Grunnleggende helsetjenester

Foto: Asim Hafeez

Grunnleggende helsetjenester


Grunnleggende helsehjelp innebærer blant annet vaksinering, mor-barn-helse, og enkel behandling av sykdommer.

Hjem > Helse > Grunnleggende helsetjenester
        

Hva er grunnleggende helsehjelp? 

Arbeid med grunnleggende helsetjenester i prosjektene våre tilsvarer omtrent de tjenestene vi i Norge får gjennom legevakten, fastlegen, helsestasjonen og skolehelsetjenesten. Grunnleggende helsehjelp innebærer blant annet vaksinering, mor-barn-helse, og enkel behandling av sykdommer. 

Det er mange årsaker til at mennesker ikke har tilgang til grunnleggende helsehjelp. Det kan være mangel på helsearbeidere, svake helsevesener, flukt, fattigdom, krig eller konflikt. Mange kan også ha en lang og kostbar reise til nærmeste klinikk eller sykehus, og de oppsøker derfor helsehjelp først når det er for sent, eller aldri. 

Les mer: Åtte grunner til at diabetes er en humanitær krise

Hva gjør Leger Uten Grenser når det kommer til å gi grunnleggende helsehjelp? 

Leger Uten Grenser jobber med å gi grunnleggende helsehjelp i nesten alle land vi er til stede i. Det innebærer blant annet å vaksinere millioner av mennesker, utføre hundretusenvis av pasientkonsultasjoner og behandler titusenvis av pasienter mot ulike infeksjonssykdommer og kroniske sykdommer. Det innebærer også å gi mor-barn-helsehjelp.

I 2021 utførte vi 12 millioner pasientkonsultasjoner og vaksinerte flere enn 1,6 millioner mennesker. 

Langlesning: Hundrevis av kilometer er tilbakelagt: Her kommer vaksinene frem - bli med på reisen!

Salamatou får vaksiner i Den Sentralafrikanske Republikk
Salamatou tok med seg barna sine for at de skulle bli vaksinert mot meslinger og lungebetennelse av Leger Uten Grenser i Den sentralafrikanske republikk. Foto: James Oatway

 

I krig og konflikt

Mennesker som lever i krig og konflikt kan ofte ha begrenset tilgang til grunnleggende helsehjelp. Infrastruktur og sykehus kan være ødelagt og ofte kan veien til nærmeste klinikk eller sykehus være risikabel eller farlig. 

I Jemen har flere år med krig ført til at helsevesenet nærmest har kollapset. Helsearbeidere får ikke lønn og flere sykehus og klinikker vi støtter har blitt bombet. Gravide kvinner risikerer livet eller får livslange komplikasjoner fordi de ikke kommer seg til sykehus, og barn lider av sykdommer som egentlig kan behandles. Krigen har også ført til gjentatte kolera-utbrudd i landet, en sykdom som enkelt kan behandles – om man får helsehjelp i tide. 

Les mer: Dette gjør Leger Uten Grenser i Jemen

I land med svake helsevesener

Det er også begrenset tilgang til grunnleggende helsehjelp i land som Den sentralafrikanske republikk, DR Kongo og Sør-Sudan. Her har årevis med konflikt og kamper mellom væpnede grupper ført til store humanitære behov. Svært mange bor i avsidesliggende områder med dårlige veier og muligheter for transport. Helsesystemene er svake, og i noen områder er Leger Uten Grenser én av få medisinske aktører til stede. Sykdommer som malaria, luftveisinfeksjoner og diaré er vanlig. Uten tilgang til helsehjelp mister altfor mange livet og landene har høy mødre- og barnedødelighet.  

Glemt krise 2023: Humanitær krise i verdens yngste land

Til mennesker på flukt

Mennesker på flukt er ofte sårbare for infeksjonssykdommer og andre sykdommer, og tilgang til grunnleggende helsehjelp er ofte begrenset. Hvis man lider av kroniske sykdommer som diabetes, hjerte- og karsykdommer eller hiv kan det bety forskjell på liv og død om man ikke får riktige medisiner i tide. Derfor setter vi ofte opp mobile klinikker hvor vi kan gi grunnleggende helsehjelp til mennesker på flukt i mange land vi jobber i, også i flyktningleirer. 

Les mer: Vårt arbeid med mennesker på flukt

Artikkelen fortsetter under bildet

Operasjon fra sykehuset i Kamerun
Hvis pasienter krever kirurgi slik som pasienten på bildet fra et sykehus vi støtter i Kamerun, henviser vi pasientene videre. Enten til våre egne spesialiserte sykehus, eller andres. Foto: Albert Masias

 

Henvisning av pasienter 

Når pasienter har behov for spesialisert helsehjelp eller en kompetanse vi ikke kan tilby i enkelte prosjekter, henviser vi ofte pasientene videre. Dette kan enten være til våre egne spesialiserte sykehus i området, eller til andre medisinske aktører hvor pasienten kan få gratis helsehjelp.  

Spesialisert helsehjelp betyr blant annet kirurgi, sykehusinnleggelse eller lidelser som krever spesielt utstyr eller spesialister. Det kan være kompliserte fødsler, skuddskader, sykdommer som kala-azar eller akutte skader. 

Interessert i å jobbe i felt? Se hva slags profiler vi ser etter akkurat nå

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen