Afrikansk sovesyke

FOTO: Marizilda Cruppe

Afrikansk sovesyke


Sykdommen angriper sentralnervesystemet og uten behandling er sykdommen nesten hundre prosent dødelig.

Hjem > Sykdommer > Afrikansk sovesyke
        

Hva er sovesyke? 

Afrikansk sovesyke er en parasittsykdom som nesten alltid smitter mennesker gjennom bitt av tsetsefluer som bærer trypanosoma-parasitten.

I sjeldne tilfeller kan sykdommen smitte fra mor til barn, gjennom andre insekter som suger blod, blodoverføringer og i ytterst få tilfeller gjennom seksuell kontakt.

Symptomene utvikler seg vanligvis noen måneder etter smitte og rammer til slutt sentralnervesystemet i kroppen. Uten behandling er sovesyke alltid dødelig.  

I 2018 var det kun 977 rapporterte tilfeller sammenlignet med nesten 38.000 i 1998, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Dette er det laveste antallet siden man startet å kartlegge sykdommen for 76 år siden og er dermed et stort fremskritt. 

I 2003 opprettet Leger Uten Grenser Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), som blant annet har forsket frem effektiv behandling mot sovesyke.

Under TV-aksjonen 2022 skal en del av de innsamlede midlene gå til DNDis arbeid med behandling av sovesyke og kala-azar. 

Glemt fremskritt 2019: Nye medisiner vil revolusjonere behandling av sovesyke

Artikkelen fortsetter under videoen 

Symptomer og diagnose

I den første fasen er sykdommen relativt enkel å behandle, men vanskelig å diagnostisere, ettersom symptomene (feber og utmattelse) ikke er spesifikke for sovesyke.

Symptomene utvikler seg vanligvis noen måneder etter smitte og rammer til slutt sentralnervesystemet i kroppen. Noen ganger kan det ta flere år før pasienter får de første symptomene.

Det er først når parasitten har rammet nervesystemet at de åpenbare symptomene oppstår hos pasienter. Dette innebærer dårlig koordinasjonsevne, tretthet og svekkede sanser. I tillegg får pasienten søvnforstyrrelser og etterhvert nedsatt bevissthet og til slutt koma. Uten behandling er sovesyke alltid dødelig.

På dette stadiet kreves en spinalvæskeprøve for å diagnostisere sykdommen.

Behandling

Den første forbedringen av behandling for sovesyke kom i 2009 da man for første gang på 25 år fant en kombinasjon av både piller og intravenøs behandling. Tidligere hadde man brukt arsenikkbasert medisin, men rundt fem prosent døde av behandlingen. Den nye behandlingen var både sikrere, hadde kortere behandlingstid og var rimeligere i pris og ble utviklet av initiativet Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi), som ble startet av Leger Uten Grenser i 2003. 

DNDi utvikler medisiner til sykdommer som rammer fattige mennesker, fordi denne gruppen ofte blir glemt av den kommersielle legemiddelindustrien når de utvikler nye medisiner og vaksiner.

Utvikling av nye medisiner

Nå har DNDi kommet enda lenger og det er utført kliniske tester på sovesyke-pasienter hvor man har brukt en ny medisin (fexinidazole), som kun kommer som piller. Dette gjør at pasienter slipper intravenøs behandling og dermed også å legges inn på sykehus. Her ble ni av ti pasienter friske, og særlig var det gode resultater for pasienter som befant seg i tidlige stadier av sovesyke. Denne medisinen ble godkjent for bruk i november 2018, og kan derfor revolusjonere behandlingen mot sykdommen

Les mer: Gjennombrudd for ny behandling mot dødelig sovesyke

Det er likevel viktig å poengtere at det fremdeles er nødvendig med bedre diagnostiske verktøy og at behandlingen krever flere tester. Fexinidazole er en sammensetning som ble utviklet av det franske legemiddelselskapet Sanofi. De bestemte seg for å gi denne sammensetningen til DNDi gratis slik at de kunne utføre kliniske tester og bruke det til å utvikle bedre behandling av sovesyke. Sanofi er nå på vei til å søke om at fexinidazole kan bli godkjent som et nytt legemiddel til European Medicines Agency, som deretter kan sørge for at medisinene kan bli tilgjengelige i land som f.eks. DR Kongo, som har den høyeste andelen av sovesykepasienter.

Leger Uten Grensers arbeid med sovesyke

Leger Uten Grenser har jobbet med sovesyke siden 1990 og har behandlet sovesyke i blant annet Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk, og i Den demokratiske republikken Kongo. I DR Kongo reiser mobile team ut med blant annet motorsykler og båter for å nå mennesker i avsidesliggende områder som lever i risiko for å få sovesyke. Her blir det utført helsesjekker og kartlegging av sykdommen, i tillegg til at de som blir rammet kan få behandling. I 2017 undersøkte Leger Uten Grenser flere enn 18.000 mennesker i risikoområder i DR Kongo for sovesyke og ga 42 pasienter behandling. 

Glemt fremskritt 2017Sovesyke nesten utryddet 

Se filmen om lege Javid Abdelmoneim som reiser til Den demokratiske republikken Kongo for å se hvordan Leger Uten Grensers ansatte jobber med å finne en effektiv behandling mot sovesyke.

 

 

 HVOR JOBBER VI MED AFRIKANSK SOVESYKE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen