Meslinger

Foto: Markel Redondo​/Leger Uten Grenser

Meslinger


Meslinger er en svært smittsom virussykdom og en av de vanligste dødsårsakene hos små barn.

Hjem > Sykdommer > Meslinger
Oppdatert 20.12.2019
        

Hva er meslinger? 

Meslinger forårsakes av et svært smittsomt virus (morbilli). Ni av ti som kommer i kontakt med en bærer av viruset blir smittet. Viruset smitter gjennom direkte kontakt med andre smittede, og gjennom luftsmitte (hosting og nysing).

En trygg og effektiv vaksine har eksistert siden 1960-tallet, men utbrudd av meslinger forekommer fortsatt grunnet utilstrekkelige vaksinasjonsprogrammer.

Mennesker med A-vitaminmangel, og mennesker med immunforsvar som er svekket av hiv eller andre sykdommer, er ekstra utsatt for smitte.

Meslingdødsfall har blitt redusert med 84 prosent globalt siden 2000-tallet takket være effektiv, trygg og billig vaksine. Likevel dør 90.000 barn hvert år av viruset, ifølge Verdens helseorganisasjon. Meslinger er fortsatt vanlig i mange lavinntektsland, spesielt i deler av Afrika og Asia med svake helsesystemer og lav vaksinasjonsdekning. 

Meslingvaksinen er trygg, effektiv og billig

En vaksine koster bare 3 norske kroner, så for 90 kroner kan du bidra til at 30 barn får den livsviktige vaksinen.

Vil du hjelpe? Vipps 90 kroner til 2177 - merk betalingen med "meslinger" »

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Symptomer

Etter smitte kan det gå opptil tre uker før man får symptomer. Sykdommen gir høy feber og typisk røde, irriterte slimhinner i munn og luftveier med rennende nese, hoste og røde irriterte øyne. Det mest kjente tegnet er likevel det karakteristiske røde hudutslettet på hele kroppen, som dessverre ikke alltid er like lett å se på mørk hud. Hvite små prikker i munnen (Koplik`s spots) er ikke alltid til stede, men er et sikrere tegn på at det er meslinger.

 

Behandling

Det finnes ingen direkte behandling mot meslingvirussykdom annet enn isolasjon for å hindre videre smitte, smertelindring, febernedsettende medisiner, ernæring og behandling av komplikasjoner. Komplikasjoner oppstår i rundt 30 prosent av sykdomstilfellene. I rike land blir de aller fleste friske av meslinger i løpet av to til tre uker. Blant underernærte barn ligger dødeligheten blant de smittede på mellom fire og ti prosent. I fattige områder med begrenset tilgang til helsehjelp eller svake helsesystemer kan dødeligheten være opp mot 20 prosent.

Komplikasjoner

De hyppigste komplikasjonene er diaré med dehydrering, bakterielle infeksjoner som øre- og lungebetennelser og hjernebetennelse (Encefalitt).

Meslinger kan også føre til blindhet og hjertesykdom. De fleste dødsfallene av meslinger er knyttet til komplikasjonene. De aller fleste dødsfall skjer i fattige land og de mest utsatte er barn under fem år som ikke er vaksinert.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

MASSEVAKSINERING: Leger Uten Grenser vaksinerer mot meslinger i Guinea, April 2017. FOTO: Markel Redondo


Vaksinering

Det finnes en trygg og effektiv meslingevaksine som har redusert dødeligheten av sykdommen. Store vaksinekampanjer har gjort mye for å begrense antall tilfeller og dødsfall, men mye gjenstår.

For å forhindre nye utbrudd må 95 prosent av befolkningen være immunisert mot viruset. Da oppnår man flokkimmunitet. Derfor er vaksinasjon av barn helt sentralt for å holde sykdommen i sjakk. Det er livsviktig at man fortsetter å sørge for å utføre vaksinasjonskampanjer, og spesielt at man når ut til barna som lever i fattige land.

I land med svakt helsevesen, og i områder med dårlig tilgang til medisinske tjenester, er vaksinedekningen lav og mange risikerer fortsatt å bli smittet. 

Glemt fremskritt: Over 20 millioner barneliv har blitt spart på grunn av effektiv og billig vaksine

 

DR Kongo: Pågående meslingutbrudd siden 2011

Hvis det er lav vaksinedekning i et området kan det fort oppstå meslingutbrudd, og utbruddene kan vare i årevis. Sørøst i Den demokratiske republikken Kongo har vært preget av meslingutbrudd siden 2011. Det siste større utbruddet skjedde i mars 2018, og Leger Uten Grenser rykket ut og behandlet 3334 barn i Haut-Katanga provinsen. Vi vaksinerte også i samarbeid med helsemyndighetene 231.646 barn i samme provins, i tillegg til 64.629 barn i Haut-Lomami-provinsen i 2018.

Les mer om hva vi gjør i DR Kongo

Leger Uten Grensers arbeid med meslinger i 2017

Leger Uten Grenser var med på å vaksinere over to millioner barn mot meslinger i 2016. Leger Uten Grenser vaksiner ofte barn under meslingutbrudd og gjennom rutinevaksinasjonskampanjer. Fordi meslinger er svært smittsomt prioriterer Leger Uten Grenser å vaksinere barn i flyktningleirer, i avsidesliggende områder med begrenset tilgang til helsehjelp, og barn i kriser og konflikt eller etter naturkatastrofer. Ofte jobber Leger Uten Grenser i samarbeid med lokale helsemyndigheter eller andre aktører for å få på plass store vaksinasjonskampanjer som kan dekke store områder med titusener av barn. Blant annet vaksinerte Leger Uten Grenser over én million barn bare i DR Kongo i samarbeid med helsemyndighetene i landet i 2017. 

Her ser du en liten gutt få meslingvaksine under en stor vaksinasjonskampanje Leger Uten Grenser gjorde sammen med helsemyndighetene i DR Kongo i 2017. Over én million barn ble vaksinert. Foto: Leger Uten Grenser

 

 HVOR JOBBER VI MED MESLINGER 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen