Flyktninger

Foto: Alex Yallop/Leger Uten Grenser

Flyktninger


Leger Uten Grenser jobber over hele verden med å gi flyktninger og internt fordrevne det de trenger for å overleve.

Hjem > Helse > Flyktninger
        

Leger Uten Grenser jobber med å bedre forholdene for flyktninger i mange land. Dette gjelder både mennesker som har flyktet til andre land, men også internt fordrevne. Dette kan være å opprette og drifte sykehus i flyktningleirer, gir fødselshjelp, vaksinerer og setter opp systemer for vann- og sanitæranlegg.

Flyktninger beskyttes spesielt gjennom flere internasjonale lover, som verdenssamfunnet har sluttet seg til. Eksempler er Genèvekonvensjonene og Flyktningkonvensjonen. 

Internt fordrevne mennesker

Selv om internt fordrevne mennesker ofte har de samme grunnene for å flykte fra hjemmene sine som syriske flyktninger i Irak, burundiske flyktninger i Tanzania eller de som tar sjøveien over Middelhavet, er de teknisk sett ikke flyktninger. Dette er fordi de ikke har krysset en landegrense og dermed er de formelt sett fortsatt under hjemlandets myndighet. 

Uten flyktningstatus har menneskene langt mindre rettigheter. Landet deres har ansvar for å beskytte dem, men ofte er det nettopp mangelen på sikkerhet som tvinger mennesker på flukt. 

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Flyktningleirer 

Når flyktninger får husly i et annet land, må de ofte leve med de helseutfordringene som kommer av å bo flyktningleirer. Ofte må folk i flyktningleirer bo veldig tett og under dårlige vann- og sanitærforhold. Det øker risikoen for å sykdom, og sykdomsutbrudd. 

Ler mer om flyktningleirer 

I dag er den største flyktningsleiren i verden i Cox's Bazar i Bangladesh. Her bor det til sammen nesten én million rohingyaer som har flyktet fra Bangladesh etter en rekke voldelige angrep i Myanmar i 2017. De aller fleste bor i Kutupalong-Balukhali-leiren. De resterende andre bor i andre leirer i området eller hos vertsfamilier. Rohingyaene er statsløse og har derfor heller ikke flyktningstatus. Det gjør at de har svært få rettigheter, de kan ikke bevege seg fritt utenfor leirene og barn har heller ikke rett på skolegang. Rohingyaene er en muslimsk minoritet, og er et av de mest forfulgte folkeslagene i verden.

Rohingya-flyktningene i Bangladesh

Oversiktsbildet viser en del av verdens største flyktningleir, Kutupalong i Cox's Bazar i Bangladesh. Foto: Patrick Rohr.

 

 HVOR JOBBER VI MED FLYKTNINGER 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen