Hiv/aids

Foto: Luca Sola

Hiv/aids


Millioner av mennesker har ikke tilgang til medisiner, mange er heller ikke klar over at de har viruset.

Hjem > Sykdommer > Hiv/aids
Oppdatert 31.10.2022
        

Hva er hiv?

Hiv (humant immunsvikt-virus) er et virus som svekker immunforsvaret hos mennesker, og smitter ved blodoverføring, sex, eller fra mor til barn. 

Det finnes ingen kur for å bli kvitt viruset, men det finnes i dag gode medisiner som gjør at man kan leve med viruset uten å bli syk eller smittsom. 

Hvis hiv-infeksjon ikke behandles, vil man før eller siden utvikle aids (aquired immune deficiency syndrome eller ervervet immunsvikt syndrom), en samlebetegnelse for sykdommer som skyldes svekket immunsystem, som soppinfeksjoner, tuberkulose, lungebetennelser og forskjellige kreftsykdommer.

Ubehandlet aids er alltid dødelig, og i følge UNAIDS døde 650.000 mennesker av hiv-relaterte lidelser i 2021. 

En enkel blodprøve kan finne ut om man har hiv-viruset, likevel lever mange i flere år uten å utvikle symptomer, uvitende om at de er smittet. 

Fra Ukraina: – Flere må få vite at det er mulig å leve et normalt liv med hiv

Artikkelen fortsetter under bildet

Gloria (11) har hiv og utviklet tuberkulose. Heldigvis fikk hun behandling på en hiv-klinikk som Leger Uten Grenser støtter i Nsanje-distriktet.
Her sitter hun på mamma Teleza James' fang på en helsesjekk. Foto: Luca Sola

 

Hva gjør Leger Uten Grenser?  

Leger Uten Grenser startet å jobbe med hiv-pasienter på 1990-tallet, og startet med å gi behandling med de da nye medisinene i Kamerun, Thailand og Sør-Afrika i 2000.

I 2021 hadde vi 37.530 hiv-pasienter i behandling, og har hiv-prosjekter i mangel land rundt om i verden. 

Vi har også jobbet med alternative behandlingsmodeller som tar sikte på å teste og gi medisiner til hiv-pasienter i lokalsamfunnene de bor i, istedenfor at de må ta lange og dyre reiseveier til næmeste sykehus.  

Fra Ukraina: – Flere må få vite at det er mulig å leve et normalt liv med hiv

Korona-pandemien satt kampen mot hiv kraftig tilbake

I følge Verdens helseorgansiasjon er syv av ti voksne hiv-pasienter i behandling. 

Man regner også med at rundt 15 millioner aids-dødsfall er spart på 20 år, takket være tilgang til medisiner. 

På tross av at rekordmange hiv-pasienter er i behandling i dag, er det fremdles store forskjeller fra land til land. 

Korona-pandemien har også gått hardt utover kampen mot hiv, og ifølge UNAIDS vil dette få følger for millioner av mennesker i årene fremover.

Det er også altfor få barn som er i hiv-behandling, kun rundt halvparten. Det har ikke skjedd nok når det kommer til utvikling av hiv-medisiner tilpasset barn, noe som forskningsorganisasjonen Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) heldigvis jobber med. 

Rapport 2016: Millioner av mennesker i Vest- og Sentral Afrika utelatt i hiv-responsen

Artikkelen fortsetter under filmen hvor lege, Morten Rostrup, forteller om sine sterke møter med hiv-pasienter tidlig 2000-tallet

 

Forebyggende arbeid

Leger Uten Grenser oppfordrerer og tilbyr gratis hiv-tester i mange land vi arbeider i, og på samme tid utfører vi helseinformasjonsarbeid. 

Det innebærer å fortelle om hva hiv er, hvordan forebygge smitte, hvor man kan få teste seg og hvor man kan få behandling.

Vi jobber også for å hindre smitte fra mor til barn under graviditet, fødsel og amming, gjennom at både mor og barn får riktig medisiner.

Vi deler også ut kondomer og gir forebyggende medisin til risikogrupper.

I flere land har vi team og prosjekter som jobber med å bryte ned stigma og skam rundt viruset, og som følger opp hiv-pasienter gjennom støtte- og terapigrupper. 

Glemt fremskritt 2020: Hiv-kampen: 11 millioner dødsfall spart på 20 år

Artikkelen fortsetter under bildet

En gjeng hiv-aktivister i Kinshasa i Den Demokratiske republikken Kongo jobbet sammen med oss om å forsøke å bryte ned skam og stigma knyttet til hiv.
I tillegg tilhivtesting og behandling av hiv/aids jobber vi i Kinshasa med helseinformasjonsarbeid spesielt rettet mot ungdom. Foto: Sara Creta

 

Tilgang til livreddende hiv-medisiner

I flere land vi arbeider i opplever teamene våre at alt for mange mennesker dør av aids, og som først oppsøker helsehjelp når de er alvorlig syke. En av grunnene til dette kan være pris på enkelte medisiner. 

Vanlige førstelinje-medisiner som kan brukes for ikke-langtkommen hiv-infeksjon har gått 99 prosent ned i pris. 

Derimot er fortsatt andre-linje hiv-medisiner patentbeskyttet, og mye dyrere enn vanlige hiv-medisiner. 

Leger Uten Grenser jobber derfor med å hele tiden presse legemiddelindustrien til å sette prisene ned på livreddende medisiner så flere har råd til behandling. 

India er én av de største produsentene av generiske, billige hiv-medisiner, og det er her vi kjøper inn rundt 80 prosent av hiv-medisinene våre. 

Men Indias liberale patentlovgiving er under konstant press fra legemiddelgigantene og deres opphavsland, særlig EU og USA. De forsøker kontinuerlig å finne måter å undergrave alternative tilnærminger til forskning, utvikling og produksjon av generiske legemidler.  

Det er også gjort for lite når det kommer til utvikling av hiv-medisiner for barn, og altfor få barn er i behandling. 

Les mer: Utvkling av vaksiner og medisiner

 

 HVOR JOBBER VI MED HIV/AIDS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen