Trygg Abort

Foto: Patrick Farrell/Leger Uten Grenser

Trygg Abort


Abort utført under utrygge omgivelser er et stort problem i underutviklede land.  

Hjem > Helse > Trygg Abort
08.06.2017 | Oppdatert 18.02.2019
        

Slike komplikasjoner kan føre til livsvarige skader som sterilitet, og kan til og med resultere i død. Utrygge aborter er derimot lette å forutse og forhindre. 

Verdens Helseorganisasjon (WHO) tror at det blir utført rundt 22 millioner utrygge aborter på verdensbasis årlig. Kun fem millioner av disse kvinnene blir innlagt på sykehus. 

Leger Uten Grenser har siden 2004 lagt til rette for frivillige og trygge aborter for kvinner over hele verden og målet er å redusere kvinnedødelighet. Leger Uten Grenser behandlet over 20.000 kvinner med komplikasjoner i forbindelse med abort i 2014/2015. 

Les mer om mor-barn-helse. 

Abort i verden

De fleste utrygge aborter skjer i utviklingsland. 97 prosent av aborter utført i Afrika regnes som utrygge, 95 prosent i Latin Amerika. Bare seks prosent av aborter skjer under utrygge omgivelser i i-land. 

I mange samfunn er abort linket til sterke fordommer, det er en motvillighet til å utføre aborter, til og med bare å snakke om abort kan være et tabu. 

Vi tar hensyn til disse fordommene, men vi prøver å finne en balanse mellom personlige meninger og det ansvaret vi har som profesjonelle. I land med veldig omfattende regler rundt abort jobber vi med lokale frivillige som tar ansvar for å utførelsen av inngrepene.  

En jordmors fortelling: Livsviktig familieplanlegging

Artikkelen fortsetter under videoen. 

GLEMT KRISE: Utrygg abort dreper titusener av kvinner hvert år 

Abortregler 

Abort er helt forbudt i seks land; Chile, Den Dominikanske Republikk, El Salvador, Nicaragua, Malta og Vatikanstaten.

97 prosent av verdens land tillater abort hvis det er nødvendig for å redde mors liv. 60 prosent tillater abort hvis det er nødvendig av helseårsaker, og over 50 prosent tillater abort hvis svangerskapet er på grunn av voldtekt. 

Derimot er det ikke uvanlig at lokale autoriteter og tro kommer foran loven. Vi prøver å forene lokale meningsholdere med abortlov ved å fokusere på respekt og sikkerhet for kvinner. Vi prøver også å spre informasjon om abort. 

Konfidensialitet og kommunikasjon 

Aborter som skjer på våre klinikker er hundre prosent frivillige og vi har taushetsplikt overfor alle våre pasienter.  

Les mer om å være jordmor i Leger Uten Grenser. 

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen