatastrofer

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen