Nødhjelp i konfliktområder

Foto: Guillaume Binet/MYOP

Nødhjelp i konfliktområder


Hvis krigførende parter ser humanitære organisasjoner som deltagere på den ene eller den andre siden, er det mindre sjanse for at vi når frem til de som trenger hjelp, og større sjanse for at vi blir angrepet. 

Hjem > Konflikter > Nødhjelp i konfliktområder
18.07.2017 | Oppdatert 22.12.2017
        

Les mer om våre grunnprinsipper. 

Humanitære behov i konflikter

Konflikter kan være kriger mellom stater eller interne væpnede konflikter. Det skaper ofte store humanitære behov for sivilbefolkningen. Ødelagte veier, sykehus og klinikker kan være en konsekvens, men det kan også være at pasienter ikke oppsøker helsehjelp i frykt for å bli angrepet på veien.

Mange kan bli tvunget på flukt, enten utenfor eller innenfor landegrensene. For disse menneskene kan tilgang til helsehjelp ofte være svært begrenset, eller i noen tilfeller nesten umulig.

I tillegg til å behandle krigs- og voldsskader jobber Leger Uten Grenser med å gi grunnleggende helsehjelp i konfliktområder. For eksempel vil det fortsatt fødes barn i krig. Om sykehusene og klinikkene stenges på grunn av konflikten utgjør det derfor en stor risiko for liv og helse. I tillegg til krigs- og voldsskader jobber vi derfor mye med å gi grunnleggende helsehjelp, svangerskapshelse og sørger for behandling av kroniske sykdommer.   

Mennesker som befinner seg i konfliktområder utvikler også ofte psykologiske problemer og psykiske lidelser. I tillegg er seksualisert vold mot både kvinner og menn noe som ofte kan oppstå i konfliktsituasjoner med mye uro og vold. 

Leger Uten Grenser sender både medisinsk og ikke-medisinsk personell til konfliktområder for å kunne dekke humanitære behov som oppstår.

Les Leger Uten Grensers siste nyheter fra konfliktområder

Erfarne feltarbeidere

Å jobbe i en krigssone kan være en skremmende, stressende og vanskelig opplevelse. Derfor sender vi bare godt kvalifiserte personer med mye erfaring, som har meldt seg frivillig til å jobbe i slike situasjoner. 

Her kan du lese et intervju med barnelege Monica om hvordan det er å arbeide i et konfliktområde. 

Sikkerhet for våre pasienter og ansatte

Sikkerhet for våre pasienter og ansatte er førsteprioritet i et konfliktområde og vi har strenge sikkerhetsrutiner for å håndtere risikoene. Selv om man ikke kan garantere sikkerheten hundre prosent utfører vi risikovurderinger fra oppstart til slutt i alle prosjektene våre.

Vi har også total våpenforbud i alle våre sykehus, helsesentre, klinikker og transportmidler, og vi tillater ikke vold.  

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leger Uten Grensers sykehus i Agok, Sør-Sudan. Februar 2017. Foto: Tomas Sebek

 

Vi behandler stridende som trenger medisinsk hjelp, uansett hvilken side de er på. Likevel får de og kollegaene deres alltid streng beskjed om å legge fra seg våpnene sine på utsiden av klinikken. Hvis vi tillater våpen øker det sjansen for at våre klinikker og helsesenter blir gjort til mål i en konflikt. 

Artikkelen fortsetter under videoen.

 

Logoen vår

Hvis vi jobber i områder hvor Leger Uten Grenser er kjent i lokalbefolkningen som en uavhengig og nøytral organisasjon som gir helsehjelp er ofte logoen på t-skjorta vår bedre beskyttelse enn en skuddsikker vest. 

Foto: Kim Clausen/ Leger Uten Grenser

 

 KONFLIKTOMRÅDER: HVOR 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen