Guatemala
Guatemala
I Guatemala jobber vi med kronisk nyresykdom og vi gir helsehjelp til mennesker på flukt.
Dette er situasjonen i Guatemala i dag:
En av de største helseproblemene i Guatemala er kronisk nyresykdom. Det er også mange mennesker på flukt gjennom landet, eller migranter som har blitt deportert tilbake til Guatemala.
Hva gjør Leger Uten Grenser i Guatemala?
Leger Uten Grenser startet for første gang prosjekter i Guatemala i 1994. I dag jobber vi Huehuetenango, San Marcos og i Escuíntia. Her jobber vi med å gi å gi helsehjelp for mennesker som rammes av kronisk nyresvikt. Vi bistår også mennesker på flukt, enten de som reiser mot Mexico og USA, men også de som har blitt deportert tilbake til landet. Det innebærer mobile team som tilpasser seg etter hvor mennesker befinner seg. I 2021 starter vi opp et prosjekt for behandling nyresykdom i tre områder i Esquintla. Det innebærer å kartlegge sykdom tidlig, pasientomsorg og helseinformasjonsarbeid. Leger Uten Grenser jobber også med en strategi for å bedre diagnose og behandling, samt at vi samler data fra arbeidet vårt.
I 2021 screenet vi 600 mennesker for nyresykdom i Guatemala.
Les mer: Guatemala: Den stille, men dødelige nyresykdommen
Den stille, men dødelige nyresykdommen
De siste 20 årene har en kronisk nyresykdom utviklet seg til et stort folkehelseproblem i Guatemala.Tusenvis av mennesker har dødd grunnet mangel på kunnskap og medisiner for å behandle sykdommen.
Den kroniske nyresykdommen Salomón ble smittet med, også kalt mesoamerikansk nefropati (MeN), er en slags betennelse som påvirker nyrenes vitale funksjoner. Da sykdommen over tid har utviklet seg til en regional epidemi, har den blitt utfordrende for helsemyndigheter å håndtere. Ifølge Central America Institute har tusenvis av mennesker mistet livet de siste tiårene grunnet mangel på kunnskap, utstyr og medisiner for å behandle den farlige nyresykdommen.
Ifølge dialyse- og transplantasjon registeret har Guatemala det høyeste antallet nyrepasienter i Latin-Amerika. Det registreres 162 nye pasienter som trenger dialyse hvert år, og i dag er det over 9000 som gjennomgår behandling for erstatning av nyrefunksjon.
Mesoamerikansk nefropati (MeN) er en multifaktoriell sykdom. Det vil si at den ikke har en klar, kjent årsak. Ikke bare gjør det sykdommen utfordrende å behandle, men mange vet ikke at sykdommen eksisterer. Ofte er sykdommen derfor allerede i en avansert fase når diagnosen stilles.
I august 2021 startet Leger Uten Grenser et prosjekt i Escuintla, sørvest i Guatemala. Escuintla er en av byene med høyest antall tilfeller av kronisk nyresykdom i landet. Mellom 2008 og 2015 økte dødeligheten med 18 prosent og det var 75 prosent flere smittetilfeller, ifølge Helsedepartementet.