Hepatitt C

Saikat Mojumder

Hepatitt C


Hepatitt C angriper leveren og kan føre til kronisk leverinfeksjon, som igjen kan føre til dødelig leversvikt eller leverkreft.

Hjem > Sykdommer > Hepatitt C
Oppdatert 31.10.2022
        

Hva er hepatitt C

Hepatitt C er et virus som angriper leveren. Rundt 58 millioner mennesker har kronisk hepatitt C og bærer viruset i kroppen. Opptil 85 prosent av smittede kan utvikle kronisk leverinfeksjon, som igjen kan føre til dødelig leversvikt eller leverkreft. Hepatitt C smitter hovedsakelig via blod. 

Ofte skjer dette gjennom urene sprøyter, ikke-sterilisert medisinsk utstyr, og gjennom usikre blodoverføringer. Det kan også smitte fra mor til barn, og i noen tilfeller gjennom seksuell kontakt. 

Det kan ta flere tiår før infeksjonen fører til leversvikt eller kreft. Derfor er svært mange ikke klar over at de er smittet. De oppdager det først når de blir alvorlig syke når leveren svikter, og da kan det være for sent for behandling. 

I 2019 døde 290.000 mennesker av hepatitt C-relaterte lidelser, ifølge Verdens helseorganiasjon.

Det finnes ingen vaksine mot hepatitt C, men det finnes svært effektiv behandling mot sykdommen. Før de nye medisinene kom på banen fantes det en behandling med svært begrenset effekt og mange bivirkninger.

Derfor var de nye medisinene et medisinsk gjennombrudd. 

Dessverre er prisen på behandling for høy i mange land. Dette har også vært tilfelle i land i Europa, hvor legemiddelselskape Gilead har patentbeskyttelse på nøkkelmedisinen sofosbuvir.

Det at folk ikke er klar over at de har hepatitt C og de dyre medisinene gjør at kun en brøkdel av de som lider av hepatitt C får behandling. 

Glemt fremskritt 2018: Billigere hepatitt C - medisiner redder liv

Artikkelen fortsetter under bildet

Her fra hepatitt-C-klinikken vår i Kambodsja. Medisiner kan kurere hepatitt C-pasienter på bare noen måneder, og Leger Uten Grenser gir behandling til tusenvis av pasienter i året. Foto: Todd Brown

 

Hva gjør Leger Uten Grenser? 

Vi jobber med behandling og testing av hepatitt C flere steder i verden. Blant annet har vi dedikerte hepatitt C-prosjekter i land med høy forekomst av viruset som Pakistan, Kambodsja og Bangladesh. 

I 2021 startet 6020 pasienter hepatitt-C-behandling i prosjektene våre. Vi har også tidligere kritisert legemiddelgiganten Gilead som utviklet en nøkkelmedisin for behandling av hepatitt C for å sette absurd høye priser på den livreddene medisinen, og klaget patentbeskyttelsen deres i Europa til European Patent Office. Takket være generisk produksjon av medisinen har behandlingen gått ned i pris i flere land, men fremdeles er behandlingen for dyr for mange av pasientene som blir rammet.  

Glemt fremskritt 2017: Millioner av mennesker lider av hepatitt C i Pakistan

Kunne for første gang kurere viruset

Det var et stort medisinsk gjennombrudd da medisinene sofosbuvir produsert av Gilead og daclatasvir produsert av Bristol-Myers Squibbs (BMS) ble godkjent i 2013 og 2014.  

I over 9 av10 tilfeller ble pasientene kurert for hepatitt C på bare 12 uker ved hjelp av de nye medisinene. Den dyre prisen gjorde likevel at få hadde råd til å bli behandlet. Selv i Norge var medisinene så dyre at man lenge bare behandlet de aller sykeste pasientene.

BMS og Gilead sørget også for å søke patentbeskyttelse på medisinene sine i mange land for å unngå at noen andre kunne lage de livreddende medisinene generisk. Uten konkurranse fra andre aktører kan de derfor sette prisen selv.

De høye prisene førte til at flere land, organisasjoner og sivilsamfunnet protesterte. I India ble patentbeskyttelsen på Gilead sin sofosbuvir klaget inn allerede i 2014.

Flere indiske legemiddelselskaper startet tidlig prosessen med å planlegge generisk produksjon av medisinene. Kort tid etter inngikk Gilead en avtale med noen indiske legemiddelselskaper. Avtalen sørget for at Gilead lot over 100 land importere generisk sofosbuvir. BMS gjorde også en tilsvarende avtale, men med Medicine Patent Pool.

Glemt fremskritt 2018: Billigere hepatitt C medisin redder liv

Kulsoom var en av de første pasientene våre på hepatitt C-klinikken vår i Karachi i Pakistan som ble kurert for viruset. Her er hun sammen med mann og barn på feiringen av verdens hepatitt C-dag på klikken vår. Foto: Leger Uten Grenser

 

 HVOR JOBBER VI MED HEPATITT 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen