Foto: Leger Uten Grenser / Hannah Wallace Bowman
Hjem > Nyheter > Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet
Nyheter

Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet

19.11.2019 | Oppdatert 21.08.2020
        

Leger Uten Grenser og tyske Sea-Watch har nylig inngått et samarbeid om å drive søk- og redningsarbeid på det sentrale Middelhavet. Skipet Sea-Watch 4 er på vei ut på havet, der ingen andre redningsskip befinner seg akkurat nå.

Fire skip holdes i havn av italienske myndigheter, samtidig som vi ser at tusenvis fortsetter å flykte sjøveien fra Libya.

Les mer: Leger Uten Grenser gjenopptar redningsarbeid på Middelhavet

Tidligere redningsarbeid med Ocean Viking

Fra august 2019 til februar 2020 reddet søk- og redningsskipet Ocean Viking 2095 mennesker på flukt fra Libya.

Senest 19. februar reddet Ocean Viking 94 personer på flukt over det sentrale Middelhavet. Det var den tredje redningsaksjonen på tre dager, og til sammen 276 mennesker fikk gå i land på Sicilia i Italia den 23. februar.

I 2019 mistet minst 1262 mennesker livet på flukt over havet fra Libya – verdens dødeligste migrasjonsrute.

Se full oversikt over alle Ocean Vikings redninger nederst i denne saken.

Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee har samarbeidet på skipet Ocean Viking for å redde mennesker på flukt over det sentrale Middelhavet. 

Mange av menneskene vi har reddet, forteller at de flykter fra vold, tortur, utpressing og slavelignende forhold i Libya.

Ofte stilte spørsmål om Middelhavet.

20 år gamle Thierno fra Guinea ble reddet av Ocean Viking. Foto: Leger Uten Grenser / Hannah Wallace Bowman

 

– Jeg ville ikke engang bedt fienden min om å komme til Libya. Svarte mennesker lider i Libya, fortalte en 28-åring fra Guinea. I løpet av fire år i Libya har han gjennomgått brutal vold, utpressing og å bli skutt.

Mange av de som har blitt reddet er født i andre land enn Libya, men forteller at de har vært i landet i mange år, enten for å jobbe, fordi de har vært fanget i en interneringsleir, eller av andre årsaker.

Siste nytt fra Middelhavet

Libya er ikke trygt

Det er i dag svært liten søk- og redningskapasitet på Middelhavet og sjansen for å dø er relativt stor. Mange av menneskene vi har reddet sier at de heller risikerer livet på havet enn å bli enda en dag i Libya.

Pullfaktor: Redningsaksjoner på Middelhavet fører ikke til at flere drukner

Ocean Viking har opereret i internasjonalt farvann utenfor Libya. Det er i hovedsak SOS Mediterranee som har stått for søk- og redningsarbeidet, mens Leger Uten Grenser har gitt helsehjelp og tatt vare på menneskene om bord. 

En gruppe mennesker venter på å bli tildelt et trygt sted å få gå i land på. Foto: Leger Uten Grenser / Hannah Wallace Bowman 

 

Når vi har reddet mennesker, ofte fra usikre gummibåter, vil vi sette dem i land på det nærmeste trygge stedet. Den nærmeste havnen er ofte i Libya, men der er det ikke trygt for flyktningene og migrantene. 

Det ser vi klart og tydelig når den EU-støttede libyske kystvakten stopper mennesker på flukt over havet. Kystvakten tar dem med tilbake til Libya, hvor mange blir vilkårlig internert under umenneskelige forhold, utsatt for vold og mangel på mat og vann. 

De nærmeste trygge havnene er dermed som regel i Italia eller på Malta, og det er der Ocean Viking har satt menneskene i land hver gang.

Leger Uten Grenser ber europeiske stater om å ta ansvar for den humanitære krisen de har skapt på havet ved å gjenoppta søk- og redningsarbeid, samt å stanse støtten til den libyske kystvakten. 

Europeisk politikk krever liv på Middelhavet.

Dette er alle redningene til Ocean Viking 

I fire redningsaksjoner – fra 9. til 12. august – reddet Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee til sammen 356 mennesker i havsnød i internasjonalt farvann utenfor Libya. Etter 14 dager med unødvendig lidelse fikk alle til slutt gå i land på Malta. 

Ocean Viking dro så til Marseille for å fylle opp drivstoff, utstyr, mat og vann, og for å bytte noe mannskap. 

Søndag 8. september reddet Ocean Viking 50 mennesker i det sentrale Middelhavet. Under to døgn senere blåste det opp til uvær med høye bølger og sterk vind. Da ble ytterligere 34 personer overført til Ocean Viking fra seilbåten Josefa, som hadde reddet dem tidligere. En høygravid kvinne og hennes mann ble evakuert fra skipet, og etter et døgn på Malta fødte hun. De 82 menneskene som var igjen, ble etter hvert satt i land på Lampedusa.

Fra 17. til 20. september reddet vi til sammen 217 mennesker i fire forskjellige redningsaksjoner. Se video fra den ene redningen. 35 av menneskene reddet vi i maltesisk farvann, og vi ble bedt om å overføre dem til et maltesisk militærskip. De 182 som ble igjen, fikk til slutt gå i land på den italienske øya Sicilia nesten en uke senere. 

Trygve og Zidane fra Leger Uten Grenser registrerer menneskene som reddes om bord på Ocean Viking. Foto: Stefan Dold / Leger Uten Grenser

 

Etter et nytt mannskapsbytte og vinter-klargjøring av båten i Marseille, reddet Ocean Viking 176 mennesker den 13. oktober. De fikk raskt beskjed om at de kunne gå i land i Taranto i Italia. 

18. oktober reddet vi 104 mennesker, som etter 12 dager endelig fikk et trygt sted å gå i land i Pozzallo på Sicilia i Italia. Etter dette dro Ocean Viking til Marseille for å bytte mannskap og fylle på med nye forsyninger.

19. november reddet vi 94 mennesker fra en gummibåt i havsnød. 38 av dem var under 18 år, og veldig mange av dem igjen var alene. Fire gravide kvinner var blant de som ble reddet, og den ene av dem ble behandlet for dehydrering og kraftig nedkjøling (hypotermi).

Om vinteren øker sjansene for hypotermi og ruten over Middelhavet er enda farligere.

– Umiddelbart etter at de kom om bord, fortalte noen av de vi reddet om hvordan de led i Libya. "Libya er helvete”, fortalte en mann meg. Da jeg spurte en 16-åring om han var alene, svarte han at han hadde vært i Libya med to venner, hvor den ene er død, og den andre i et interneringssenter, sier Trygve Thorson, humanitærrådgiver om bord på båten.

– En mann viste meg et ferskt arr i hodet og sa at han ble slått med en kalasjnikov i går. En annen dro ned t-skjorta og viste meg arr på skulderen – han sa de var fra da han ble holdt i fangenskap. Han ble tvunget til å ringe familien sin og spørre om penger mens han ble knivstukket og ble påført elektriske støt. Dette er bare noen få eksempler.

Dagen etter, 20. november gjennomførte Ocean Viking nok en redning. 30 mennesker ble da tatt om bord. 21. november ble ytterligere 90 mennesker reddet. To personer - en gravid kvinne og en mann med skuddskader ble evakuert med helikopter, og 24. november fikk de 213 siste gå i land på Sicilia i Italia.

19., 20. og 21. november reddet Ocean Viking 215 mennesker i internasjonalt farvann utenfor Libya. To personer, én gravid kvinne og en mann med skuddskader, ble evakuert fra båten med helikopter. De siste 213 gikk i land på Sicilia 24. november.

28. november ble 60 mennesker reddet fra en utrygg trebåt i havsnød. Alle menneskene kom trygt om bord på Ocean Viking, og seks dager senere ble de satt i land i Pozzallo på Sicilia.

20. desember reddet Ocean Viking totalt 162 mennesker i to redningsaksjoner. En kvinne, hennes barn og søster ble evakuert to dager senere for å få medisinsk tilsyn på sykehus. Dagen etter fikk de siste 159 gå i land i den sør-italienske byen Taranto.

Fra 17. januar til 19. februar reddet vi til sammen 718 mennesker i ni ulike redningsaksjoner. Alle ble satt trygt i land i Pozzallo og Taranto i Italia.

Stater fortsetter å fornekte sitt ansvar

I april 2020, med den pågående koronakrisen, ba Tyskland frivillige organisasjoner om å stanse søk- og redningsarbeid på havet, og Italia og Malta stengte havnene sine for mennesker reddet på flukt. Leger Uten Grenser ber europeiske myndigheter om å slutte å bruke covid-19-pandemien som en mulighet til å føre en dødelig migrasjonspolitikk, og er bekymret for at stater bruker koronatiltak for å rettferdiggjøre brudd på internasjonal lov og humanitære prinsipper. 

På tross av et udiskutabelt behov for søk- og redningskapasitet, fortsetter europeiske stater å fornekte sitt ansvar og hindrer frivillige organisasjoner i å utføre arbeidet. 17. april ble det klart at SOS Mediterranee og Leger Uten Grenser ikke fortsetter samarbeidet.

– Selv om både Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee er enige om at det er et stort behov for vårt livreddende arbeid på havet, følte SOS Mediterranee at de trenger mer forsikringer fra stater om å få et trygt sted å sette i land mennesker før de kan fortsette arbeidet, sier Annemarie Loof, programsjef i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee har reddet over 30.000 mennesker på Middelhavet med båtene Aquarius og Ocean Viking siden samarbeidet startet i 2016.

 

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Mer i denne seksjonen  
Nyheter fra felt
Land
Sykdommer og helse
Flyktninger
Naturkatastrofer
Krig og konflikt
Foto: Leger Uten Grenser / Hannah Wallace Bowman
Hjem > Nyheter > Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet
Nyheter

Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet

19.11.2019 | Oppdatert 21.08.2020
        

Leger Uten Grenser og tyske Sea-Watch har nylig inngått et samarbeid om å drive søk- og redningsarbeid på det sentrale Middelhavet. Skipet Sea-Watch 4 er på vei ut på havet, der ingen andre redningsskip befinner seg akkurat nå.

Fire skip holdes i havn av italienske myndigheter, samtidig som vi ser at tusenvis fortsetter å flykte sjøveien fra Libya.

Les mer: Leger Uten Grenser gjenopptar redningsarbeid på Middelhavet

Tidligere redningsarbeid med Ocean Viking

Fra august 2019 til februar 2020 reddet søk- og redningsskipet Ocean Viking 2095 mennesker på flukt fra Libya.

Senest 19. februar reddet Ocean Viking 94 personer på flukt over det sentrale Middelhavet. Det var den tredje redningsaksjonen på tre dager, og til sammen 276 mennesker fikk gå i land på Sicilia i Italia den 23. februar.

I 2019 mistet minst 1262 mennesker livet på flukt over havet fra Libya – verdens dødeligste migrasjonsrute.

Se full oversikt over alle Ocean Vikings redninger nederst i denne saken.

Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee har samarbeidet på skipet Ocean Viking for å redde mennesker på flukt over det sentrale Middelhavet. 

Mange av menneskene vi har reddet, forteller at de flykter fra vold, tortur, utpressing og slavelignende forhold i Libya.

Ofte stilte spørsmål om Middelhavet.

20 år gamle Thierno fra Guinea ble reddet av Ocean Viking. Foto: Leger Uten Grenser / Hannah Wallace Bowman

 

– Jeg ville ikke engang bedt fienden min om å komme til Libya. Svarte mennesker lider i Libya, fortalte en 28-åring fra Guinea. I løpet av fire år i Libya har han gjennomgått brutal vold, utpressing og å bli skutt.

Mange av de som har blitt reddet er født i andre land enn Libya, men forteller at de har vært i landet i mange år, enten for å jobbe, fordi de har vært fanget i en interneringsleir, eller av andre årsaker.

Siste nytt fra Middelhavet

Libya er ikke trygt

Det er i dag svært liten søk- og redningskapasitet på Middelhavet og sjansen for å dø er relativt stor. Mange av menneskene vi har reddet sier at de heller risikerer livet på havet enn å bli enda en dag i Libya.

Pullfaktor: Redningsaksjoner på Middelhavet fører ikke til at flere drukner

Ocean Viking har opereret i internasjonalt farvann utenfor Libya. Det er i hovedsak SOS Mediterranee som har stått for søk- og redningsarbeidet, mens Leger Uten Grenser har gitt helsehjelp og tatt vare på menneskene om bord. 

En gruppe mennesker venter på å bli tildelt et trygt sted å få gå i land på. Foto: Leger Uten Grenser / Hannah Wallace Bowman 

 

Når vi har reddet mennesker, ofte fra usikre gummibåter, vil vi sette dem i land på det nærmeste trygge stedet. Den nærmeste havnen er ofte i Libya, men der er det ikke trygt for flyktningene og migrantene. 

Det ser vi klart og tydelig når den EU-støttede libyske kystvakten stopper mennesker på flukt over havet. Kystvakten tar dem med tilbake til Libya, hvor mange blir vilkårlig internert under umenneskelige forhold, utsatt for vold og mangel på mat og vann. 

De nærmeste trygge havnene er dermed som regel i Italia eller på Malta, og det er der Ocean Viking har satt menneskene i land hver gang.

Leger Uten Grenser ber europeiske stater om å ta ansvar for den humanitære krisen de har skapt på havet ved å gjenoppta søk- og redningsarbeid, samt å stanse støtten til den libyske kystvakten. 

Europeisk politikk krever liv på Middelhavet.

Dette er alle redningene til Ocean Viking 

I fire redningsaksjoner – fra 9. til 12. august – reddet Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee til sammen 356 mennesker i havsnød i internasjonalt farvann utenfor Libya. Etter 14 dager med unødvendig lidelse fikk alle til slutt gå i land på Malta. 

Ocean Viking dro så til Marseille for å fylle opp drivstoff, utstyr, mat og vann, og for å bytte noe mannskap. 

Søndag 8. september reddet Ocean Viking 50 mennesker i det sentrale Middelhavet. Under to døgn senere blåste det opp til uvær med høye bølger og sterk vind. Da ble ytterligere 34 personer overført til Ocean Viking fra seilbåten Josefa, som hadde reddet dem tidligere. En høygravid kvinne og hennes mann ble evakuert fra skipet, og etter et døgn på Malta fødte hun. De 82 menneskene som var igjen, ble etter hvert satt i land på Lampedusa.

Fra 17. til 20. september reddet vi til sammen 217 mennesker i fire forskjellige redningsaksjoner. Se video fra den ene redningen. 35 av menneskene reddet vi i maltesisk farvann, og vi ble bedt om å overføre dem til et maltesisk militærskip. De 182 som ble igjen, fikk til slutt gå i land på den italienske øya Sicilia nesten en uke senere. 

Trygve og Zidane fra Leger Uten Grenser registrerer menneskene som reddes om bord på Ocean Viking. Foto: Stefan Dold / Leger Uten Grenser

 

Etter et nytt mannskapsbytte og vinter-klargjøring av båten i Marseille, reddet Ocean Viking 176 mennesker den 13. oktober. De fikk raskt beskjed om at de kunne gå i land i Taranto i Italia. 

18. oktober reddet vi 104 mennesker, som etter 12 dager endelig fikk et trygt sted å gå i land i Pozzallo på Sicilia i Italia. Etter dette dro Ocean Viking til Marseille for å bytte mannskap og fylle på med nye forsyninger.

19. november reddet vi 94 mennesker fra en gummibåt i havsnød. 38 av dem var under 18 år, og veldig mange av dem igjen var alene. Fire gravide kvinner var blant de som ble reddet, og den ene av dem ble behandlet for dehydrering og kraftig nedkjøling (hypotermi).

Om vinteren øker sjansene for hypotermi og ruten over Middelhavet er enda farligere.

– Umiddelbart etter at de kom om bord, fortalte noen av de vi reddet om hvordan de led i Libya. "Libya er helvete”, fortalte en mann meg. Da jeg spurte en 16-åring om han var alene, svarte han at han hadde vært i Libya med to venner, hvor den ene er død, og den andre i et interneringssenter, sier Trygve Thorson, humanitærrådgiver om bord på båten.

– En mann viste meg et ferskt arr i hodet og sa at han ble slått med en kalasjnikov i går. En annen dro ned t-skjorta og viste meg arr på skulderen – han sa de var fra da han ble holdt i fangenskap. Han ble tvunget til å ringe familien sin og spørre om penger mens han ble knivstukket og ble påført elektriske støt. Dette er bare noen få eksempler.

Dagen etter, 20. november gjennomførte Ocean Viking nok en redning. 30 mennesker ble da tatt om bord. 21. november ble ytterligere 90 mennesker reddet. To personer - en gravid kvinne og en mann med skuddskader ble evakuert med helikopter, og 24. november fikk de 213 siste gå i land på Sicilia i Italia.

19., 20. og 21. november reddet Ocean Viking 215 mennesker i internasjonalt farvann utenfor Libya. To personer, én gravid kvinne og en mann med skuddskader, ble evakuert fra båten med helikopter. De siste 213 gikk i land på Sicilia 24. november.

28. november ble 60 mennesker reddet fra en utrygg trebåt i havsnød. Alle menneskene kom trygt om bord på Ocean Viking, og seks dager senere ble de satt i land i Pozzallo på Sicilia.

20. desember reddet Ocean Viking totalt 162 mennesker i to redningsaksjoner. En kvinne, hennes barn og søster ble evakuert to dager senere for å få medisinsk tilsyn på sykehus. Dagen etter fikk de siste 159 gå i land i den sør-italienske byen Taranto.

Fra 17. januar til 19. februar reddet vi til sammen 718 mennesker i ni ulike redningsaksjoner. Alle ble satt trygt i land i Pozzallo og Taranto i Italia.

Stater fortsetter å fornekte sitt ansvar

I april 2020, med den pågående koronakrisen, ba Tyskland frivillige organisasjoner om å stanse søk- og redningsarbeid på havet, og Italia og Malta stengte havnene sine for mennesker reddet på flukt. Leger Uten Grenser ber europeiske myndigheter om å slutte å bruke covid-19-pandemien som en mulighet til å føre en dødelig migrasjonspolitikk, og er bekymret for at stater bruker koronatiltak for å rettferdiggjøre brudd på internasjonal lov og humanitære prinsipper. 

På tross av et udiskutabelt behov for søk- og redningskapasitet, fortsetter europeiske stater å fornekte sitt ansvar og hindrer frivillige organisasjoner i å utføre arbeidet. 17. april ble det klart at SOS Mediterranee og Leger Uten Grenser ikke fortsetter samarbeidet.

– Selv om både Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee er enige om at det er et stort behov for vårt livreddende arbeid på havet, følte SOS Mediterranee at de trenger mer forsikringer fra stater om å få et trygt sted å sette i land mennesker før de kan fortsette arbeidet, sier Annemarie Loof, programsjef i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee har reddet over 30.000 mennesker på Middelhavet med båtene Aquarius og Ocean Viking siden samarbeidet startet i 2016.

 

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen