Kirurgi

Foto: Alessio Mamo/Leger Uten Grenser

Kirurgi


Våre dyktige kirurger utfører et vidt spekter av kirurgiske inngrep i 30 land

Hjem > Helse > Kirurgi
Oppdatert 05.04.2019
        

Vi utfører flere titalls tusen livreddende operasjoner hvert år

Vi jobber kirurgisk innen fire hovedkategorier: infeksjons- og sårskadekirurgi, krigskirurgi og store traumer, obstetrisk kirurgi og spesialisert rekonstruksjonskirurgi. 

Utstyr

Klinikkene og utstyret vi bruker varierer ut fra stedene vi jobber og behovene som finnes der. 

Etter naturkatastrofer må vi ofte sette opp teltklinikker eller oppblåsbare sykehus. Dette gjorde vi etter tyfonen på Fillipinene i 2013 og jordskjelvet i Nepal i  2015.

Les mer om logistikk i en nødsituasjon

Som oftest støtter vi, eller tar over eksisterende medisinske fasiliteter der vi jobber. Ofte samarbeider vi også med landets Helsedepartement. Eksempler på dette er prosjektene våre i Rahtha i Jordan, og Bogulia i Den sentralafrikanske republikk.

Selv om vi utfører kirurgiske inngrep på steder som er svært forskjellig fra sykehusene vi i vesten er vant til, får våre ansatte det utstyret som trengs for å utføre forskjellige kirurgiske inngrep når det trengs.

Anestesi

I alle våre kirurgiske prosjekter er det en anestesilege tilstede. 

Anestesien sørger for at pasientene holder seg stabile under kirurgiske inngrep, som kan være komplekse og ta lang tid.

Anestesien vi bruker i våre prosjekter er bedøvelse, generell narkose, spinalanestesi og regional anestesi hvor en spesifikk del av kroppen legges i narkose. 

Våre anestesileger behandler også pasienter med postoperative smerter, og pasienter på intensivavdelinger. 

Infeksjons- og sårskadekirurgi

Den vanligste formen for kirurgi vi gjør er behandling for infeksjoner og sårskader. 

Infeksjoner kan være alt fra blindtarmbetennelse til infiserte sår. Dette er lett å forebygge og behandle i vesten, men kan skape store utfordringer for dem som ikke har tilgang på helsehjelp. 

Se for deg en person som har blitt skadet i et avsidesliggende område med dårlige hygieneforhold, flere timer fra det nærmeste sykehuset. Innen han eller hun når frem og kan få behandling, kan et mindre kutt utvikle seg til en kraftig infeksjon. 

I rurale områder ser vi mange mindre kompliserte traumetilfeller. Pasientene kan ha fått brannskader fra ulykker eller ha skadet seg mens de jobber med jordbruk. Våre kirurger må kunne tilpasse seg til å utføre et bredt spekter av prosedyrer. 

Krigskirurgi og alvorlige traumer

Krigskirurgi er hektisk og komplekst.

De fleste pasientene våre er sivile, derfor ser vi flere sprengningsskader enn skuddskader. 

Dette betyr at mange av pasientene våre har flere alvorlige skader samtidig. For eksempel en sprengningsskade på overkroppen kombinert med store sår på ben og armer. Som en følge av dette trenger slike prosjekter mer personell, med kirurger som har forskjellige spesialiteter.

Les om hvordan vi jobber i konfliktområder

Artikkelen fortsetter under bildet.

ANNENGRADS FORBRENNING: To år gamle Eshgen Karabi har annengrads forbrenning på ansiktet, halsen og overkroppen. Den israelske hæren bombet huset der hun bodde med familien i Gaza by. Eshgen er en av de første pasientene i det oppblåstbare sykehuset Leger Uten Grenser satt opp uken før. Bilde tatt 27. januar 2009. Foto: Bruno Stevens.

 

Obstetrisk kirurgi

Vi har prosjekter med obstetrikk og fødselskirurgi over hele verden. Der fokuserer vi på å hjelpe kvinner med livstruende svangerskapskomplikasjoner. 

Hoveddelen av inngrepene vi gjør er keisersnitt på pasienter med svangerskapsforgiftning, blokkert fødsel eller setefødsel.

Vi utfører også reparasjoner av sprukken livmor og behandling av svangerskap utenfor livmoren. 

De største klinikkene der vi jobber med mor-barn-helse driver vi på Haiti, i Sierra Leone og i Jemen

Spesialisert rekonstruktiv kirurgi

Denne typen prosjekter er teknisk avanserte og krever spesialiserte kirurger med mye erfaring. 

På sykehuset vårt i Amman utfører plastiske og ortopediske kirurger inngrep på ansikt, hals og hode. De justerer brudd som har grodd feil og transplanterer hud for å dekke vitale deler i hals- og hoderegionen. 

I blant annet Den sentralafrikanske republikk driver vi programmer spesialisert på fisteloperasjoner. En fistel er brist i vevet mellom vagina og urinblære eller endetarmen, som gjør at avføring eller urin hele tiden lekker igjennom. Fistler kommer som oftest av kompliserte fødsler, men det kan også komme på grunn av svært voldelige former seksuell vold

Vårt største prosjekt for rekonstruktiv ansiktskirurgi i Nigeria fokuserer på å hjelpe pasienter med noma.

Noma er en koldbrannsinfeksjon i munnhulen som sprer seg over pasientens ansikt og ødelegger vevet rundt nesen og i kinnene. Når infeksjonen er behandlet sitter pasienten igjen med store ødeleggelser i ansiktet. 

Kirurgene våre korrigerer disse skadene så langt det lar seg gjøre. Noma rammer for det meste barn og inngrep som dette minsker den fysiske smerten og faren for sosial utstøtelse. 

Pasientene i alle de kirurgiske prosjektene våre får hjelp til rehabilitering og fysioterapi etter inngrep. 

 HVOR JOBBER VI MED KIRURGI 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen