Flyktninger

Foto: Alex Yallop/Leger Uten Grenser

Flyktninger


Leger Uten Grenser jobber over hele verden med å gi flyktninger og internt fordrevne det de trenger for å overleve.

Hjem > Helse > Flyktninger
        

Leger Uten Grenser jobber med å bedre forholdene for flyktninger i mange land. Vi oppretter og drifter sykehus i flyktningleirer, gir fødselshjelp, vaksinerer og setter opp systemer for vann- og sanitæranlegg.

Flyktninger beskyttes spesielt gjennom flere internasjonale lover, som verdenssamfunnet har sluttet seg til. Eksempler er Genèvekonvensjonene og Flyktningkonvensjonen.

Internt fordrevne mennesker

Selv om internt fordrevne mennesker ofte har de samme grunnene for å flykte fra hjemmene sine som syriske flyktninger i Irak, burundiske flyktninger i Tanzania eller de som tar sjøveien over Middelhavet, er de teknisk sett ikke flyktninger. Dette er fordi de ikke har krysset en landegrense og dermed er de formelt sett fortsatt under hjemlandets myndighet. 

Uten flyktningstatus har menneskene langt mindre rettigheter.

Landet deres har ansvar for å beskytte dem, men ofte er det nettopp mangelen på sikkerhet som tvinger mennesker på flukt.

Artikkelen fortsetter under videoen

 

Av de 70,8 millionene som er på flukt i dag er 41,3 millioner internt fordrevne (juni 2019).

Til tross for at internasjonal lov sier at sivile skal beskyttes i krig, angriper de krigførende partene sivile målbevisst.

Les om angrep på sykehus her

Og selv om det finnes programmer som kan gi dem medisinsk og kirurgisk helsehjelp, blir det store flertallet værende uten tilgang fordi de er i områder hvor helsesystemet har kollapset og hvor det er for farlig for hjelpeorganisasjoner å komme til.

Verdens største flyktningleir

Når flyktninger får husly i et annet land, må de ofte leve med de helseutfordringene som kommer av å bo i uhygieniske leirer.

57 prosent av flyktningene som har krysset en landegrense kommer fra tre land: Syria, Afghanistan og Sør-Sudan.

Den største flyktningleiren i verden ligger i Cox's Bazar i Bangladesh. I flyktningleiren Kutupalong bor over 910.000 rohingya-flyktninger fra Myanmar (juni 2019).

Oversiktsbildet viser en del av verdens største flyktningleir, Kutupalong i Cox's Bazar i Bangladesh. Foto: Patrick Rohr.

 

Siden august 2017 har over 741.000 rohingyaer blitt drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh. De har fortalt Leger Uten Grenser at de flyktet fra drap, voldtekt og ekstrem vold nord i Rakhine-delstaten.

Humanitær hjelp er noe helt annet enn veldedighet eller generøsitet. Den prøver å bygge rom for et normalt liv midt i en unormal situasjon.
Dr. James Orbinski

Forholdene i flyktningleiren de nå bor i er forferdelige. 

Per mai 2019 driver Leger Uten Grenser tre feltsykehus, fire primærhelsesentre, én spesialklinikk for reproduktiv og mental helsehjelp, ett isolasjonssenter og to helseposter i byen Cox's Bazar, hvor flyktningleiren ligger.

 

 HVOR JOBBER VI MED FLYKTNINGER 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen