Malaria

Foto: Ricardo Garcia Vilanova

Malaria


Til tross for at malariadødsfall har blitt redusert med 25 prosent siden 2000, dør fortsatt ett barn i Afrika av sykdommen hvert andre minutt.

Hjem > Sykdommer > Malaria
Oppdatert 28.11.2018
        

Selv om 90 prosent av alle malariadødsfall skjer i land i Afrika sør for Sahara, finnes sykdommen i nesten alle de tropiske områdene hvor Leger Uten Grenser driver prosjekter, fra Etiopia og Sierra Leone til Kambodsja og Myanmar.

Hva kommer malaria av?

Malaria er en parasitt som overføres fra mygg til menneske av Anopheles-myggen. Denne myggen er mest aktiv fra mørket faller om kvelden til sola står opp om morgenen.

Når en person blir stukket av en mygg som bærer malariaparasitten, går parasitten først til leveren før den invaderer de røde blodcellene. Inne i de røde blodcellene formerer parasitten seg helt til cellen sprekker, og parasittene sprer seg i blodårene og invaderer nye blodceller.

Det er fem hovedtyper av malariaparasitten:

  • Falsiparum
  • Vivax 
  • Malariae 
  • Ovale
  • Knowlesi

Falsiparum er den som dreper absolutt flest.

Artikkelen fortsetter under bildet

I små stillestående vannpytter som dette legger anepholese-myggen egg. Hvis man drenerer slike småpytter vil det være færre mygg som kan overføre malaria til nye mennesker. Dette er en veldig effektiv måte å forebygge malariasmitte på. Foto: Louise Annaud / Leger Uten Grenser

 

Symptomer på malaria

Malaria starter med symptomer som ligner på influensa, men disse oppstår først 9-14 dager etter man har blitt smittet.

Man får feber, skjelvinger, hodepine, oppkast, kramper og kan til slutt ende i koma.

En ukomplisert malariainfeksjon som ikke blir behandlet kan utvikle seg til en alvorlig variant. Dette skjer med rundt åtte millioner tilfeller av malaria årlig.

Dødsfall kan skje som følge av skade på hjernen (hjernemalaria), skade på andre vitale organer, eller alvorlig blodfattighet siden så mange blodceller sprekker.

Diagnostisering av malaria

Diagnostisering gjøres med hurtigtester eller ved å lete etter parasitter i blodet under et mikroskop.

Dessverre er det fortsatt mye feildiagnostisering ut fra symptomene, da hurtigtestene ikke alltid er lett tilgjengelig, og teknikken med mikroskop tar lang tid og er ressurskrevende.

Behandling av malaria

Den mest effektive behandlingen av malaria er en artemisinbasert kombisjonsterapi (ACT). Denne har få bieffekter og reagerer raskt på parasittene i blodet.

I dag har 41 av 54 afrikanske land endret prosedyrene sine for førstelinjebehandling av malaria til ACT. Likevel er denne behandlingen vanskelig å gi mange av stedene hvor Leger Uten Grenser jobber.

Det globale behovet for ACT-behandling er anslått å være mellom 300-500 millioner behandlinger i året.

Myggnett impregnert med innsektsmiddel er veldig viktig i forebyggingen av malaria. Leger Uten Grenser deler ut myggnett til gravide og barn under fem år, som er spesielt sårbare for alvorlig malaria.

 

I 2017 behandlet Leger Uten Grenser over 2,5 millioner pasienter mot malaria. 

 

 HVOR JOBBER VI MED MALARIA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen