Afrikansk sovesyke

FOTO: Marizilda Cruppe

Afrikansk sovesyke


Sovesyke er nesten hundre prosent dødelig uten behandling.

Hjem > Sykdommer > Afrikansk sovesyke
        

Hva er sovesyke? 

Afrikansk sovesyke er en parasittsykdom som nesten alltid smitter mennesker gjennom bitt av tsetsefluer som bærer trypanosoma-parasitten.

70 prosent av de som rammes av sovesyke bor i Den demokratiske republikken Kongo.

I sjeldne tilfeller kan sykdommen smitte fra mor til barn, gjennom andre insekter som suger blod, blodoverføringer og i ytterst få tilfeller gjennom seksuell kontakt.

Man estimerer at rundt tre millioner mennesker lever i områder hvor det er risiko for å få sovesyke, og to av ti som rammes er barn.

Symptomene utvikler seg vanligvis noen måneder etter smitte og rammer til slutt sentralnervesystemet i kroppen.

Uten behandling er sovesyke alltid dødelig.  

I 2020 var det kun 600 rapporterte tilfeller sammenlignet med nesten 38.000 i 1998, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Dette er det laveste antallet siden man startet å kartlegge sykdommen for nesten 80 år siden og er dermed et stort fremskritt. 

Drugs for Neglected Diseases initiative (DNDi) har også de siste årene utviklet en trygg, billig og effektiv medisin mot sovesyke. 

Les mer: Revolusjonerende medisiner mot sovesyke - En drøm har gått i oppfyllelse

Artikkelen fortsetter under videoen 

Leger Uten Grensers arbeid med sovesyke

Leger Uten Grenser har jobbet med sovesyke siden 1990 i blant annet Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk, og i Den demokratiske republikken Kongo. I DR Kongo har vi hatt mobile team som reiser med motorsykler og båter for å nå mennesker i avsidesliggende områder hvor sovesyke ofte oppstår. Her blir det utført helsesjekker og kartlegging av sykdommen, i tillegg til at de som blir rammet får behandling. Vi støtter også DNDis arbeid med å forske på og utvikle medisiner mot sovesyke.  

Rapport: Overcoming Neglect: finding ways to manage and control Neglected Tropical Diseases (2021)

Symptomer og diagnose

I den første fasen er sykdommen relativt enkel å behandle, men vanskelig å diagnostisere, ettersom symptomene (feber og utmattelse) ikke er spesifikke for sovesyke.

Symptomene utvikler seg vanligvis noen måneder etter smitte og rammer til slutt sentralnervesystemet i kroppen. Noen ganger kan det ta flere år før pasienter får de første symptomene.

Det er først når parasitten har rammet nervesystemet at de åpenbare symptomene oppstår hos pasienter. Dette innebærer dårlig koordinasjonsevne, tretthet og svekkede sanser. I tillegg får pasienten søvnforstyrrelser og etterhvert nedsatt bevissthet og til slutt koma. Uten behandling er sovesyke alltid dødelig.

På dette stadiet kreves en spinalvæskeprøve for å diagnostisere sykdommen.

Revolusjonerende nye medisiner

Den første forbedringen av behandling for sovesyke kom i 2009 da man for første gang på 25 år fant en kombinasjon av både piller og intravenøs behandling. Tidligere hadde man brukt arsenikkbasert medisin, hvor en av 20 pasienter døde. Den nye behandlingen var både sikrere, hadde kortere behandlingstid og var rimeligere i pris, og ble utviklet av DNDi.

Men i 2018 ble en helt ny medisin godkjent til bruk, denne ble også utviklet av DNDi. Fexinidazole er en medisin som er utviklet gjennom en alternativ finansieringsmodell og er den første medisinen DNDi har forsket fram helt fra bunnen av. Dette medisinske gjennombruddet er et resultat av et unikt partnerskap mellom DNDi og legemiddelselskapet Sanofi. Sammen oppdaget, utviklet og registrerte de en ny revolusjonerende behandling mot sykdommen, som nå bare består av piller. 

Det gjør at pasienter ikke lenger trenger intravenøs behandling, og dermed ikke sykehusinnleggelse. Det gjør det mye enklere å behandle pasienter i avsidesliggende områder, der også sykdommen er vanligst. 

Les mer: Gjennombrudd for ny behandling mot dødelig sovesyke

Se filmen om lege Javid Abdelmoneim som reiser til DR Kongo for å se hvordan Leger Uten Grensers team jobber med å finne en effektiv behandling mot sovesyke.

 

 

 HVOR JOBBER VI MED AFRIKANSK SOVESYKE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen