Kirurgi

Foto: Agnes Varraine-Leca/MSF

Kirurgi


Vi jobber blant annet med krigskirurgi, fødselskirurgi og rekonstruktiv kirurgi på prosjektene våre rundt om i verden. 

Hjem > Helse > Kirurgi
Oppdatert 14.04.2023
        

Hva er situasjonen rundt tilgang til kirurgi i dag? 

Det er altfor få kirurger i verden, og for mange pasienter betyr dette forskjellen på liv og død, eller et liv med livslange lidelser og komplikasjoner. 

Dette innebærer blant annet spesialisert helsehjelp for krigsskader, fødselskomplikasjoner, forbrenning eller skader etter ulykker. 

Interessert i å jobbe i felt? Vi trenger kirurger

Hva gjør Leger Uten Grenser når det kommer til kirurgi? 

Leger Uten Grenser jobber kirurgisk innen fire hovedkategorier: infeksjons- og sårskadekirurgi, krigskirurgi og store traumeskader, fødselskirurgi og spesialisert rekonstruksjonskirurgi.

Vi rykker også ut etter behov med kirugiske team i nødsituasjoner, som etter en naturkatastrofe.

I 2021 utførte vi blant annet 111.800 omfattende kirugiske inngrep i prosjektene rundt om i verden.

Dette innebærer blant annet i krig- og konfiktrammede land som Jemen, Kamerun og Palestina. 

Les mer: Tusenvis i Gaza sliter fremdeles med skuddskader

Artikkelen fortsetter under bildet

Tusenvis av palestinere sliter med skuddskader etter Returmarsjen som startet i 2018. Her får Ahmed oppfølging etter at han ble operert på en av klinikkene våre i Gaza. Her jobber vi med post-operativ behandling, som bidrar til at pasienter reduserer risikoen for livslange komplikasjoner. Foto: Mohammed Abed

 

Fødselskirurgi

Vi har prosjekter hvor vi jobber med obstetrikk og fødselskirurgi over hele verden. Der fokuserer vi på å hjelpe kvinner med livstruende svangerskapskomplikasjoner. 

Dette gjelder stort sett å utføre keisersnitt på pasienter med svangerskapsforgiftning, blokkert fødselskanal eller under setefødsel.

Vi opererer også kvinner med skader i livmoren, behandler komplikasjoner av svangerskap utenfor livmoren og vaginal fistel.  

De største klinikkene der vi jobber med mor-barn-helse er blant annet i Den sentralafrikanske republikk, Afghanistan og Sierra Leone.  

Les mer: Bli med inn på fødselssykehuset i Khost, Afghanistan

Rekonstruktiv kirurgi 

Vi jobber med rekonstruktiv kirurgi flere steder, og på sykehuset vårt i Amman i Jordan jobber vi med rekonstruktiv kirurgi for pasienter med krigs- og voldsskader som blir henvist fra naboland som Syria og Palestina. Her behandler vi pasienter med alvorlige beinskader eller beinsykdom i ledd og muskulatur, utfører rekonstruktiv kirurgi, fysioterapi og gir psykisk helsehjelp. 

Noma-sykdom i Nigeria

Noma starter som en alvorlig infeksjon i tannkjøttet (gingivitt) og fører til smertefulle sår i og rundt munnen. Videre utvikler den seg til en infeksjon med kjøttetende bakterier som spiser opp ansikt, lepper og kinn. 

Misdannelsene varierer avhengig av hvordan infeksjonen utvikler seg og graden av infeksjonen. Mange pasienter mister store områder i ansiktet og får store arr. 

Andre helseproblemer som kan oppstå er trismus, som betyr at kjeven låser seg slik at pasientene ikke klarer å verken snakke eller tygge og i verste fall får problemer med å puste.

Mange pasienter krever rekonstruktiv kirurgi, og Leger Uten Grenser jobber med dette på et sykehus i Sokoto i Nigeria. 

Les mer: Noma: Glemt, dødelig og stigmatiserende

Artikkelen fortsetter under bildet

Noma er en forferdelig sykdom som fører til misdannelser i ansiktet og alvorlige helseproblemer. Uten behandling er noma svært dødelig. Her snakker Aliyu med en av våre rådgivere, Adebowale Murtala, på noma-sykehuset i Nigeria. Foto: Claire Jeantet - Fabrice Caterini/Inediz

 

 

 HVOR JOBBER VI MED KIRURGI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen