Hepatitt C

Sa'adia Khan/MSF

Hepatitt C


Hepatitt C angriper leveren og kan føre til kronisk leverinfeksjon, som igjen kan føre til dødelig leversvikt eller leverkreft.

Hjem > Sykdommer > Hepatitt C
Oppdatert 21.12.2021
        

Hva er hepatitt C

Hepatitt C er et virus som angriper leveren. Rundt 71 millioner mennesker har kronisk hepatitt C og bærer viruset i kroppen. Opp til 85 prosent av smittede kan utvikle kronisk leverinfeksjon, som igjen kan føre til dødelig leversvikt eller leverkreft. Hepatitt C smitter hovedsakelig via blod. 

Ofte skjer dette gjennom urene sprøyter, ikke-sterilisert medisinsk utstyr, og gjennom usikre blodoverføringer. Det kan også smitte fra mor til barn.

Det kan ta flere tiår før infeksjonen fører til leversvikt eller kreft. Derfor er svært mange ikke klar over at de er smittet. De oppdager det først når de blir alvorlig syke når leveren svikter, og da kan det være for sent for behandling. 

Hvert år dør rundt 400.000 mennesker av hepatitt C-relaterte lidelser hvert år ifølge Verdens helseorganiasjon.

I dag finnes det svært effektiv behandling mot sykdommen, men dessverre har prisen på en av nøkkelmedisinene vært for høy for mange land. Dette har også vært tilfelle i land i Europa, hvor Gilead har patentbeskyttelse. 

Før de nye medisinene kom på banen fantes det en veldig lite effektiv behandling med begrenset effekt og mange bivirkninger, de nye medisinene var derfor et medisinsk gjennombrudd. 

Glemt fremskritt 2018: Billigere hepatitt C - medisiner redder liv

Artikkelen fortsetter under bildet

En pasient tar medisin på klinikken vår i Kambodsja. De nye medisinene kan kurere hepatitt C-pasienter på bare noen måneder, og bare i 2018 fikk flere enn 8000 hepatitt C-pasienter behandling
av Leger Uten Grenser i Kambodsja. Foto: Todd Brown

 

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Vi jobber med behandling og testing av hepatitt C flere steder i verden. Blant annet har vi dedikerte hepatitt C prosjekter i land med høy forekomst som Pakistan, Kambodsja, Bangladesh og Ukraina.

I 2020 startet 6230 pasienter hepatitt-C-behandling i prosjektene våre. Vi har også tidligere kritisert legemiddelgiganten Gilead som utviklet nøkkelmedisin for behandling av hepatitt C for å sette absurd høye priser på den livreddene medisinen, og klaget patentbeskyttelsen deres i Europa til European Patent Office. Takket være generisk produksjon av medisinen har behandlingen gått ned i pris i flere land, men fremdeles er behandlingen for dyr for mange av pasientene som blir rammet.  

Glemt fremskritt 2017: Millioner av mennesker lider av hepatitt C i Pakistan

Artikkelen fortsetter under videoen av lege Elin Hoffman Dahl som reagerte kraftig da Gilead fikk patentbeskyttelse på hepatitt-C medisin i Europa i 2018. 

 
 

Kunne for første gang kurere viruset

Det var et stort medisinsk gjennombrudd da medisinene sofosbuvir produsert av Gilead og daclatasvir produsert av Bristol-Myers Squibbs (BMS) ble godkjent i 2013 og 2014.  

I over 9 av10 tilfeller ble pasientene kurert for hepatitt C på bare 12 uker ved hjelp av de nye medisinene. Den dyre prisen gjorde likevel at få hadde råd til å bli behandlet. Selv i Norge var medisinene så dyre at man lenge bare behandlet de aller sykeste pasientene

BMS og Gilead sørget også for å søke patentbeskyttelse på medisinene sine i mange land for å unngå at noen andre kunne lage de livreddende medisinene generisk. Uten konkurranse fra andre aktører kan de derfor sette prisen selv.

De høye prisene førte til at flere land, organisasjoner og sivilsamfunnet protesterte. I India ble patentbeskyttelsen på Gilead sin sofosbuvir klaget inn allerede i 2014.

Flere indiske legemiddelselskaper startet tidlig prosessen med å planlegge generisk produksjon av medisinene. Kort tid etter inngikk Gilead en avtale med noen indiske legemiddelselskaper. Avtalen sørget for at Gilead lot over 100 land importere generisk sofosbuvir. BMS gjorde også en tilsvarende avtale, men med Medicine Patent Pool.

Glemt fremskritt 2018: Billigere hepatitt C medisin redder liv

Artikkelen fortsetter under bildet

Helseinformasjonsarbeid er veldig viktig for å oppmuntre folk til å oppsøke helsehjelp. Her informerer et team en landsby i Kambodsja om symptomer på hepatitt C, og hvor vi tilbyr gratis testing og behandling. 
Foto: Simon Ming/Leger Uten Grenser

 

Prisen på generiske medisiner går ned

Det at legemiddelselskaper i flere land nå produserer generiske versjoner av sofosbuvir har ført til at prisen har gått ned fra 300 dollar til rundt 50 dollar på to år. Det er fire ganger billigere enn hva Gilead krever for sin rimeligste medisin.

Flere myndigheter vurderer derfor å innføre tvangslisens, og patentbeskyttelsen har også blitt klaget inn i en rekke land.

Leger Uten Grenser har sammen med mange andre organisasjoner klagd inn Gileads patentbeskyttelse på sofosbuvir til Det europeiske patentkontoret (EPO). Dessverre avgjorde EPO at Gilead skulle få beholde patentet på medisinen i Europa i september 2018. Patentet har også blitt klagd inn av andre aktører i India, Argentina, Brasil, Ukraina, Kina og Thailand, i tillegg til at BMS´ daclatasvir har blitt klaget inn i India. 

Kulsoom var en av de første pasientene våre på hepatitt C-klinikken vår i Karachi i Pakistan som ble kurert for viruset.
Her er hun sammen med mann og barn på feiringen av verdens hepatitt C-dag på klikken vår. Foto: Leger Uten Grenser

 

 

 HVOR JOBBER VI MED HEPATITT 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen