Seksualisert vold

Foto: Christina Simons

Seksualisert vold


Hver dag blir menn, kvinner og barn utsatt for seksualisert vold verden over, dessverre er det vanskelig for mange å få helsehjelp. 

Hjem > Helse > Seksualisert vold
08.06.2017 | Oppdatert 24.04.2023
        

Hva er seksualisert vold?

Seksualisert vold er alle former for vold som innebærer seksuelle handlinger, og vold som er seksuelt motivert. Seksualisert vold rammer kvinner, menn og barn verden over. Volden kan være alt fra voldtekt til kjønnslemlestelse. 

I krig og konfliktsituasjoner blir voldtekt og overgrep ofte brukt som våpen, eller som belønning for soldater.

Mennesker på flukt eller mennesker som bor i flyktningleirer kan være ekstra sårbare mot seksualisert vold. 

Voldtekt og andre former for seksuelt misbruk brukes også som tortur, og vi har mange pasienter som forteller grusomme historier om hva de har opplevd eller vært vitne til. 

Veldig mange sliter psykisk som følge av seksualisert vold, og føler på skam og skyldfølelse. Det kan være svært tabubelagt i mange samfunn, og i noen av prosjektene våre er dette særlig tilfelle for menn. Derfor er helseinformasjonsarbeid en svært viktig del av arbeidet vårt, blant annet for å gi informasjon om hvor man søke helsehjelp i trygge omgivelser. 

Det er også svært viktig at man i tillegg til å gi ofrene medisinsk helsehjelp, også støtter opp med psykisk helsehjelp. 

Les mer: ​Mot sin vilje - seksualisert vold på Haiti

Artikkelen fortsetter under bildet 

Voldektsoffer fra DR Kongo
«Mamie» så sin mann bli halshugget før hun ble voldtatt av væpnede menn. De drepte også tre av barna hennes. Foto: Ghislain Massotte/Leger Uten Grenser

 

Mamies historie

– Jeg var hjemme da væpnede menn kom og drepte mannen min. De halshugget han og stjal alle eiendelene våre. Jeg ble voldtatt i hjemmet mitt, ved siden av kroppen til mannen min, mens barna mine var til stede. Det var i fjor, under konflikten. Jeg hadde fem barn. Mennene drepte tre av dem, og etterlot meg med bare to. De voldtok de tre eldste jentene mine før de drepte dem. Jeg satt igjen med de to yngste: en 12 år gammel gutt og en ni år gammel jente, fortalte "Mamie" til en av helsearbeidere våre i DR Kongo.

Les hele historien: ​Ofre for seksualisert vold forteller sine historier i DR Kongo

Medisinske konsekvenser

Seksualisert vold kan ha ulike medisinske konsekvenser for pasientens fysiske og psykiske helse. 

Fysiske skader kan være alt fra sårskader og benbrudd til vaginale blødninger og andre komplikasjoner. Det er svært viktig at ofre for seksualisert vold får helsehjelp fortest mulig, da det er mulig å forbygge hiv og uønsket svangerskap. 

Risikoen for å bli smittet av seksuelt overførbare sykdommer øker da det lett kan oppstå rifter i slimhinner. Leger Uten Grenser behandler blant annet ofre for seksualisert vold med anti-virale medikamenter for å redusere risikoen for hiv-smitte.

For kvinner som er utsatt for voldtekt tilbyr vi også angrepille for å unngå uønsket svangerskap. 

Uønsket graviditet kan skje etter voldtekt, og uten andre trygge alternativer kan det å få gjennomført en utrygg abort være eneste løsning. Dette er livsfarlig og kan føre til alvorlige lidelser eller i verste fall død. 

Les mer: Seksualisert vold i Mexico og Honduras

Artikkelen fortsetter under bildet

Leger Uten Grenser i felt
Leger Uten Grenser jobber med behandling av ofre for seksualisert vold en rekke steder i verden, og mange kvier seg for å oppsøke hjelp. Derfor er helseinformasjonsarbeid og trygge rammer for ofrene helt sentralt i dette arbeidet. Foto: Christina Simmons

 

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Leger Uten Grenser jobber med ofre for seksualisert vold flere steder i verden, og i 2021behandlet vi 34.800 kvinner, menn og barn i prosjektene våre verden over.

Vi jobber blant annet med dette i Mexico, Den demokratiske republikken Kongo, Haiti, Bangladesh og i Sør-Afrika. 

I konfliktområder, flyktningleirer og andre steder hvor det er stor risiko for seksualisert vold, har Leger Uten Grenser egne team på plass for å hjelpe ofre både fysisk og psykisk.

Leger Uten Grenser tilbyr også nødprevensjon og medisiner for å forebygge seksuelt overførbare sykdommer, samt psykologisk og juridisk rådgiving til ofre for seksualisert vold.

Vi jobber også i lokalsamfunn for å øke bevisstheten rundt problemet og informere om hvor man kan få helsehjelp. 

Pasienthistorie: Daniela - på flukt fra vold og misbruk hele livet

 HVOR JOBBER VI MED SEKSUALISERT VOLD 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen