Hjem Nyheter Tsjad: Epidemier og sult, men ingen leger (Glemte kriser 2015)

Tsjad: Epidemier og sult, men ingen leger (Glemte kriser 2015)

Foto: Leger Uten Grenser

Malaria, underernæring og meslinger herjer, men Tsjad har bare 500 leger. Samtidig kommer bølger av flyktninger til det kriserammede landet.

I et område preget av urolighet og vold ligger Tsjad, et land rammet av kronisk fattigdom, lav vaksinedekning, og mangel på helsehjelp og rent vann. Tsjad opplever jevnlig både tørke og flom, og befolkningen er svært utsatt for underernæring.

Tsjadiske myndigheter har lovet mer penger til helsehjelp, men tilgangen til og kvaliteten på medisinske tjenester er elendig.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) har landet noen av verdens verste helseindikatorer. Underernæring krever mange liv, i likhet med malaria, kolera og andre sykdommer som enkelt kan behandles.

Tsjad huser i tillegg en halv million flyktninger fra naboland som Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Nigeria, som også har akutte humanitære behov.

Kronisk helsekrise

WHO-tallene for Tsjad er dystre: Hvert sjette barn dør før sin femårsdag, og forventet levealder er kun 52 år. Kun 500 leger må dekke behovene til rundt 13 millioner innbyggere, og 65 prosent av legene holder til i hovedstaden.

En fjerdedel av alle dødsfall i landet skyldes malaria, som også er den vanligste dødsårsaken blant barn. Fire av fem kvinner må føde uten kvalifisert hjelp, og landet har verdens nest høyeste mødredødelighet.

Utbredt underernæring og mangel på beskyttelse mot smittsomme sykdommer gjør at epidemier av sykdommer som meslinger, hjernehinnebetennelse, gulfeber og kolera ofte bryter ut.

Omliggende konflikter

Tsjad ligger i krysningspunktet mellom flere land som er rammet av krig og ustabilitet. I følge FNs høykommissær for flyktninger huser Tsjad nesten en halv million mennesker på flukt fra vold i sine hjemland.

Flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk, Nigeria og Sudans Darfur-region kommer stadig inn i Tsjad, som nå huser det tredje største antallet flyktninger i Afrika. Med den pågående volden i disse landene, vil antallet mest sannsynlig øke.

Samtidig vender mange tidligere tsjadiske flyktninger tilbake fra Den sentralafrikanske republikk.

Levekårene for både flyktningene og de hjemvendte er svært vanskelige. Den humanitære responsen har vært treg og ineffektiv, og den lider under mangel på økonomisk støtte.

Hva gjør Leger Uten Grenser?

Leger Uten Grenser gir medisinsk hjelp på flere steder i Tsjad.

I 2014 behandlet vi 68.000 barn for malaria i Mandoul-regionen. I Massakory, Hadjer Lamis, Am Timan, Abeche og Tissi gir vi også fødselshjelp, akuttkirurgi og grunnleggende helsetjenester, samt behandling for underernæring, hiv og tuberkulose.

Leger Uten Grenser hjelper også sentralafrikanske flyktninger sør i Tsjad, samt sudanske flyktninger og hjemvendte tsjadere på flukt fra vold i Sudans Darfur-region.

PASIENT: Actha, Mahamat og Acherif

Actha og hennes yngre brødre Mahamat og Acherif, er fra Sila-regionen øst i Tsjad. De blir vaksinert mot meslinger. Mange av mødrene til barna som kommer hit, forteller at de har reist to til fire timer, til fots eller på esel, for å komme frem til landsbyen Aradib. Dette gjør de for å vaksinere barna sine for første gang. Mødrene vet om symptomene for meslinger, og er derfor svært opptatt av å få vaksinert barna sine.

Leger Uten Grenser vaksinerte i en måned i mai mer enn 79.000 barn mot meslinger i Sila-regionen. Organisasjonen undersøker samtidig barna for underernæring, i og med underernæring er et stort problem i Tsjad.