Rectangle, Gesture, Font

Livmoren har begynt å revne. Det er kritisk. Kvinnen må ta keisersnitt.

Samtidig strømmer det inn skadde soldater på sykehuset.

Gynekolog Anca Heyd må handle raskt.

Podkasten «Det du ikke vet» handler om glemte humanitære kriser i skyggen av nyhetsoverskriftene. Vi varsler om kriser som ingen snakker om fordi vi mener at færre dør når flere vet.   

Da Heyd landet på Gardermoen i Oslo var det inntrykkene fra Jemen som okkuperte tankene og bekymringene hennes. Her hjemme var det derimot krigen i Ukraina, og ikke krigen i Jemen, som dominerte avisforsidene.  

En glemt krise

I februar i år, da det var OL i Beijing og boblende nervøsitet i Europa, eskalerte krigen i Jemen. På sentralsykehuset i byen Abs, kunne de høre og kjenne drønnene fra et økende antall luftangrep. Skadde strømmet inn på sykehuset, men også pasienter som trenger helsehjelp uavhengig av om det er krig eller ikke. Blant dem, fødende kvinner.  

Gynekolog og feltarbeider Anca Heyd er én av dem som denne våren har tatt imot fødende kvinner på sykehuset i Abs. I andre episode av podkasten «Det du ikke vet», forteller hun om det krevende oppdraget og de sterke pasientmøtene.

– Det har vært et veldig tøft oppdrag, forteller gynekolog Anca Heyd i den andre episoden av Leger Uten Grensers podkast "Det du ikke vet".

I skyggen av krigen: Fødende kvinner i Jemen

Audio equipment, Hearing, Eyewear

– Da jeg var på oppdrag i Afghanistan kom jeg over en arabisk poet som skrev "you have to keep breaking your heart until it opens”.

– Mitt hjerte er vidt åpent nå. Det er fylt av smil jeg aldri kommer til å glemme, og fylt av dype vennskap med mennesker som verden synes å ha glemt, forteller Heyd.

Da krigen eskalerte første gang ble landets internett og kommunikasjonssentral rammet. Jeg ble veldig bekymret for barna og mannen min, og hva de tenkte og om de bekymret seg for meg. Men da jeg endelig klarte å få kontakt med dem, var de helt overrasket. De hadde ikke hørt om at det var noen problemer i Jemen. Så det var tøft og føltes veldig urettferdig, sier Heyd.

I skyggen av mediesakene finner vi en av vår tids største humanitære kriser. Jemen har vært det fattigste landet i Midtøsten og Nord-Afrika i flere år, og 80 prosent av befolkningen er avhengige av humanitær hjelp, ifølge FN.

Hør andre episode av podkasten "Det du ikke vet".

PODKAST: Gynekolog Anca Heyd under innspilling av Leger Uten Grensers podkast "Det du ikke vet". Foto: Leger Uten Grenser.

Et helsevesen i ruiner

Syv år med krig har også rammet helsevesenet i Jemen hardt. Sykehus og helsearbeidere har gjentatte ganger blir utsatt for angrep, og store deler av helsevesenet har kollapset.  

– Det finnes ikke et offentlig helsevesen. Det finnes en del private leger og sykepleiere, men veldig mange er så fattige at de ikke har råd til å betale for dem, forteller Heyd.  

Kvinner i Jemen føder ofte veldig mange barn, og risikoen for å få komplikasjoner under fødsel øker jo flere barn man får. Mange har også underliggende sykdommer eller helseutfordringer som nyre- eller leversvikt, som også gjør en fødsel mer komplisert. Det er derfor stort behov for gynekologer i landet.  


Health care provider, Medical equipment, Patient, Comfort, Building, Hospital

– Vi har en veldig trygg fødselsomsorg her i Norge. Men det er ikke slik mange steder i verden, for øvrig ikke bare i Jemen. Det dør så mange mennesker i fødsel hvert år, sier Heyd.

Hør hele podkasten lenger ned i saken.

Usikkerhet og fattigdom gjør også at mange ikke får oppsøkt helsehjelp i tide. Heyd forteller at de fleste pasientene måtte kjøre i flere timer, og ikke kom til sykehuset før de hadde fått komplikasjoner. Det er vanlig å føde hjemme, og det å komme seg til sykehuset krever at de har tilgang til bil eller penger nok til å betale noen som kan kjøre dem.

Da krigen eskalerte ble det også drivstoffkrise i landet. Heyd og kollegene merket en nedgang i antallet kvinner som kom til sykehuset. De få som kom var i enda dårlige forfatning enn tidligere.  

– En kvinne døde på vei til oss. De pårørende hadde ikke fått tak i transport på kvelden, så de måtte vente til morgenen for å skaffe penger og organisere alt. Hun døde fem minutter unna sykehuset. Vi kunne ha berget henne hvis hun kom tidsnok, og hvis det hadde vært enklere å få tilgang til helsehjelp, forteller Heyd.  

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) døde 164 kvinner under fødsel i Jemen i 2017 per 100.000 levendefødte barn. I Norge, det samme året, døde 2 kvinner under fødsel per 100.000 levendefødte barn, ifølge WHO.  

Plant, Leaf, Botany, Sleeve, Smile

– Vi har et såpass godt helsevesen i Norge som fanger opp alle komplikasjoner før de blir alvorlige. Hvis det skjer noe får man rask hjelp, og av høy kvalitet. Det er det som gjør at fødsler oppleves som trygt for oss, forteller Heyd.   

– Vi kunne ha berget henne hvis hun kom tidsnok

STORE BEHOV: Leger Uten Grenser jobber med å gi fødselshjelp i flere ulike deler av landet. Her gir en av våre jordmødre barnet til moren Bushra på et sykehus vi støtter i Taiz City, Jemen. Foto: Nasir Ghafoor/Leger Uten Grenser.

ARBEIDSUNIFORM: Gynekolog Anca Heyd i byen Abs nordvest i Jemen. Foto: privat.

Luftangrep, frykt og fødsler

Heyd og kollegene tok imot rundt 1000 kvinner på sykehuset hver måned. Dagene var lange, hektiske og preget av lite søvn. Mange pasienter hadde alvorlige og akutte komplikasjoner. Samtidig kunne de høre at luftangrepene kom nærmere og nærmere sykehuset.  

– Folk var redde rett og slett. Det var mye redsel, angst og fortvilelse. Vi så at færre pasienter kom til sykehuset, forteller Heyd.  

Én dag slo et luftangrep ned i nærheten sykehuset. Det høye braket skremte mange, og de fleste pasientene løp. Én av kvinnene på avdelingen var i gang med fødselen, men løp da hun hørte luftangrepet og kom ikke tilbake.  

– Da jeg kom til sykehuset var det bare to pasienter igjen på hvert rom, noen få barn, og noen veldig engstelige jordmødre som holdt ut for pasientene som eventuelt kom til å komme, forteller Heyd.   

Hør andre episode av podkasten "Det du ikke vet".

Jenta hun aldri glemmer

En sen lørdagskveld ringer telefonen til Heyd. En 16 år gammel jente som har vært i fødsel lenge har kommet til sykehuset. Fødselen hadde begynt hjemme, men da den stoppet opp, hadde familien tilkalt en jordmor som hadde gitt jenta en behandling som hadde gjort vondt verre. Da hun kom til sykehuset, hadde hun allerede vært i fødsel i ett døgn.  

– Både baby og mor er utslitt, men vi får løst det med keisersnitt, forteller Heyd.  

Heyd utfører keisersnittet og rekker akkurat å komme seg hjem før hun igjen blir ringt fra sykehuset. Jenta er i sjokk, ustabil og blør kraftig.  

– Vi åpner opp magen hennes. Hele buken er full av blod. Livmoren klarer ikke å trekke seg sammen. Den har jobbet så mye at det ikke er noe mer krefter igjen, forteller Heyd videre.  

Heyd og kollegaene forsøker alt de kan for å få livmoren til å trekke seg sammen igjen, men ingenting funker. Det eneste alternativet er å fjerne livmoren.

– Det kan jeg ikke gjøre på en 16 år gammel jente. Det vil ødelegge livet hennes. Verdien hennes i samfunnet er i stor grad basert på det at hun kan føde flere barn, fortsetter Heyd.  


Når alt virker håpløst, kommer Heyd på en teknikk hun ikke har sett noen gjøre på veldig, veldig mange år. De kan sette en såkalt B-Lynch sutur, der man setter seler på livmoren, og prøver å få den til å trekke seg sammen. Det er den eneste sjansen de har, og de er nødt til å gjøre et forsøk.

– Jeg spør kirurgen om han har gjort dette før. Han løfter blikket, ser meg inn i øynene og sier “We’ll manage, doctor Anca”.  

Hør hele historien om hvordan det gikk med jenta i andre episode av podkasten “Det du ikke vet”.

Leger Uten Grenser i Jemen

Vi har jobbet i Jemen siden 1986. I dag jobber vi på 12 sykehus og støtter flere enn 20 helsesfasiliteter i 12 guvernementer: Abyan, Aden, Amran, Hajjah, Hodeidah, Ibb, Lahj, Saada, Sanaa, Shabwah og Taiz.  

Her behandler vi blant annet pasienter mot krigs-og voldsskader, utfører svangerskapshjelp og gir behandling mot kolera, malaria og underernæring. I 2020 utførte vi blant annet 250.300 pasientkonsultasjoner, utførte 26.600 kirurgiske inngrep, hadde 84.600 pasienter innlagt og assisterte ved 23.400 fødsler i Jemen.

Les mer om vårt arbeid i Jemen her.  

*Bildene i saken er illustrasjonsbilder og er hentet fra Leger Uten Grensers fødselshjelp-prosjekter i Jemen, Afghanistan og Irak.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Rectangle, Gesture, Font