Hiv/aids

Foto: Abdoulaye Barry/Leger Uten Grenser

Hiv/aids


Hiv-viruset har tatt livet av mer enn 29 millioner mennesker siden det ble oppdaget i 1981. I dag lever 36 millioner mennesker med hiv verden over. 

Hjem > Sykdommer > Hiv/aids
Oppdatert 27.02.2019
        

På bildet ser du Rashida Ousman. Siden 2013 har tvillingmoren mottatt antiretroviral behandling på Am Timas-sykehuset i Tsjad.

Hiv (humant immunsvikt-virus) er et virus som svekker immunforsvaret hos mennesker, og smitter ved blodoverføring, sex, eller fra mor til barn. Det finnes ingen kur for å bli kvitt viruset, men det finnes i dag gode medisiner som gjør at man kan leve med viruset uten å bli syk eller smittsom.  

Hvis hiv-infeksjon ikke behandles, vil man før eller siden utvikle aids (aquired immune deficiency syndrome eller ervervet immunsvikt syndrom), en samlebetegnelse for sykdommer som skyldes svekket immunsystem, som soppinfeksjoner, tuberkulose, lungebetennelser og forskjellige kreftsykdommer. Ubehandlet er aids dødelig.

Slik smitter hiv-viruset

Hiv-viruset smitter via blod og andre kroppsvæsker. Viruset smitter vanligvis gjennom seksuell omgang eller utveksling av kroppsvæsker, som ved fødsel, amming, blodoverføring eller bruk av nåler.

Symptomer på smitte

Noen mennesker opplever influensalignende symptomer to til seks uker etter smitte, andre opplever ikke symptomer før mange år senere.

Dersom man opplever influensalignende symptomer vil disse raskt forsvinne og nye tegn på smitte vil ikke synes før viruset har formert seg.

Uten behandling vil virusmengden vokse og pasienten utvikle aids.

Hiv-test og diagnose

En enkel blodprøve påviser hiv-viruset, likevel lever mange i flere år uten å utvikle symptomer, uvitende om at de er smittet.

Leger Uten Grensers hiv/aids-program tilbyr rådgivning før og etter testen, og gratis behandling til dem som trenger det.

Behandling av hiv/aids

Det finnes ingen kur for hiv/aids. Men ved hjelp av en kombinasjon av antiretrovirale medisiner kan man holde viruset i sjakk. Medisinene reduserer også risikoen for å smitte andre.

MEDIKAMENTER: Hiv-medisiner på Leger Uten Grensers sykehus i Bangassou, Den sentralafrikanske republikk.      FOTO: Borja Ruiz Rodriguez/Leger Uten Grenser


Forebyggende arbeid

Leger Uten Grenser oppfordrer og utfører hivtesting i mange av prosjektene våre. Vi deler også ut kondomer og informerer om bruken av prevensjon for å hindre smitte. 

Vi jobber også for å hindre smitte fra mor til barn under graviditet, fødsel og amming, gjennom medisinering av både mor og barn.

 

 HVOR JOBBER VI MED HIV/AIDS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen