Kolera
Kolera
Kolera dreper opp mot 130.000 mennesker og smitter flere millioner mennesker hvert år.
Kolera er en enkelt sykdom å behandle, men uten behandling kan kolera være dødelig. Hvert år dør om lag 130.000 mennesker av sykdommen ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).
Mennesker som bor i overfylte flyktningleirer med dårlig vann- og sanitærforhold lever i risiko for kolerautbrudd. Kolera er også vanlig etter naturkatastrofer, slik som vi så etter jordskjelvet i Haiti i 2010.
Leger Uten Grenser har jobbet med kolera i flere tiår og jobber med forebygging, vaksinering og behandling. I 2022 behandlet vi 52.600 pasienter for kolera.
Bekymringsfull økning
I 2023 ble det rapportert 735.000 tilfeller av kolera i hele verden, noe som er en 40 prosent økning i tallene fra 2022. Dødsraten steg i samme periode til 80 prosent. Bare i januar 2024 ble det rapportert 41.000 tilfeller og 775 dødsfall globalt.
Siden midten av 2021 har det vært en bekymringsfull økning i kolera tilfeller og dødsfall, samt størrelsen på utbruddene og at flere skjer samtidig. Sykdommen spredt seg til land som hadde vært fri for den i mange år, som Haiti, Libanon og Syria, hvor faktorer som konflikt, tvungen migrasjon, økonomisk krise og COVID-19-pandemien har hatt en negativ innvirkning på levekår og helsetilbud.
Vi så en ekstraordinær oppblomstring av kolera i 2022 med registrerte tilfeller eller utbrudd i 30 land. Leger Uten Grenser behandlet på denne svært smittsomme sykdommen i minst 10 land, inkludert Nigeria, Syria, Kamerun, Niger, Libanon, Den demokratiske republikken Kongo og Kenya.
Ulike faktorer, som naturkatastrofer, klimaendringer, vannmangel og humanitære kriser som konflikt, bidro til den verdensomspennende økningen i smittetilfeller.
I Haiti oppsto det et stort utbrudd i slutten av september 2022 etter tre år uten et eneste tilfelle. Ved utgangen av året hadde det vært over 15.000 smittetilfeller. De aller fleste ble behandlet ved våre helsesentre.
Hvordan smitter kolera?
De fleste som smittes vil bare oppleve en mild infeksjon, men sykdommen kan også være svært alvorlig: voldsom diaré og oppkast kan føre til rask dehydrering med dødelig utfall.
Kolera forekommer oftest i tett befolkede områder med dårlige sanitære forhold og utrygge vannkilder, og smitten kan spre seg raskt.
Risikoen for kolerautbrudd er stor i forbindelse med kriser, slik vi så etter jordskjelvet i Haiti i 2010, men utbrudd kan bryte ut hvor som helst. I regntiden kan latriner oversvømmes, og forurenset vann som samles i dammer, øker risikoen for et utbrudd.
Så snart det foreligger mistanke om et utbrudd, behandles pasienter på behandlingssentre med strenge smittekontrolltiltak og hygienerutiner.
Slik jobber vi med vann- og sanitærforhold
Artikklen fortsetter under bildet.
Behandling
Behandlingen består av en rehydreringsvæske som erstatter salt- og væsketap. Væsken gis oralt eller intravenøst i alvorlige tilfeller.
I akutte stadier av sykdommen kan dødeligheten være opp til 50 prosent uten behandling.
Den store etterspørselen etter en vaksine har ført til en verdsomspennende mangel på drikkevaksiner. Etterspørselen har vært opp mot fire ganger større enn produksjonskapasiteten de siste to årene, og de rammede landene må finne andre måter å håndtere kolerautbrudd på.
Leger Uten Grenser har derfor tatt i bruk en metode kjent som CATI (Case Area Targeted Intervention). Den målrettede metoden tar utgangspunkt i nabolaget til en smittet kolerapasient. Et team reiser hjem til pasienten og sprøyter desinfiserende middel i og rundt de ti husene som ligger nærmest hjemmet til den smittede pasienten. Denne metoden har vist lovende resultat i Etiopia, DR Kongo og Haiti.
Forebygging
Leger Uten Grenser sine vann- og sanitæreksperter og logistikere spiller en viktig rolle i det forebyggende arbeidet, da kolera er en vannbåren infeksjon.
Det er også aktuelt med vaksinering for å hindre spredning av kolera i befolkninger som er sårbare for utbrudd, for eksempel i flyktningeirer.
Under kan du se hvordan Leger Uten Grensers behandlingssenter for kolera er bygget opp.