Kolera

Foto: Joffrey Monnier/Leger Uten Grenser

Kolera


Kolera dreper opp mot 130.000 mennesker hvert år, og smitter flere millioner. 

Hjem > Sykdommer > Kolera
Oppdatert 28.10.2019
        

På bildet ser du to år gamle Marta som behandles med intravenøs væske under kolerautbruddet som rammet Haiti etter orkanen Matthews herjinger i 2016.

Sykdommen tar livet av opp mot 130.000 mennesker hvert år, millioner rammes.

Kolera forårsakes av den vannbårne bakterien vibrio cholerae.

De fleste som smittes vil bare oppleve en mild infeksjon, men sykdommen kan også være svært alvorlig: voldsom diaré og oppkast kan føre til alvorlig dehydrering med dødelig utfall.

Utbrudd

Kolera forekommer oftest i tett befolkede områder med dårlige sanitære forhold og utrygge vannkilder. Områder der sykdommen vanligvis ikke forekommer kan plutselig bli rammet av store utbrudd, og smitten kan spre seg raskt.

Risikoen for kolerautbrudd er stor i forbindelse med kriser, slik vi så etter jordskjelvet som rammet Haiti i 2010, men utbrudd kan ramme hvor som helst. Under regntiden når latriner oversvømmes og kontaminert vann samles i dammer øker risikoen for et utbrudd.

Så snart det foreligger mistanke om et utbrudd, behandles pasienter på sentre med strenge smittekontrolltiltak og hygienerutiner.

Behandling

Behandlingen består av en rehydreringsvæske som erstatter salt- og væsketap. Væsken gis oralt eller intravenøst i alvorlige tilfeller.

I akutte stadier av sykdommen kan dødeligheten være opp til femti prosent uten behandling. 

Forebygging

Leger Uten Grenser sine vann- og sanitæreksperter og logistiskere spiller en viktig rolle i det forebyggende arbeidet, da kolera er en vannbåren infeksjon.

Det er også aktuelt med vaksinering for å hindre spredning av kolera i befolkninger som er sårbare for utbrudd, for eksempel i flyktningeirer. 

Under kan du se hvordan Leger Uten Grensers behandlingssenter for kolera er bygget opp.

 HVOR JOBBER VI MED KOLERA 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen