Lungebetennelse

Foto: Leonora Baumann

Lungebetennelse


Lungebetennelse (Pneumokokk) er den vanligste dødsårsaken blant barn under fem år.

Hjem > Sykdommer > Lungebetennelse
Oppdatert 22.10.2020
        

Hva er lungebetennelse? 

Lungebetennelse kan forårsakes av både virus og bakterier. Ofte kan det som først er en virusinfeksjon i luftveieiene gå over i en alvorlig bakterieinfeksjon. Pneumokkker er den bakterien som oftest gir alvorlig og livsfarlig lungebetennelse.

Pneumokokker kan i tillegg gi blodforgiftning (sepsis) og hjernehinnebetennelse. Lungebetennelse behandles med antibiotika. 

Lungebetennelse er den vanligste varianten av pneumokokkrelaterte sykdommer. Vanlige symptomer er feber og frysninger, hoste, rask pust/åndedrett eller tung pust, og brystsmerter.

Svært alvorlig syke barn kan ha vansker med å spise og drikke og kan som følge av det miste bevisstheten, miste kroppsvarme, få betennelse i blodet og i mange av kroppens organer, også kalt sepsis og toksisk sjokk. 

I utviklingsland er sykdommen vanlig blant nyfødte og barn under to år. Barn med hiv er 21 ganger mer utsatt for å dø av lungebetennelse enn friske barn. 

Les mer: Vårt arbeid med vaksiner

Artikkelen fortsetter under bildet

Amina holder sønnen sin Hatea Ullah da han fikk behandling mot akutt lungebetennelse på Leger Uten Grensers klinikk i Cox's Bazar oktober 2017. De aller fleste av rohingyaene var ikke vaksinerte
da de flyktet fra vold i Myanmar. Vi har behandlet mange barn mot akutt lungebetennelse i det som i dag er verdens største flyktningleir i Bangladesh. Foto: Paula Bronstein / Getty images

 

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

I tillegg til å behandle barn mot lungebetennelse, vaksinerer Leger Uten Grenser barn som befinner seg i kriser, f.eks i flyktningleirer.

Vi har også i årevis krevd at de to tidligere eneste produsentene av lungebetennelsevaksinen gjør den billigere så den kan bli innført i nasjonale vaksineprogram. 

Etter en underskiftskampanje i 2016 signerte flere enn 400.000 mennesker under på at de krevde at vaksinen gikk ned i pris. 

Resultatet var at lungebetennelsevaksinen. ble billigere for humanirære organiasjoner, men fremeles er prisen et stort problem for mange helsemyndigheter i lav- og mellominntektsland. 

Glemt fremskritt: Folkelig engasjement førte til billigere vaksine mot lungebetennelse

Artikkelen fortsetter under bildet

I 2018 vaksinerte vi tusenvis av barn mot ulike sykdommer i flyktningleirer på de greske øyene. Her får en ung gutt vaksine mot lungebetennelse. Foto: Anna Pantelia

 

1 av 3 land ikke råd til vaksinen

Da man fant en vaksine (PVC-vaksinen) mot denne bakterien, var det et stort medisinsk framskritt. Tragedien er at de som trenger vaksinen mest, ikke får den.

Den effektive vaksinen som kan beskytte barn mot alvorlig lungebetennelse har vært for dyr for nesten en tredjedel av land i verden, noe som gjør at millioner av barn forblir ubeskyttet. 

Dette er fordi to legemiddelprodusenter (GlaxoSmithKleine og Pfizer) hadde duopol på vaksinen og dermed ingen konkurranse.

Prisen på vaksinen har blant annet vært et problem i land som Jordan, Thailand og på Filippine.

Da Leger Uten Grenser vaksinerte barn i flyktningleirer i Hellas i 2016 måtte vi betale opp til 1600 kroner for å fullvaksinere et barn.  

Glemt krise 2018: Hvorfor har 1 av 3 land ikke råd til lungebetennelsevaksinen?

Artikkelen fortsetter under denne videoen fra 2017 hvor lege Øyunn Holen forteller om hvordan det er å behandle barn mot en sykdom det finnes vaksine mot

Ny billig vaksine kan beskytte millioner

I fjor godkjente Verdens helseorganisasjon (WHO) derimot en ny vaksine, noe som vil gjøre den billigere og langt mer tilgjengelig enn den har vært til nå. Den nye vaksinen, produsert av Serum Institute of India, ble godkjent 19. desember 2019 av Verdens helseorganisasjon. (WHO) Legemiddelselskapet har sagt at de planlegger å selge vaksinen for rundt 50 kroner per barn til vaksinealliansen Gavi og de fattigste landene, og ikke for mer enn 100 kroner i mellominntektsland. 

Leger Uten Grenser ber WHO, UNICEF og Gavi om å sørge for at de landene med lav vaksinedekning kan innføre vaksinen fortest mulig i deres nasjonale helseprogram. Vi forventer også at Serum Institute of India sørger for at vaksinen blir så billig som mulig for alle humanitære organisasjoner, slik at flere kan bli beskyttet mot sykdommen. 

Les mer: Ny lungebetennelsesvaksine kan redde millioner av liv 

 

 

 HVOR JOBBER VI MED LUNGEBETENNELSE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen