Tortur

Foto: Alva White/Leger Uten Grenser   ​

Tortur


Tortur kan gi varige traumer. Symptomene kan være vanskelige å gjenkjenne, og ofre trenger spesialisert behandling.  

Hjem > Helse > Tortur
18.07.2017 | Oppdatert 19.04.2018
        

Disse skadene er ikke alltid fysiske, og kan derfor være vanskelig å identifisere og behandle.  

Tortur tar over hele mennesket. Det er ikke bare en byrde på den mentale helsen til offeret, det skader også selvfølelsen og evnen til å fungere i samfunnet.  

Leger Uten Grenser ga spesialisert behandling til 1400 torturofre i 2016. Det generelle medisinske tilbudet er likevel ofte ikke spesialisert nok til å kjenne igjen symptomer på tortur.

Les mer om vårt arbeid med mennesker som flykter over Middelhavet

Tortur bryter mennesker ned

Tortur blir fortsatt brukt for å skade mennesker fysisk og psykisk. Straffemetoden blir ofte sett på som en måte å presse folk til å gi informasjon, men blir i mye større grad brukt til å bryte ned mennesker mentalt.  

Tortur gjør at ofre mister troen på mennesker og mister kontakt med samfunnet. Metodene er mentalt og fysisk utmattende. Ofre kan blant annet oppleve å få elektrisk sjokk, blir slått, seksuelt misbrukt, bli innesperret i totalt mørke eller blir utsatt for vedvarende høye lyder. Mye av dette gir ikke fysiske arr, men kroppen er likevel skadet.  

– Da jeg slapp ut av fengselet var jeg redd for alt. Jeg var redd for å ta noen i hånden fordi jeg trodde de skulle banke meg opp. Jeg får fortsatt ikke sove fordi jeg får mareritt. Jeg er like torturert på innsiden som på utsiden, sier et torturoffer fra Syria som ønsker å være anonym.  

Usynlige skader

Dr Federica Zamatto, medisinsk veileder i tortursaker, forteller at torturofre kom til Leger Uten Grensers klinikker, der hun jobbet, flere uker på rad. De klaget på hodepine, smerter i kroppen og søvnproblemer.

Det var ikke før en psykolog fortalte Zamatto at en av pasientene hun behandlet hadde blitt torturert, at psykologen skjønte at det var grunnen til alle plagene. 

Skadene fra tortur kan være usynlige. Derfor er det viktig at torturofre blir identifisert for å få riktig behandling.

I tillegg til å ha tilgang til omfattende medisinsk behandling, må torturofre på flukt få en stabil hverdag. De trenger permanent beskyttelse, uten frykt for å bli sendt tilbake til hjemlandet.  

Artikkelen fortsetter under videoen.  

USKYLDIG FENGSLET: Khalil har flyktet fra Syria. I hjemlandet ble han satt i fengsel og torturert i over ett og et halvt år, fordi den syriske hæren forvekslet ham med en annen. Fotograf: Matthew Cassel

Torturofre på flukt til Hellas

Khalil, i videoen over, er på flukt fra Syria etter å ha blitt torturert. Han har nå fått flyktningstatus i Hellas og går til rehabilitering i Athen.  

Han får behandling ved Leger Uten Grensers prosjekt for behandling av torturofre i Athen (Victims of Torture, VOT). Her har 430 mennesker fra mer enn 40 land fått behandling siden prosjektet ble startet i 2014.  

Klinikken tar en helhetlig tilnærming til rehabilitering. Behandlingen kombinerer medisinsk hjelp, fysioterapi, psykologisk hjelp og sosial støtte.  

Torturofre trenger beskyttelse for å starte rehabiliteringsprosessen, og prosjektet sørger også for at pasientene får tilgang til asylsøkerprosessen.

Mange flyktninger er strandet i Hellas, og er usikre på egen fremtid. Denne usikkerheten sliter også på deres mentale helse.

Les mer om vårt arbeid med flyktninger i Europa.

Leger Uten Grenser jobber i Athen, Attica-regionen, Sentral-Hellas, Lesvos, Samos, Epirus og Thessaloniki-området. Her fokuserer vi på hjelp til torturofre, psykologisk hjelp, seksuell og reproduktiv helse og behandling for pasienter med kroniske lidelser.

 HVOR JOBBER VI MED OFFER FOR TORTUR 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen