Leger Uten Grensers arbeid på Middelhavet

Foto: Leger Uten Grenser / Hannah Wallace Bowman

Minst 353 mennesker har mistet livet på flukt over det sentrale Middelhavet i 2020. Leger Uten Grenser og Sea-Watch samarbeider nå for å redde liv med skipet Sea-Watch 4.

Leger Uten Grenser og tyske Sea-Watch har nylig inngått et samarbeid om å drive søk- og redningsarbeid på det sentrale Middelhavet. Skipet Sea-Watch 4 er på vei ut på havet, der ingen andre redningsskip befinner seg akkurat nå.

Fire skip holdes i havn av italienske myndigheter, samtidig som vi ser at tusenvis fortsetter å flykte sjøveien fra Libya.

Les mer:Leger Uten Grenser gjenopptar redningsarbeid på Middelhavet

Tidligere redningsarbeid med Ocean Viking

Fra august 2019 til februar 2020 reddetsøk- og redningsskipet Ocean Viking 2095 mennesker på flukt fra Libya.

Senest 19. februar reddet Ocean Viking 94 personer på flukt overdet sentrale Middelhavet. Det var den tredje redningsaksjonen på tre dager, og til sammen 276 mennesker fikk gå i land på Sicilia iItalia den 23. februar.

I 2019 mistetminst 1262mennesker livet på flukt over havet fra Libya –verdens dødeligste migrasjonsrute.

Se full oversikt over alle Ocean Vikings redninger nederst i denne saken.

Leger Uten Grenser og SOSMediterraneehar samarbeidet på skipet Ocean Vikingfor å redde mennesker på flukt over det sentrale Middelhavet.

Mange av menneskene vi har reddet, forteller at de flykter fra vold, tortur, utpressing og slavelignende forhold i Libya.

Ofte stilte spørsmål om Middelhavet.

– Jeg ville ikke engang bedt fienden min om å komme til Libya. Svarte mennesker lider i Libya, fortalte en28-åring fra Guinea. I løpet av fire år i Libya har han gjennomgått brutal vold, utpressing og å bli skutt.

Mange av de som har blitt reddet er født i andre land enn Libya, men forteller at de har vært i landet i mange år, enten for å jobbe, fordi de har vært fanget i en interneringsleir, eller av andre årsaker.

Siste nytt fra Middelhavet

Libya er ikke trygt

Det er i dag svært liten søk- og redningskapasitet på Middelhavet og sjansen for å dø er relativt stor. Mange av menneskene vi har reddet sierat de heller risikerer livet på havet enn å bli enda endag i Libya.

Pullfaktor: Redningsaksjoner på Middelhavet fører ikke til at flere drukner

Ocean Viking har operereti internasjonalt farvann utenfor Libya. Det er i hovedsak SOSMediterraneesom har stått for søk- og redningsarbeidet, mens Leger Uten Grenser har gitt helsehjelpog tatt vare på menneskene om bord.

Når vi har reddet mennesker, ofte frausikregummibåter, vil vi sette dem i land på det nærmeste trygge stedet. Den nærmeste havnen er ofte i Libya, men der er det ikke trygt for flyktningene og migrantene.

Det ser vi klart og tydelig når den EU-støttede libyske kystvakten stopper mennesker på fluktover havet. Kystvakten tar dem med tilbake til Libya, hvor mangeblir vilkårlig internert under umenneskelige forhold, utsatt for vold ogmangel påmat og vann.

De nærmeste trygge havnene er dermed som regel i Italia eller på Malta, og det er der Ocean Viking har satt menneskene i landhver gang.

Leger Uten Grenser ber europeiske stater om å ta ansvar for den humanitære krisen de har skapt på havet ved å gjenoppta søk- og redningsarbeid, samt å stanse støtten til den libyske kystvakten.

Europeisk politikk krever liv på Middelhavet.

Dette er alle redningenetil Ocean Viking

I fire redningsaksjoner – fra 9. til 12. august – reddet Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee til sammen 356 mennesker i havsnød i internasjonalt farvann utenfor Libya. Etter 14 dager med unødvendig lidelse fikk alle til slutt gå i land på Malta.

Ocean Viking dro så til Marseille for åfylle opp drivstoff, utstyr, mat og vann, og for åbytte noemannskap.

Søndag 8. september reddet Ocean Viking 50 mennesker i det sentrale Middelhavet. Under to døgn senere blåste det opp til uvær med høye bølger og sterk vind. Da ble ytterligere 34 personer overført til Ocean Viking fra seilbåtenJosefa, som hadde reddet dem tidligere. En høygravid kvinne og hennes mann ble evakuert fra skipet, og etter et døgn på Malta fødte hun. De 82menneskenesom var igjen, bleetter hvertsatt i land på Lampedusa.

Fra 17. til 20. september reddet vi til sammen 217mennesker i fire forskjellige redningsaksjoner. Sevideofra den ene redningen. 35avmenneskene reddet vii maltesisk farvann, og vi ble bedt om å overføre dem til et maltesisk militærskip. De 182 som ble igjen, fikk til slutt gå i land på den italienske øya Sicilia nesten en uke senere.

Etteretnytt mannskapsbytte og vinter-klargjøring av båten i Marseille, reddet Ocean Viking 176 mennesker den 13. oktober. De fikk raskt beskjed om at de kunne gå i land i Taranto i Italia.

18. oktober reddet vi 104 mennesker, som etter 12 dager endelig fikk et trygt sted å gå i landi Pozzallo på Sicilia i Italia. Etter dette dro Ocean Viking til Marseille for å bytte mannskap og fylle på med nye forsyninger.

19. november reddet vi 94 mennesker fra en gummibåt i havsnød. 38 av dem var under 18 år, og veldig mange av dem igjen var alene. Fire gravide kvinner var blant de som ble reddet, og den ene av dem ble behandlet for dehydrering og kraftig nedkjøling (hypotermi).

Om vinterenøker sjansene for hypotermi ogruten over Middelhavet er enda farligere.

– Umiddelbart etter at de kom om bord, fortalte noen av de vi reddet om hvordan de led i Libya. «Libya er helvete”, fortalte en mann meg. Da jeg spurte en 16-åring om han var alene, svarte han at han hadde vært i Libya med to venner, hvor den ene er død, og den andre i et interneringssenter, sier Trygve Thorson, humanitærrådgiver om bord på båten.

– En mann viste meg et ferskt arr i hodet og sa at han ble slått med en kalasjnikov i går. En annen dro ned t-skjorta og viste meg arr på skulderen –han sa de var fra da han ble holdt i fangenskap. Han ble tvunget til å ringe familien sin og spørre om penger mens han ble knivstukket og ble påført elektriske støt. Dette er bare noen få eksempler.

Dagen etter, 20. november gjennomførte Ocean Viking nok en redning. 30 mennesker ble da tatt om bord. 21. november ble ytterligere 90 mennesker reddet. To personer – en gravid kvinne og en mann med skuddskader ble evakuert med helikopter, og 24. november fikk de 213 siste gå i land på Sicilia i Italia.

19.,20. og 21. november reddet Ocean Viking 215 mennesker i internasjonalt farvann utenfor Libya.To personer,én gravid kvinne og en mann med skuddskader, ble evakuert fra båten med helikopter. De siste 213 gikk i land på Sicilia 24. november.

28. november ble 60 mennesker reddet fra en utrygg trebåt i havsnød. Alle menneskene kom trygt om bord på Ocean Viking, og seks dager senere ble de satt i land i Pozzallo på Sicilia.

20. desember reddet Ocean Viking totalt 162 mennesker i to redningsaksjoner. En kvinne,hennes barn og søster ble evakuert to dager senere for å få medisinsk tilsyn på sykehus. Dagen etterfikk de siste 159gå i land i den sør-italienske byenTaranto.

Fra 17. januar til 19. februar reddet vi til sammen 718 mennesker i ni ulike redningsaksjoner. Alle ble satt trygt i land i Pozzallo og Taranto i Italia.

Stater fortsetter å fornektesitt ansvar

I april 2020, med den pågående koronakrisen, ba Tyskland frivillige organisasjoner om å stanse søk- og redningsarbeid på havet, og Italia og Malta stengte havnene sine for mennesker reddet på flukt. Leger Uten Grenser ber europeiske myndigheter om å slutte å bruke covid-19-pandemien som en mulighet til å føre en dødeligmigrasjonspolitikk, og erbekymret for at stater bruker koronatiltak for å rettferdiggjøre brudd på internasjonal lov og humanitære prinsipper.

På tross av et udiskutabelt behov for søk- og redningskapasitet, fortsetter europeiske stater å fornekte sitt ansvar og hindrer frivillige organisasjoner i å utføre arbeidet. 17. april ble det klart at SOSMediterranee og Leger Uten Grenser ikke fortsetter samarbeidet.

– Selv om både Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee er enige om at det er et stort behov for vårt livreddende arbeid på havet, følte SOS Mediterranee at de trenger mer forsikringer fra stater om å få et trygt sted å sette i land menneskerfør de kan fortsette arbeidet, sier Annemarie Loof, programsjef i Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee har reddet over 30.000 mennesker på Middelhavet med båtene Aquarius og Ocean Viking siden samarbeidet startet i 2016.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.