Gulfeber

Foto: Leger Uten Grenser

Gulfeber


Opptil 50 prosent av alvorlig syke gulfeberpasienter dør innen 14 dager, ifølge Verdens helserganisasjon (WHO). 

Hjem > Sykdommer > Gulfeber
Oppdatert 18.01.2021
        

Gulfeber er en viral hemoragisk sykdom som spres av mygg. De fleste tilfeller av gulfeber finner man i land i Afrika sør for Sahara, hvor sykdommen er et utbredt helseproblem. Rundt 610 millioner mennesker i 32 afrikanske land lever i risiko for å få gulfeber.

I 2019 behandlet Leger Uten Grenser 400 pasienter mot sykdommen, og de siste fem årene har vi vært med på å vaksinere over én million mennesker. 

Nytt vaksine-funn: En femtedels dose av gulfeber-vaksinen er effektivt under sykdomsutbrudd

Hva forårsaker gulfeber? 

Gulfeberviruset spres av infiserte hunnmygg av arten Aedes-mygg. Det er kun mennesker, andre primater og forskjellige myggarter som kan få sykdommen.

Aedes aegypti-myggen kan også være bærer av Zikaviruset, denguefeber og chikungunyafeber.

Etter at myggen blir infisert, tar det 12 dager før myggen kan smitte et annet friskt menneske igjen. Hunnmyggen blir da bærer av viruset resten av livet, dvs én til to måneder.

Viruset er vanlig i tropiske og sub-tropiske områder i Sør-Amerika og Afrika. Aegypti-myggen kan også bli funnet i tropiske og sub-tropiske områder i Asia, Stillehavet og Australia, men ingen tilfeller av gulfeber har blir rapportert i disse landene så langt.

Gulfebersymptomer 

Gulfeber har en inkubasjonstid på tre til seks dager. I de fleste tilfeller vil viruset kun utvikle seg til en mild infeksjon med feber, og andre symptomer som ofte også finnes i andre virus, som hodepine, frysninger, ryggsmerter, utmattelse, tap av appetitt osv. I disse tilfellene vil infeksjonen bare vare i tre til fire dager. 

I 15 prosent av tilfellene derimot, går gulfeberpasientene inn i en sekundær og mer giftig fase av sykdommen. Feber kan komme og gå, gulsott forekommer på grunn av leverskader, i tillegg til blødninger i munn, øyne og mage-tarmkanalen som kan føre til blodig oppkast.
20 prosent av pasienter som befinner seg i den sekundære fasen dør.

Overlever man infeksjonen blir man immun resten av livet, og som oftest er det ingen permanente skader på indre organer.

Artikkelen fortsetter under videoen

Diagnostisering av gulfeber 

Gulfeber er vanskelig å diagnostisere, spesielt i startfasen. Det er ikke uvanlig å blande alvorlige tilfeller av gulfeber med malaria, leptospirose, viral hepatitt og andre hemoragiske infeksjoner. 

Blodprøver kan noen ganger fange opp viruset i de tidligste stadiene, men testing for antistoffer er nødvendig hvis infeksjonen har fått tid til å utvikle seg.  

Behandling av gulfeber 

Det er for øyeblikket ingen medisiner for gulfeber, og behandling består av å behandle lidelsene knyttet til symptomene.  

Det viktigste i den sekundære fasen er å forhindre at leveren blir nekrotisk, det vil si at deler av levervevet dør.

Den mest effektive metoden for å forhindre at gulfeber sprer seg, er gjennom vaksinasjon. Folk som befinner seg i utsatte områder må også være påpasselige med å bruke myggnetting, insektsspray osv. Folk må også unngå stillestående vann, ettersom mygglarver utvikles i nettopp slike omgivelser.  

 

 HVOR JOBBER VI MED GULFEBER 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen