Lungebetennelse

Foto: Leonora Baumann

Lungebetennelse


Lungebetennelse (Pneumokokk) er den vanligste dødsårsaken blant barn under fem år.

Hjem > Sykdommer > Lungebetennelse
Oppdatert 16.01.2020
        

I utviklingsland er sykdommen vanlig blant nyfødte og barn under to år. Barn med hiv er 21 ganger mer utsatt for å dø av lungebetennelse enn friske barn. 

Lungebetennelse kan forårsakes av både virus og bakterier. Ofte kan det som først er en virusinfeksjon i luftveieiene gå over i en alvorlig bakterieinfeksjon. Pneumokkker er den bakterien som oftest gir alvorlig og livsfarlig lungebetennelse.

Pneumokokker kan i tillegg gi blodforgiftning (sepsis) og hjernehinnebetennelse.

Da man fant en vaksine (PVC-vaksinen) mot denne bakterien, var det et stort medisinsk framskritt. Tragedien er at de som trenger vaksinen mest, ikke får den.

Den effektive vaksinen som kan beskytte barn mot alvorlig lungebetennelse har til nå vært for dyr for nesten en tredjedel av land i verden, noe som gjør at millioner av barn forblir ubeskyttet på grunn av prisen.

I desember 2019 godkjente Verdens helseorganisasjon (WHO) derimot en ny vaksine, noe som vil gjøre den billigere og langt mer tilgjengelig enn den har vært til nå.

Symptomer på lungebetennelse

Lungebetennelse er den vanligste varianten av pneumokokkrelaterte sykdommer. Vanlige symptomer er feber og frysninger, hoste, rask pust/åndedrett eller tung pust, og brystsmerter.

Svært alvorlig syke barn kan ha vansker med å spise og drikke og kan som følge av det miste bevisstheten, miste kroppsvarme, få betennelse i blodet og i mange av kroppens organer, også kalt sepsis og toksisk sjokk.

Diagnostisering og behandling av lungebetennelse

Diagnosen stilles på bakgrunn av symptomer som rask åndedrett eller at nedre brystvegg forblir innovertrukket selv ved innånding.

Lungebetennelse behandles med antibiotika. 

Forebygging

Vaksinen beskytter også særlig mot de antigenene som forårsaker alvorlig lungebetennelse og hjernehinnebetennelse. WHO anbefaler PCV-vaksinen i alle land.

I juni og juli 2016 gjennomførte Leger Uten Grenser vaksinasjonskampanjer i flere flyktningleirer i Hellas rettet mot 4600 barn og ungdom under 15 år. 

Leger Uten Grenser jobber for å beskytte barn mot alvorlig pneumokokksykdom ved å trappe opp bruken av PCV-vaksinen, i tillegg til å utvide tilgangen på vaksinen under akutte humanitære kriser. 

Til nå har vaksinen vært for dyr for nesten en tredjedel av land i verden fordi de to eneste produsentene av vaksinen har patentbeskyttet vaksinen i mange land og derfor har kunnet sette prisen selv. Etter mye press fra sivilsamfunnet bestemte de seg i 2016 for å gjøre vaksinen billigere for Leger Uten Grenser og andre humanitære organisasjoner. Det valgte Leger Uten Grenser å trekke frem i 2017 som et glemt fremskritt. Likevel må prisen på vaksinen må bli billigere for helsemyndigheter i lav- og mellominntektsland. Den nye vaksinen som ble godkjent i slutten av 2019, er utviklet av et tredje selskap, og vil gjøre at millioner av barn verden over nå kan få en reell mulighet til å bli beskyttet.

 

Les mer om vårt arbeid med tilgang på medisiner

 

 

 HVOR JOBBER VI MED LUNGEBETENNELSE 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen