Ebola

Foto: Samuel Aranda

Ebola


Ebola er en svært smittsom virussykdom. Over 11.000 mennesker døde av ebola under utbruddet i Vest-Afrika som endte i 2016. 

Hjem > Sykdommer > Ebola
08.06.2017 / 20.02.2018

Vest-Afrika

Mellom 2014 og 2016 døde 11.315 mennesker dødd av ebola i Vest-Afrika. Utbruddet begynte i mars 2014 og ble erklært over 14. januar 2016 da Liberia ikke hadde registrert noen nye ebolasmittede på 42 dager.

28 av Leger Uten Grensers personell ble smittet av viruset, og halvparten av dem døde. 

Smitterisikoen øker når helsesystemene fungerer dårlig, og smittede pasienter ikke blir diagnostisert og isolert raskt nok. Dette er en viktig årsak til at Liberia, Guinea og Sierra Leone ble hardt rammet av ebolautbruddet i 2014. 

BEHANDLINGSSENTER: Senteret er delt inn i lav- og høyrisikosoner for å minimere smittefaren.


Klikk her for en interaktiv versjon av grafikken (eng.).

Smittevern

Alle hjelpearbeidere som jobber inne på høyrisikosonen, må være iført beskyttelsesutstyr som forhindrer at de kommer i kontakt med smittede pasienter eller infiserte kroppsvæsker.

I tillegg følger hjelpearbeiderne strenge regler for å forebygge smitte. Ingen lov til å ta på hverandre, klær og utstyr sprayes med klor for å drepe eventuelle virus, hender vaskes i klor hele tiden, og hjelpearbeiderne jobber alltid i par for å passe på at ingen feil blir gjort.

BESKYTTELSESDRAKT: Hjelpearbeidere følger strenge beskyttelsesregler for å unngå smitte. 

Smitte og symptomer på ebola

Ebola smitter via blod og andre kroppsvæsker. Man kan også bli smittet av døde ebolasmittede. 

Symptomene på ebola er plutselig feber, svakhet, muskelsmerter, hodepine og vond hals. Disse følges av oppkast, diare, utslett, svekkede nyre- og leverfunksjoner og noen ganger indre og ytre blødninger. 

Symptomene oppdages mellom to og 21 dager etter smitte. 

Det er vanskelig å diagnostisere ebola fordi symptomene ligner andre vanlige plager. Viruset blir endelig identifisert med laboratorietester. 

Selv om ebola er vanskelig å diagnostisere er det viktig at pasienten blir isolert raskt og får hjelp av helsepersonell. 

Behandling av ebola

Det finnes foreløpig ingen tilgjengelig behandling eller vaksiner mot ebola. 

I Desember 2016 ble en ebolavaksineprøve avsluttet. Vaksinen var svært effektiv mot ebolatypen Zaire. Det trengs fortsatt forskning på andre typer ebola. 

Ebolabehandling er som regel begrenset. Behandlingen består av å gi pasienten væske, opprettholde oksygen- og blodtrykksnivået og behandling av infeksjoner. 

Når man er frisk er man immun mot virustypen man ble smittet av. 

 HVOR JOBBET VI MED EBOLA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen