Seksualisert vold

Foto: Marta Soszynska/Leger Uten Grenser

Seksualisert vold


Millioner av menn, kvinner og barn rammes av seksualisert vold på verdensbasis, mangel på helsetilbud er fortsatt et stort problem i mange land.

Hjem > Helse > Seksualisert vold
08.06.2017 | Oppdatert 21.09.2017
        

Hva er seksualisert vold?

Seksualisert vold er alle former for vold som innebærer seksuelle handlinger, og vold som er seksuelt motivert eller kjønnsbasert. Seksuell vold rammer kvinner, menn og barn verden over, volden kan være alt fra voldtekt til kjønnslemlestelse av jentebarn (FGM).

I krig og andre konfliktsituasjoner brukes ofte voldtekt som et våpen mot fienden eller som "belønning" for soldater. Voldtekt og andre former for seksuelt misbruk benyttes også som torturmetode, i enkelte tilfeller brukes også voldtekt for å bevisst spre hiv i et samfunn.

Les mer: Mot sin vilje - seksualisert vold på Haiti

Medisinske konsekvenser

Seksualisert vold kan ha ulike medisinske konsekvenser for pasientens fysiske helse og reproduktive evne.

Fysiske skader kan være alt fra knivstikk og benbrudd til vaginale blødninger og fistula.

Risikoen for å bli smittet av seksuelt overførbare sykdommer øker ved voldtekt og seksuelt misbruk, da det det lett kan oppstå rifter i slimhinner. Leger Uten Grenser behandler ofre for seksualisert vold med anti-virale medikamenter for å redusere risikoen for hiv-smitte.

Uønsket graviditet kan også være en konsekvens for kvinner utsatt for seksualisert vold, utrygge aborter finner gjerne sted dersom det ikke finnes reelle alternativer.

Hva gjør vi?

I konfliktsoner, flyktningleirer og andre steder hvor det er stor risko for seksualisert vold, har Leger Uten Grenser egne team på plass for å hjelpe ofre både fysisk og psykisk.

Leger Uten Grenser tilbyr nødprevensjon og behandling for å forebygge seksuelt overførbare sykdommer, samt psykologisk og juridisk rådgiving til ofre for seksualisert vold.

Vi jobber også i lokalsamfunn for å øke bevisstheten rundt problemet og informere om det medisinske tilbudet.

 

 HVOR JOBBER VI MED SEKSUALISERT VOLD 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen