Hjernehinnebetennelse

Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

Hjernehinnebetennelse


Hjernehinnebetennelse er en svært smittsom bakteriell infeksjon i hinnen rundt hjernen. Uten behandling dør annethvert menneske som smittes. I løpet av de siste 20 årene har det blitt rapportert om nesten én million tilfeller av hjernehinnebetennelse. 100.000 mennesker har mistet livet. 

Hjem > Sykdommer > Hjernehinnebetennelse
Oppdatert 28.11.2018
        

Sykdommen kan ta livet av et menneske innen få timer etter at symptomene oppstår.

Hva er hjernehinnebetennelse?

Hjernehinnebetennelse, eller meningitt, er en potensielt dødelig infeksjon i hjernehinnen som forårsakes av seks ulike varianter av bakterien Neisseria meningitidis.

Symptomer på hjernehinnebetennelse

Symptomene på hjernehinnebetennelse er plutselig og intens hodepine, feber, kvalme, oppkast, lysømfintlighet og stiv nakke. Det er mulig å være smittet uten å utvise symptomer. Slike smittebærere kan igjen smitte andre via hosting eller nysing.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HØY FEBER: Ali Ousmane på 53 er fra Marabout. Han forsøker å hjelpe den elleve år gamle datteren sin Bariratou, som har høy feber på grunn av hjernehinnebetennelse. Legene Jessica Svefors og Clément Van Galen overvåker og bistår. Mai 2015 i Niger. Foto: Sylvain Cherkaoui/Cosmos

 

For å diagnostisere hjernehinnebetennelse, må man ta prøver av pasientens spinalvæske. I de omstendighetene Leger Uten Grenser jobber er dette ofte utfordrende fordi man må gjøre en klinisk undersøkelse, og fordi dette må skje raskt. 

Behandling av hjernehinnebetennelse

Sykdommen behandles med antibiotika, men selv med behandling dør mellom fem og ti prosent. Hver femte pasient som overlever får varige mén som hørselstap eller læringsvansker.

Artikkelen fortsetter under bildet

RASK FORVERRING: 45 år gamle Lawali Yocuba jobber som selger. Han fikk symptomer på hjernehinnebetennelse dagen før dette bildet ble tatt. Han ble hjemme den natten med feber og oppkast. Morgenen etter tok lillebroren hans han med til en klinikk i byen Lazaret i Niger. Lawali hadde mistet bevisstheten da han kom frem til klinikken. Til tross for det medisinske teamets innsats døde Lawali. Pasienter som får medisinsk hjelp etter at symptomene har satt inn har 90 % sjanse for å overleve. Foto: Sylvain Cherkaoui
 

Vaksinering av hjernehinnebetennelse

Den mest effektive metoden for å hindre utbrudd av smittsom hjernehinnebetennelse er massevaksinering. Mennesker i alle aldre kan bli smittet, men spedbarn og barn er spesielt utsatt. 

Verdens helseorganisasjon har anslått at man har unngått opp til 70 % av forventede tilfeller av hjernehinnebetennelse i Afrika som en følge av massevaksineringskampanjer.

Leger Uten Grenser vaksinerte 886.300 mennesker mot hjernehinnebetennelse i 2017.

 HVOR JOBBER VI MED HJERNEHINNEBETENNELSE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen