Den demokratiske republikken Kongo

Foto: Pablo Garrigos / Leger Uten Grenser

Den demokratiske republikken Kongo


Millioner av mennesker er internt fordrevet som følge av konflikt, og de humanitære og medisinske behovene er store i DR Kongo. 

Hjem > Land > Den demokratiske republikken Kongo
Oppdatert 09.02.2024
        

Hva er situasjonen i Den demokratiske republikken Kongo i dag?

Den humanitære situasjonen har forverret seg ytterligere i DR Kongo siden 2022. Hovedgrunnen er økt konfliktnivå, spesielt på grunn av gjenoppblomstring av den væpnede gruppen M23 i provinsen Nord-Kivu.

Opptrappingen i konflikt og usikkerhet tvang nærmere 600.000 mennesker på flykt fra hjemmene sine, i en provinsen hvor 1,9 millioner mennesker allerede var internt fordrevet.

Hva gjør Leger Uten Grenser i DR Kongo?

Leger Uten Grenser har prosjekter i de fleste av landets 26 provinser, og DR Kongo er et av landene vi har de største prosjekter våre. Vi har dedikerte nødhjelpsteam som rykker ut under kriser og sykdomsutbrudd, ofte under meslingutbrudd.

Vi jobber også med å gi grunnleggende helsehjelp, barnehelsetjenester og behandling til ofre for seksualisert vold.

Leger Uten Grenser har også prosjekter som jobber med hiv, svangerskap- og fødselshelse, utfører kirurgi og jobber med helseinformasjonsarbeid. 

I 2022 utførte vi blant annet over 2,1 millioner konsultasjoner, vaksinerte 2,1 mot meslinger som følge av utbrudd og behandlet 758.000 pasienter med malaria. Videre utførte vi 13.600 kirurgiske inngrep og behandlet 10.000 ofre for seksualisert vold. 

Hør podcast i Spotify: Verdens mest smittsomme sykdom i DR Kongo– med Miriam Steinstø Haugen

Våre siste nyheter fra DR Kongo

Vi rykker ut under sykdomsutbrudd

Mens oppblomstringen av M23 har stjålet mest oppmerksomhet de siste årene, har en annen underrapportert helsekrise igjen oppstått. Et nytt, landsdekkende utbrudd av meslinger. Meslinger nådde epidemiske nivåer i nesten halvparten av helsesonene i landet i 2022, og det ble rapportert nærmere 150.000 tilfeller og 1800 dødsfall.

Meslinger bryter ut i områder med lav vaksinedekning. Mellom 2018 - 2020 var DR Kongo rammet av det som da var verdens største meslingutbrudd. Flere hundretusen mennesker ble rammet, og over 8000 mennesker døde, flesteparten barn. 

I 2022 vaksinerte vi over to millioner barn mot meslinger. 

På grunn av lav vaksinedekning bryter det ut meslinger, og vi har derfor dedikerte nødhjelpsteam som rykker ut og starter vaksinasjonskampanjer i rammede områder. Vi fortsetter å vaksinere og behandle tusenvis av mennesker mot det livsfarlige viruset, og står klare til å skalere opp ved behov.

I 2019 og 2020 bidro vi da landet opplevde det største ebola-utbrudd noensinne.

Langlesning: Hundrevis av kilometer er tilbakelagt: Her kommer vaksinene frem - bli med på reisen!

Seksualisert vold: Et akutt helseproblem 

Mange opplever stigmatisering og utestengelse i tillegg til fysiske og psykiske traumer på grunn av seksualisert vold. I 2021 ga vi ut en rapport som peker på at dette er en akutt helsekrise som krever handling, og året etter ga vi behandling til 10.000 ofre for seksualisert vold, flesteparten av dem kvinner.

I 2023 ble fortsatt sjokkerende mange utsatt for seksualisert vold øst i DR Kongo

Det er kritisk mangel på tilbud til ofre når det kommer til tilgang til helsehjelp, og dekning av sosioøkonomiske, juridiske og beskyttelsesbehov.

Hiv/aids - en stille epidemi

Hiv/aids-epidemien i DR Kongo skjer i det stille, men sykdommen tar nesten 17.000 liv hvert år. Derfor fortsetter vi å gi behandling til hiv-pasienter som befinner seg i et sent stadium av sykdommen i Kinshasa og Goma. 

I 2022 hadde vi 1900 hiv-pasienter i behandling. 

På forespørsel fra helsemyndighetene drev vi også opplæring av helsearbeidere på sykehuset i Bunia, Mbuji-Mayi og i Boma.

 

 HVORFOR VI ER I DEN DEMOKRATISKE REPUBLIKKEN KONGO 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen