Epidemier

Foto:Stéphane Reynier de Montlaux/Leger Uten Grenser

Epidemier


Epidemi er et utbrudd av en sykdom som sprer seg raskt mellom mennesker. 

Hjem > Helse > Epidemier
Oppdatert 24.05.2019
        

Sykdommer som typisk skaper epidemier er kolera, malaria, diaré-sykdommer og meslinger. Kolera og andre diaré-sykdommer kan spre seg raskt i en befolkning som ikke har tilgang til rent vann. I noen områder blir det mer malaria i regntiden, fordi det blir mer mygg. Mesling-epidemier kommer typisk når vaksinedekningen blir for lav.

Fra midten av 80-tallet økte antall hivpasienter i rekordfart og det var en hiv-epidimi. Dårlig tilgang til helsetjenester på grunn av krig og konflikt kan gjøre at sykdommer spres raskere.

Helsevesenet i Jemen har brutt ned på grunn av konflikten i landet. Mange bruker lang tid på å komme seg til sykehus, og har ikke tilgang på rent vann eller gode sanitærsystemer. Dette har gjort at kolera har brutt ut i landet. Landet opplever i tillegg epidemiske utbrudd av kikhoste og malaria.

Les mer om vårt arbeid i Jemen

Smittebærere

Mennesker, dyr og innsekter kan være bærere av sykdommer. Smittsomme sykdommer kan også spres via bakterier i jord og vann. Kolera og andre diaré-sykdommer spres lett gjennom vann. Av og til kan mennesker være smittet av sykdommer uten å selv vise eller kjenne igjen symptomer. Et eksempel på dette er polio. Her vil bare én av 200 som smittes få varige lammelser.

Insekter kan også smitte mennesker med sykdommer. Eksempler på dette er malaria, dengue feber og zika virus som smitter fra mygg til mennesker. Derfor er det viktig at mennesker har tilgang til impregnerte myggnett og at vannansamlinger blir drenert slik at myggen ikke formerer seg så lett. kala-Azar og afrikansk sovesyke smitter via fluer. Med malaria ser man mange sesongbaserte tilfeller, selv om antallet malariasmittede verden over synker. Parasittsykdommen kan forebygges.  

Vaksinering

Vaksinering av en hel befolkning vil hindre utbrudd av mange ulike sykdommer. Flokkimmunitet betyr at så mange i befolkningen er vaksinert at sykdommen ikke spres.

Enkeltpersoner som ikke er vaksinert vil da også være beskyttet mot sykdommen i en befolkning utbrudd av smittsomme sykdommer hindres hvis en stor nok prosentandel av befolkningen er vaksinert.

Dette gjelder for eksempel meslinger som sprer seg svært raskt uten vaksinering. Ved utbrudd i fattige land med utbredt underernæring hos barn kan én av fem smittede barn dø.

Les mer om vaksinering

Vann og sanitær

Gode vann- og sanitæranlegg er nødvendig for å forebygge og stoppe utbrudd av vannbårne sykdommer, som for eksempel hepatitt og kolera. I områder der mennesker lever tett, er det spesielt viktig å sikre rent vann og riktig avfallshåndtering.

Dette gjelder for eksempel i flyktningleirer. 

 HVOR JOBBER VI MED EPIDEMIER 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen