HIV/AIDS

Foto: Abdoulaye Barry/Leger Uten Grenser

HIV/AIDS


Hiv-viruset har tatt livet av mer enn 29 millioner mennesker siden det ble oppdaget i 1981. I dag lever 36 millioner mennesker med hiv verden over. 

Hjem > Sykdommer > HIV/AIDS
        

På bildet ser du Rashida Ousman. Siden 2013 har tvillingmoren mottatt anti-retroviral behandling på Am Timas sykehuset i Chad.

En person som lever med hiv regnes som å ha utviklet sykdommen aids når virusmengden vokser og immunforsvaret ikke lenger er  i stand til å bekjempe infeksjoner og sykdommer som lungebetennelse, tuberkulose, hjernehinnebetennelse og enkelte former for kreft. 

Slik smitter hiv-viruset

Hiv-viruset smitter via blod og andre kroppsvæsker. Viruset smitter vanligvis ved seksuell aktivitet eller utveksling av kroppsvæsker, som ved fødsel, amming, blodoverføring eller bruk av nåler som har vært i kontakt med smitte.

Symptomer på smitte

Noen mennesker opplever influensalignende symptomer to til seks uker etter smittetidspunkt, andre opplever ikke symptomer før mange år senere.

Dersom man opplever influensalignende symptomer vil disse raskt forsvinne og nye tegn på smitte vil ikke synes før viruset har formert seg.

Uten behandling vil virusmengden vokse og pasienten utvikler aids.

Hiv-test og diagnose

En enkel blodprøve er alt som skal til for å sjekke om et menneske er smittet av Hiv-viruset, likevel lever mange i flere år uten å utvikle symptomer, uvitende om at de er smittet.

Særlig i Afrika sør for Sahara lever mange i uvitenhet om sin hiv-status.

Leger Uten Grensers hiv/aids-program tilbyr rådgivning før og etter testen, og påfølgende behandling til dem som trenger det.

Behandling av HIV/AIDS

Det finnes ingen kur for hiv/aids.

En kombinasjon av anti-retrovirale medisiner hjelper til med å bekjempe viruset og lar HIV-positive mennesker leve lengre og å ha mer produktive liv; medisinene reduserer også risikoen for å smitte andre.

MEDIKAMENTER: HIV-medisiner på Leger Uten Grensers sykehus i Bangassou, Den sentralafrikanske republikk.      FOTO: Borja Ruiz Rodriguez/MSF


Forebyggende arbeid

Leger Uten Grenser oppfordrer mennesker til å teste seg for HIV, vi deler også ut kondomer og informerer om viktigheten av å beskytte seg mot smitte ved å praktisere sikker sex.

Vi jobber også for å hindre smitte fra mor til barn under graviditet, fødsel og amming, gjennom medisinering av både mor og barn.

 

 HVOR JOBBER VI MED HIV/AIDS 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen