Kirurgi

Foto: Alessio Mamo/Leger Uten Grenser

Kirurgi


Våre dyktige kirurger utfører et vidt spekter av kirurgiske inngrep i 30 land

Hjem > Helse > Kirurgi
        

Vi utfører flere titalls tusen livreddende operasjoner hvert år

Kirurgien vi driver kan brytes ned i fire hovedkategorier: infeksjon/sårskadekirurgi, krigskirurgi/store traumer, obstetrisk kirurgi, og spesialisert rekonstruksjonskirurgi. 

Utstyr

De kirurgiske fasilitetene og utstyret vi bruker varierer ut fra stedene vi jobber og behovene der. 

Etter naturkatastrofer må vi kanskje sette opp teltklinikker eller oppblåsbare sykehus, som vi gjorde etter tyfonen på Fillipinene i 2013 og jordskjelvet i Nepal i  2015.

Les mer om logistikk i en nødsituasjon

Som oftest støtter vi, eller tar over eksisterende medisinske fasiliteter der vi jobber, ofte i samarbeid med landets Helsedepartement. Eksempler på dette er prosjektene våre i Rahtha i Jordan, og Bogulia i Den sentralafrikanske republikk.

Vi har bygget opp omdømmet vårt ved å sikre et høyt minimumsnivå av kvalitet på hjelpen vi gir, uansett hvor vi er. 

Selv om å utføre kirurgiske inngrep langt ute i ødemarka kan være ganske annerledes fra et fullt utrustet moderne sykehus, gir vi våre ansatte det utstyret som trengs for å utføre en rekke forskjellige kirurgiske inngrep, når enn det trengs. 

Anestesi

I alle våre kirurgiske prosjekter er det en anestesilege tilstede. 

Denne viktige delen av kirurgifeltet legger til rette for smertehåndtering. Anestesien sørger for at pasienter holder seg stabile under kirurgiske inngrep, som kan være komplekse og ta lang tid.

Typene anestesi vi bruker i våre prosjekter inkluderer bedøvelse, generell narkose, spinalanestesi og regional anestesi hvor en del av kroppen legges i narkose. 

Våre anestesileger behandler også postoperative smerter, og pasienter på intensivavdelinger. 

Infeksjons- og sårskadekirurgi

Den vanligste formen for kirurgi vi tilby er behandling for infeksjoner og sårskader. 

Infeksjoner kan være alt fra blindtarmbetennelse til et infisert sår. Lidelser som dette er lett å forebygge og behandle i vesten, men kan skape store utfordringer for dem som ikke har tilgang på helsehjelp. 

Se for deg en person som har blitt skadet i et avsidesliggende område med dårlige hygieneforhold, flere timer fra det nærmeste sykehuset. Innen han eller hun når frem og kan få behandling, kan et mindre kutt utvikle seg til en kraftig infeksjon. 

I hovedsakelig rurale områder som skissert ovenfor, ser vi mange mindre kompliserte traumetilfeller. Mennesker kan få brannskader fra ulykker eller skade seg mens de jobber med jordbruk. Dette betyr at våre kirurger må kunne tilpasse seg til å utføre et bredt spekter av prosedyrer. 

Krigskirurgi og alvorlige traumer

Krigskirurgi er hektisk og komplekst.

Siden de fleste av pasientene våre er sivile, ser vi flere sprengningsskader enn skuddskader. 

Vanlige mennesker blir oftere og oftere offer for angrep. 

Les om hvordan vi jobber i konfliktområder

Dette betyr at mange av pasientene våre har flere alvorlige skader samtidig. Som en sprengningsskade på overkroppen kombinert med store sår på ben og armer. Som en følge av dette trenger prosjekter som dette mer personell, med kirurger som har forskjellige spesialiteter. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

ANNENGRADS FORBRENNING: To år gamle Eshgen Karabi har annengrads forbrenning på ansiktet, halsen og overkroppen. Den israelske hæren bombet huset der hun bodde med familien i Gaza by. Eshgen er en av de første pasientene i det oppblåstbare sykehuset Leger Uten Grenser satt opp uken før. Bilde tatt 27. januar 2009. Foto: Bruno Stevens.

 

Pasientene våre i alle kirurgiprosjekter får hjelp til rehabilitering og fysioterapi etter inngrep. 

Obstetrisk kirurgi

Vi har prosjekter med obstetrikk og fødselskirurgi over hele verden, som fokuserer på å hjelpe kvinner med livstruende svangerskapskomplikasjoner. 

Hoveddelen av inngrepene vi gjør er keisersnitt for pasienter med svangerskapsforgiftning, blokkert fødsel eller setefødsel.

Obstetrisk kirurgi kan også omfatte reparasjoner av sprukken livmor, eller behandling av svangerskap utenfor livmoren. 

De største mødrehelseprosjektene med klinikker vi driver er på Haiti, i Sierra Leone og i Jemen

Spesialisert rekonstruktiv kirurgi

Denne typen prosjekter er svært teknisk avanserte, og krever spesialiserte kirurger med mye erfaring innen spesifikke prosedyrer. 

På sykehuset vårt i Amman utfører plastiske- og ortopediske kirurger inngrep på ansikt, hals og hode. De justerer brudd som har grodd feil, og transplanterer hud for å dekke vitale deler i hals- og hoderegionen. 

I blant annet Den sentralafrikanske republikk driver vi programmer spesialisert på fisteloperasjoner. 

En fistel er brist i vevet mellom vagina og urinblære eller endetarmen, og gjør at avføring eller urin lekker igjennom kontinuerlig. Fistler forårsakes som oftest av kompliserte fødsler, men kan også følge av svært voldelige former seksuell vold

Vi organiserer fistel”leirer” for et visst antall uker, hvor vi sender kirurger spesialisert på fistelreparasjoner til å behandle kvinnene som trenger det. 

Vårt største prosjekt for rekonstruktiv kirurgi av ansikt i Nigeria fokuserer på å hjelpe pasienter med noma.

Noma er en koldbrannsinfeksjon i munnhulen som sprer seg over pasientens ansikt og ødelegger vevet rundt nesen og i kinnene. 

Når infeksjonen er behandlet sitter pasienten igjen med store ødeleggelser i ansiktet. 

Kirurgene våre som korrigerer disse skadene så langt det lar seg gjøre, bidrar til å gjenopprette noe normalitet i pasientenes liv. Noma rammer for det meste barn, og inngrep som dette minsker den fysiske smerten, og smerten av sosial utstøtelse. 
 

 HVOR JOBBER VI MED KIRURGI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen