M-kopper (mpox)

Foto: Leger Uten Grenser

M-kopper (mpox)


M-kopper er en virussykdom som i 2024 ble erklært som en internasjonal folkehelsekrise. Sykdommen ble tidligere kalt apekopper. 

Hjem > Sykdommer > M-kopper (mpox)
Oppdatert 30.08.2024
        

Hva er m-kopper?

M-kopper, også kjent som mpox, er en smittsom virussykdom som kan forårsake feber, utslett, hodepine, muskelsmerter, utmattelse og hovne lymfeknuter. Sykdommen ble tidligere kalt apekopper.

Symptomene er vanligvis milde og varer fra to til fire uker, men noen kan bli alvorlig syke og i verste fall dø. De mest sårbare er barn, gravide og personer med svekket immunforsvar.

Viruset spres først og fremst gjennom nærkontakt mellom mennesker, blant annet via dråper i luftveiene eller hudkontakt med en som er syk med blemmer eller andre tilstander i huden.

En person kan smittes gjennom hudskader, luftveiene, øyne, nese, munn eller gjennom seksuell kontakt. For at viruset skal spre seg via dråper i luftveiene, må man i en lengre periode være ansikt til ansikt med en som er syk. Det betyr at helsearbeidere og familiemedlemmer er blant dem som er mest utsatt for å bli smittet. Viruset kan også spres ved berøring av gjenstander som klær eller møbler som har viruset på seg.

Stort utbrudd i DR Kongo

Et stort utbrudd av m-kopper i Den demokratiske republikken Kongo har pågått i over to år, men de siste månedene har situasjonen forverret seg. En mutasjon av viruset har ført til at det smitter fra menneske til menneske i større grad, noe som har ført til en kraftig økning i antall smittede og mistenkte tilfeller i flere leirer for internt fordrevne mennesker.

Viruset har spredd seg i store deler av DR Kongo og til andre afrikanske land. Enkelte tilfeller er også registrert i land som Sverige og Thailand. Den 14. august 2024 erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) at sykdomsutbruddet er en internasjonal folkehelsekrise.

Leger Uten Grenser har satt i gang en rekke tiltak for å støtte responsen på utbruddet i DR Kongo.

Les mer: Stort utbrudd av m-kopper i DR Kongo

Endemisk i elleve land i Afrika

Det første tilfellet av m-kopper hos et menneske ble identifisert i DR Kongo i 1970. I dag er sykdommen endemisk i elleve land i Vest- og Sentral-Afrika, noe som betyr at den stadig blomstrer opp i disse områdene. Det har imidlertid vært noen utbrudd av m-kopper utenfor Afrika hos mennesker som enten har blitt eksponert på reise eller gjennom importerte dyr som har hatt viruset. I 2022 var det et utbrudd uten sidestykke i land over hele verden som normalt ikke rapporterer om m-kopper.

Dødeligheten har historisk vært mellom tre og seks prosent i de områdene der sykdommen er endemisk, men i utbruddet i 2022 var dødeligheten betydelig lavere.

Hvor syk man blir, avhenger blant annet av hvilken virusstamme man smittes med. Det finnes to hovedstammer, der den ene forårsaker mindre alvorlig sykdom enn den andre. I 2022 sa WHO at dødeligheten er på henholdsvis 3,6 prosent og 10,6 prosent.

Vaksiner og medisiner må være tilgjengelige

Forebygging er en nøkkel for å hindre spredning av m-kopper. Det er avgjørende at vaksiner er tilgjengelig og rimelige slik at menneskene som er mest sårbare kan beskyttes. Det er spesielt viktig at land der sykdommen er endemisk sikres vaksiner. Det gjelder også i land der det er pågående utbrudd, slik som i DR Kongo.

Samtidig bør man unngå nærkontakt med noen som er smittet, og unngå å berøre gjenstander som har blitt brukt av personer med viruset, samt vaske hendene ofte.

Mennesker som er smittet av m-kopper får hovedsakelig «støttende» behandling, som handler om å håndtere symptomer som utslett og smerte og om å unngå komplikasjoner. Noen legemidler er under utprøving og har fått tillatelse til å brukes i enkelte land.

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen