Foto: Nichole Sobecki
Hjem > Podkast: «Det du ikke vet»
Nyheter

Podkast: «Det du ikke vet»

09.05.2022 | Oppdatert 26.07.2023
        

Kvinner som føder mens krigen herjer på niende året i Jemen. Mennesker som kjemper for livet i en trang gummibåt over Middelhavet. Slangebitt uten motgift. Og verdens verste superspreder av en infeksjonssykdom – meslinger – som stadig bryter ut i DR Kongo.

«Det du ikke vet» er er en podkast om disse glemte krisene, fortalt av feltarbeidere som har jobbet i dem.

Vi i Leger Uten Grenser mener at færre dør når flere vet. Derfor varsler vi om kriser som vi ser med egne øyne. Når du vet, kan du bli med. Så hør, fortell, gjør det glemte uglemt.

Episode 1: Glemte pasienter i Ukraina – med lege Morten Rostrup

Det bryter ut krig i byen din. Du søker ly fra bombene på nærmeste t-banestasjon. To måneder senere er du der fortsatt. Hva gjør du når du trenger helsehjelp?

Lege Morten Rostrup var i Ukraina kort tid etter at krigen brøt ut. Der møtte han pasienter som ble kastet inn i en surrealistisk livssituasjon – der senga var t-banesetene, der sollys var fraværende, men der samholdet var stort. Rostrup gjestet første episode av «Det du ikke vet» og forteller om pasientene du ikke hørte om, og kanskje får han også plass til en liten røverhistorie.

Lytt til episoden og se bildene

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og se bilder fra flukten under bakken her.

Episode 2: I skyggen av krigen – fødende kvinner i Jemen med Anca Heyd

Det er kritisk. Anca trenger flere hender for å stoppe blødningene til den fødende kvinnen fremfor seg. Men det har akkurat skjedd et bombeangrep bare kvartaler unna, og skadde soldater strømmer inn på sykehuset. Anca må handle raskt. 

Det er krig på niende året i Jemen. På Leger Uten Grensers sykehus i Abs vest i landet, tar Anca og teamet hennes imot rundt 1000 fødende kvinner i måneden. Hos dem har krigen og fattigdommen satt sine spor. Nå er Anca hjemme og klar for å fortelle om kvinnene hun aldri glemmer, i en av verdens glemte kriser.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og les mer om situasjonen for fødende kvinner i Jemen.

Episode 3: Slangebitt uten motgift – med Øyunn Holen

Foreldrene kommer løpende med den illskrikende treåringen. Han hadde lekt alene i gresset. Ingen så hva som skjedde, men hodet har allerede hovnet kraftig opp.  

Vi befinner oss i flyktningleiren Dadaab i Kenya – en av verdens største flyktningleirer. Lege Øyunn Holen tror gutten kan være bitt av en slange. Nå teller hvert sekund for å få satt motgiften.

Hver eneste dag dør 275 mennesker av slangebitt. De fattigste rammes hardest, men prisen på motgift er skyhøy. Hva kan gjøres? Øyunn har svar, og hun griper sjansen til å fortelle om noen andre glemte sykdommer og Dadaab i samme slengen.

Lytt til episoden og gå i dyben

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og les mer om slangebitt og bli bedre kjent med lege Øyunn.

Episode 4: Verdens mest smittsomme sykdom – med Miriam Steinstø Haugen

Miriam våkner til lyden av trommer som gir gjengklang i veggene. Hun grøsser. Hun vet hva dette betyr: Nok et barn har mistet livet til meslinger.

Hvorfor fortsetter meslinger å ta liv i DR Kongo når det finnes en effektiv og billig vaksine? Feltarbeider Miriam Seinstø Haugen har jobbet for Leger Uten Grensers kriseteam i landet. For å frakte vaksinene gjennom jungelen, tar de motorsyklene fatt. Hør historien om kampen mot verdens mest smittsomme sykdom.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og les mer om meslinger og bli bedre kjent med feltarbeider Miriam.

Episode 5: Verdens dødeligste migrasjonsrute – med Salah Dasuki

I 2022 døde 1417 mennesker mens de forsøkte å fykte over det sentrale Middelhavet. Hvem snakker om dem?

For ti år siden var Salah Dasuki selv flyktning. Nå er han feltarbeider på Leger Uten Grensers søk- og redningsbåt på Middelhavet og er den første de overlevende møter etter å ha blitt reddet.

Menneskene som Salah tar imot har kretset mellom liv og død, ofte i flere dager, i overfylte båter som skulle ta dem fra Libya til Europa. Derfor er møtene på redningsbåten så sterke at de ofte ikke kan beskrives med ord, de kan bare føles, forteller Salah. I denne episoden gjør han likevel et forsøk på å fortelle – om menneskemøter, om å være på flukt, om det mange beskriver som helvete i Libya. Og om håp, samhold og kjærlighet.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og se bildene og bli bedre kjent med Salah.

Bonusepisode: Det skjer ikke en dritt hvis ingen bryr seg – med Lindis Hurum

Denne episoden er for deg som mister håpet en gang iblant. Det er kriser overalt. Kriger, klimakrise, underernæring og urett. Hva kan vi gjøre med det? Er det noe vits å bry seg?

Dette er spørsmål Lindis Hurum har stilt seg mange ganger. Likevel har hun gang på gang dratt på feltoppdrag for Leger Uten Grenser. Nå bærer hun hele organisasjonen på sine skuldrene og forteller hvorfor hun fortsatt gidder.

Det starter med å bli sint, bli berørt og opprørt. For det skjer ikke en dritt om ingen bryr seg.

Lytt til episoden

Episode 6: Når klinikken blir krigssone – med Lindis Hurum

Mannen som står foran Lindis holder to håndgranater i været. Han vil ikke forlate klinikken, om han ikke får med seg det han vil ha: Mannen som skjuler seg der. Som prosjektleder har Lindis ansvar for sikkerheten. Nå må hun handle raskt.

Lindis Hurum gir oss historiene fra et land som ingen snakker om: Den sentralafrikanske republikk. Historier om hat, fattigdom og ekstrem vold, som gjør selv sykehus utrygge. Men også om å forelske seg og å tviholde på hverdagsrutinene midt i krisen.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Lindis' gjenfortellinger.

Episode 7: Uønsket overalt. En baby, mor og rohingyaene – med Puneet Kaur

Sommeren 2018 blir en nyfødt baby funnet i en kloakktank i en flyktningleir i Bangladesh. En av legene som tar babyen imot heter Puneet Kaur. Hun forteller om rohingya-barnet som er en del av et folk som er uønsket overalt. For fem år siden ble de utsatt for grusom vold og tvunget ut av hjemlandet Myanmar. Nå lever de fortsatt i verdens største flyktningleir uten statsborgerskap, uten flyktningstatus og uten rettigheter.

Men midt i fortvilelsen, lever fellesskapet videre. 

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Puneets gjenfortellinger.

Episode 8: Afrikansk sovesyke og en forelsket lege – med Morten Rostrup

Dypt inne i de kongolesiske skoger, trives tsetse-fluen ekstra godt. I 2009 står lege Morten Rostrup ansikt til ansikt med en av fluens ofre: En 60 år gammel mann som ikke er seg selv. Han har snudd opp ned på døgnet og blitt mentalt forvirret. 

Han har fått den dødelige sovesyken. Den er fryktet, ikke bare på grunn av symptomene, men også medisinen er kjent for å være livsfarlig. 

Nå er forskere på sporet av et molekyl som kan redde sovesykepasienter – et molekyl som Rostrup forelsker seg i.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Mortens gjenfortellinger.

Episode 9: Landet som mistet legene sine, del 1 – med Monica Thallinger

Tvillingene Sao og Jinnah er 25 år og studerer økonomi i Sierra Leone. De er vanligvis fulle av liv, men en dag begynner de å føle seg dårlige. Det er 2014 og ebola overalt, og nå har det dødelige viruset invadert tvillingenes kropper. Den norske legen Monica Thallinger tar dem imot ved sykehuset, men 24 timer senere finnes de ikke lenger.

Ebolaviruset, det såkalte kjærlighetsviruset, skar gjennom familier og tok livet av svært mange leger og helsearbeidere. Denne episoden gir deg historiene fra bakken. Dette er den første av to episoder om ebolaepidemien og hvordan den fortsetter å kaste skygger over Sierra Leone.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Monicas gjenfortellinger.

Episode 10: Landet som mistet legene sine, del 2 – med Chinonso Emmanuel Okorie

Ebola var brutal mot Sierra Leone. Hvordan fortsetter den å sette spor etter seg?

Chinonso Emmanuel Okorie er en lege uten grenser: Han kommer fra Nigeria, bor i Rwanda, og har reist fra feltoppdrag i Jemen til studio i Norge for å fortelle om Sierra Leone. Emmanuel var en del av Leger Uten Grensers team i landet – et land som med få ressurser til rådighet forsøker å ta opp kampen mot en sykdom som tar altfor mange barneliv, nemlig malaria.

For Emmanuel er denne kampen personlig: Den startet med at han selv var nære på å miste livet til malaria som liten. Men den er også universell og handler om retten til helsehjelp for alle.

Dette er den andre av to episoder om ebolaepidemien i Sierra Leone.

Lytt til episoden og se bildene

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og se bilder og les Emmanuels historie.

Mer i denne seksjonen  
Nyheter fra felt
Land
Sykdommer og helse
Flyktninger
Naturkatastrofer
Krig og konflikt
Foto: Nichole Sobecki
Hjem > Podkast: «Det du ikke vet»
Nyheter

Podkast: «Det du ikke vet»

09.05.2022 | Oppdatert 26.07.2023
        

Kvinner som føder mens krigen herjer på niende året i Jemen. Mennesker som kjemper for livet i en trang gummibåt over Middelhavet. Slangebitt uten motgift. Og verdens verste superspreder av en infeksjonssykdom – meslinger – som stadig bryter ut i DR Kongo.

«Det du ikke vet» er er en podkast om disse glemte krisene, fortalt av feltarbeidere som har jobbet i dem.

Vi i Leger Uten Grenser mener at færre dør når flere vet. Derfor varsler vi om kriser som vi ser med egne øyne. Når du vet, kan du bli med. Så hør, fortell, gjør det glemte uglemt.

Episode 1: Glemte pasienter i Ukraina – med lege Morten Rostrup

Det bryter ut krig i byen din. Du søker ly fra bombene på nærmeste t-banestasjon. To måneder senere er du der fortsatt. Hva gjør du når du trenger helsehjelp?

Lege Morten Rostrup var i Ukraina kort tid etter at krigen brøt ut. Der møtte han pasienter som ble kastet inn i en surrealistisk livssituasjon – der senga var t-banesetene, der sollys var fraværende, men der samholdet var stort. Rostrup gjestet første episode av «Det du ikke vet» og forteller om pasientene du ikke hørte om, og kanskje får han også plass til en liten røverhistorie.

Lytt til episoden og se bildene

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og se bilder fra flukten under bakken her.

Episode 2: I skyggen av krigen – fødende kvinner i Jemen med Anca Heyd

Det er kritisk. Anca trenger flere hender for å stoppe blødningene til den fødende kvinnen fremfor seg. Men det har akkurat skjedd et bombeangrep bare kvartaler unna, og skadde soldater strømmer inn på sykehuset. Anca må handle raskt. 

Det er krig på niende året i Jemen. På Leger Uten Grensers sykehus i Abs vest i landet, tar Anca og teamet hennes imot rundt 1000 fødende kvinner i måneden. Hos dem har krigen og fattigdommen satt sine spor. Nå er Anca hjemme og klar for å fortelle om kvinnene hun aldri glemmer, i en av verdens glemte kriser.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og les mer om situasjonen for fødende kvinner i Jemen.

Episode 3: Slangebitt uten motgift – med Øyunn Holen

Foreldrene kommer løpende med den illskrikende treåringen. Han hadde lekt alene i gresset. Ingen så hva som skjedde, men hodet har allerede hovnet kraftig opp.  

Vi befinner oss i flyktningleiren Dadaab i Kenya – en av verdens største flyktningleirer. Lege Øyunn Holen tror gutten kan være bitt av en slange. Nå teller hvert sekund for å få satt motgiften.

Hver eneste dag dør 275 mennesker av slangebitt. De fattigste rammes hardest, men prisen på motgift er skyhøy. Hva kan gjøres? Øyunn har svar, og hun griper sjansen til å fortelle om noen andre glemte sykdommer og Dadaab i samme slengen.

Lytt til episoden og gå i dyben

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og les mer om slangebitt og bli bedre kjent med lege Øyunn.

Episode 4: Verdens mest smittsomme sykdom – med Miriam Steinstø Haugen

Miriam våkner til lyden av trommer som gir gjengklang i veggene. Hun grøsser. Hun vet hva dette betyr: Nok et barn har mistet livet til meslinger.

Hvorfor fortsetter meslinger å ta liv i DR Kongo når det finnes en effektiv og billig vaksine? Feltarbeider Miriam Seinstø Haugen har jobbet for Leger Uten Grensers kriseteam i landet. For å frakte vaksinene gjennom jungelen, tar de motorsyklene fatt. Hør historien om kampen mot verdens mest smittsomme sykdom.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og les mer om meslinger og bli bedre kjent med feltarbeider Miriam.

Episode 5: Verdens dødeligste migrasjonsrute – med Salah Dasuki

I 2022 døde 1417 mennesker mens de forsøkte å fykte over det sentrale Middelhavet. Hvem snakker om dem?

For ti år siden var Salah Dasuki selv flyktning. Nå er han feltarbeider på Leger Uten Grensers søk- og redningsbåt på Middelhavet og er den første de overlevende møter etter å ha blitt reddet.

Menneskene som Salah tar imot har kretset mellom liv og død, ofte i flere dager, i overfylte båter som skulle ta dem fra Libya til Europa. Derfor er møtene på redningsbåten så sterke at de ofte ikke kan beskrives med ord, de kan bare føles, forteller Salah. I denne episoden gjør han likevel et forsøk på å fortelle – om menneskemøter, om å være på flukt, om det mange beskriver som helvete i Libya. Og om håp, samhold og kjærlighet.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og se bildene og bli bedre kjent med Salah.

Bonusepisode: Det skjer ikke en dritt hvis ingen bryr seg – med Lindis Hurum

Denne episoden er for deg som mister håpet en gang iblant. Det er kriser overalt. Kriger, klimakrise, underernæring og urett. Hva kan vi gjøre med det? Er det noe vits å bry seg?

Dette er spørsmål Lindis Hurum har stilt seg mange ganger. Likevel har hun gang på gang dratt på feltoppdrag for Leger Uten Grenser. Nå bærer hun hele organisasjonen på sine skuldrene og forteller hvorfor hun fortsatt gidder.

Det starter med å bli sint, bli berørt og opprørt. For det skjer ikke en dritt om ingen bryr seg.

Lytt til episoden

Episode 6: Når klinikken blir krigssone – med Lindis Hurum

Mannen som står foran Lindis holder to håndgranater i været. Han vil ikke forlate klinikken, om han ikke får med seg det han vil ha: Mannen som skjuler seg der. Som prosjektleder har Lindis ansvar for sikkerheten. Nå må hun handle raskt.

Lindis Hurum gir oss historiene fra et land som ingen snakker om: Den sentralafrikanske republikk. Historier om hat, fattigdom og ekstrem vold, som gjør selv sykehus utrygge. Men også om å forelske seg og å tviholde på hverdagsrutinene midt i krisen.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Lindis' gjenfortellinger.

Episode 7: Uønsket overalt. En baby, mor og rohingyaene – med Puneet Kaur

Sommeren 2018 blir en nyfødt baby funnet i en kloakktank i en flyktningleir i Bangladesh. En av legene som tar babyen imot heter Puneet Kaur. Hun forteller om rohingya-barnet som er en del av et folk som er uønsket overalt. For fem år siden ble de utsatt for grusom vold og tvunget ut av hjemlandet Myanmar. Nå lever de fortsatt i verdens største flyktningleir uten statsborgerskap, uten flyktningstatus og uten rettigheter.

Men midt i fortvilelsen, lever fellesskapet videre. 

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Puneets gjenfortellinger.

Episode 8: Afrikansk sovesyke og en forelsket lege – med Morten Rostrup

Dypt inne i de kongolesiske skoger, trives tsetse-fluen ekstra godt. I 2009 står lege Morten Rostrup ansikt til ansikt med en av fluens ofre: En 60 år gammel mann som ikke er seg selv. Han har snudd opp ned på døgnet og blitt mentalt forvirret. 

Han har fått den dødelige sovesyken. Den er fryktet, ikke bare på grunn av symptomene, men også medisinen er kjent for å være livsfarlig. 

Nå er forskere på sporet av et molekyl som kan redde sovesykepasienter – et molekyl som Rostrup forelsker seg i.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Mortens gjenfortellinger.

Episode 9: Landet som mistet legene sine, del 1 – med Monica Thallinger

Tvillingene Sao og Jinnah er 25 år og studerer økonomi i Sierra Leone. De er vanligvis fulle av liv, men en dag begynner de å føle seg dårlige. Det er 2014 og ebola overalt, og nå har det dødelige viruset invadert tvillingenes kropper. Den norske legen Monica Thallinger tar dem imot ved sykehuset, men 24 timer senere finnes de ikke lenger.

Ebolaviruset, det såkalte kjærlighetsviruset, skar gjennom familier og tok livet av svært mange leger og helsearbeidere. Denne episoden gir deg historiene fra bakken. Dette er den første av to episoder om ebolaepidemien og hvordan den fortsetter å kaste skygger over Sierra Leone.

Lytt til episoden og gå i dybden

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og kom tettere på historien med bilder og Monicas gjenfortellinger.

Episode 10: Landet som mistet legene sine, del 2 – med Chinonso Emmanuel Okorie

Ebola var brutal mot Sierra Leone. Hvordan fortsetter den å sette spor etter seg?

Chinonso Emmanuel Okorie er en lege uten grenser: Han kommer fra Nigeria, bor i Rwanda, og har reist fra feltoppdrag i Jemen til studio i Norge for å fortelle om Sierra Leone. Emmanuel var en del av Leger Uten Grensers team i landet – et land som med få ressurser til rådighet forsøker å ta opp kampen mot en sykdom som tar altfor mange barneliv, nemlig malaria.

For Emmanuel er denne kampen personlig: Den startet med at han selv var nære på å miste livet til malaria som liten. Men den er også universell og handler om retten til helsehjelp for alle.

Dette er den andre av to episoder om ebolaepidemien i Sierra Leone.

Lytt til episoden og se bildene

Hør episoden i avspilleren nedenfor eller i din favoritt podkast-app, og se bilder og les Emmanuels historie.

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen