Vaksinering

Foto: Dieter Telemans

Vaksinering


Hvert år vaksinerer vi millioner av mennesker mot dødelige sykdommer rundt om i verden. 

Hjem > Helse > Vaksinering
08.06.2017 | Oppdatert 24.09.2020
        

Når andelen av vaksinerte synker, trues flokkimmuniteten, og de med svakest helse er ikke lenger beskyttet. 

Leger Uten Grenser tilbyr vaksiner i hovedsak som respons på epidemier og utbrudd av smittsomme sykdommer. Vi tilbyr i tillegg de grunnleggende rutinevaksinasjon barn i utsatt grupper som f.eks flyktninger og internt fordrevne, og der tilbud om vaksinering er svært mangelfullt.

Leger Uten Grenser setter fokus på effektive og rimelige vaksiner som er tilgjengelige for dem som trenger dem mest - vaksiner er ingen luksusvare.

Det finnes effektive og trygge vaksiner mot sykdommer som meslinger, polio og gulfeber.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En vaksjonasjonskampanje mot hjernehinnebetennelse i Niameyregionen i Niger, april 2017. Foto: Sarah Pierre/Leger Uten Grenser


Dette er vaksiner som gir flokkimmunitet i befolkningen dersom mange nok vaksineres – vaksinedekningen for mange sykdommer er allikevel langt fra god nok på verdensbasis.

Forebygging av disse sykdommene med alvorlige følger, er det aller mest effektive tiltaket for å forhindre alvorlige utbrudd. 

Vaksiner inneholder svake eller døde smittestoffer, disse tilføres i små doser og kroppen danner antistoffer.

Noen vaksiner injiseres, mens andre tas oralt. Enkelte vaksiner gir livslang immunitet, mens andre må gis i flere omganger for å sikre beskyttelse mot smitte.

Les mer: 64.000 barn vaksinert i Den sentralafrikanske republikk

Vaksinering og humanitære kriser

I akutte krisesituasjoner ligger ofte forholdene til rette for utbrudd av smittsomme sykdommer som meslinger, lungebetennelse, kolera og andre diaré-sykdommer.

Mennesker som bor tett sammen med dårlige sanitære forhold er spesielt utsatt.

Krisesituasjoner kan også føre til at barn ikke får vaksiner de normalt ville fått gjennom nasjonale vaksineprogrammer. Dette gjelder særlig mennesker på flukt.

Leger Uten Grenser gjennomfører vaksinasjonskampanjer for å hindre og begrense store utbrudd.

Vaksinasjonskampanjer 

I 2016 deltok Leger Uten Grenser i flere store vaksinasjonskampanjer.

Da Zambia opplevde et stort kolerautbrudd, lanserte Leger Uten Grenser og helsedepartementet den største kampanjen for distribuering av orale vaksiner mot kolera noensinne. Nærmest en halv million mennesker ble vaksinert for å forhindre videre spredning av kolera i Zambia.

Under utbruddene av gulfeber i Den demokratiske republikk Kongo, vaksinerte Leger Uten Grenser mer enn 1 million mennesker.

I tillegg til dette har Leger Uten Grenser deltatt i en vaksinasjonskampanje i samarbeid med helsedepartementet i Den sentralafrikanske republikk, hvor 14.000 barn ble vaksinert i løpet av fem dager, mot blant annet polio, hepatitt B, meslinger og hjernehinnebetennelse.

2016 var også året Leger Uten Grenser arrangerte sin første akutte vaksinasjonskampanje i Europa. I Hellas ble flere tusen barn vaksinert mot blant annet lungebetennelse.

Leger Uten Grenser har vaksinert mer enn 2,2 millioner mennesker i forbindelse med sykdomsutbrudd, og nærmest en halv million rutinevaksinasjoner i 2016. 

Tilgang og pris

En avgjørende faktor når det kommer til tilgang på vaksiner er pris. Myndigheter i fattige land må forholde seg til priser fastsatt av store legemiddelselskap, som i mange tilfeller fører til utbrudd av sykdommer det er lett å forebygge med vaksine.

Leger Uten Grenser mener medisiner ikke skal være en luksusvare, vi setter derfor fokus på behovet for rimelige vaksiner.

Les mer om vårt arbeid med tilgang på medisiner

Lungebetennelse er en sykdom som tar livet av mange barn på verdensbasis. A Fair Shot-kampanjen forsøker å påvirke legemiddelindustrien for å sikre vaksiner for 5 amerikanske dollar per barn i utviklingsland.

Oppbevaring og transport i varmere strøk vil temperatur kunne være avgjørende for vellykket massevaksinering. En utfordring med dagens vaksiner er at mange av dem må oppbevares kjølig for å beholde effekten. Det logistiske arbeidet med vaksinasjonsprogram ekstra krevende.

Det er behov for mer forskning på effektene temperatursvingninger har på eksisterende vaksiner, og man må utvikle nye vaksiner som ikke behøver kjølig oppbevaring.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MESLINGVAKSINE: Forelde og barn står i kø for vaksinering på øya Kassa i Guinea, April 2017. Foto:Markel Redondo


Utvikling av nye vaksiner

Vi anser utvikling av nye vaksiner som et viktig steg for å sikre god helse hos befolkninger verden over.

Takket være samarbeidet mellom Leger Uten Grensers forskningsteam Epicentre, helsedepartementet i Niger, Serum Institute of India og Cincinatti Children Hospital, har en ny vaksine mot rotavirus kalt BRV-PV blitt testet ut, og resultatene er strålende.

I Niger deltok over 4000 barn under to år i studien. 

Den nye vaksinen kan oppbevares i høyere temperatur enn de to vaksinene som allerede finnes på markedet og prislappen på vaksinen ligger på under 25 kroner, som gjør den til den billigste på markedet. 

Den nye rotavaksinen vil kunne redde mange barneliv og venter nå på godkjenning fra Verdens helseorganisasjon (WHO). 

Les mer: Ny vaksine mot rotavirus kan forhindre at tusenvis av barn dør 

 

 

 HVOR JOBBER VI MED VAKSINERING 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen