Tsjad: forventet levealder 51 år (Glemte kriser 2014)

Foto: Leger Uten Grenser / Mikhael De Souza

Sykdommer som enkelt kunne vært behandlet dreper hundretusener i Tsjad, hvor de fleste lever uten leger, medisiner og helsehjelp. 

I Tsjad dør hvert sjette barn før sin femårsdag og forventet levealder blant de som bor i landet er 51 år. Mangel på et skikkelig helsevesen er en av hovedårsakene til dette. I Norge dør til sammenligning tre av tusen barn før fylte fem år, og det er forventet at man lever til man blir 82 år gammel.

Malaria og underernæring

Ett av tre barn mellom ett og to år er ikke vaksinert og dermed beskyttet mot barnesykdommer. En fjerdedel av alle dødsfall i landet skyldes malaria, som til tross for at sykdommen kan behandles, er den vanligste dødsårsaken blant barn. Mer enn fire av fem kvinner må føde uten kvalifisert hjelp, og landet har verdens nest høyeste mødredødelighet.

Tsjad har den høyeste forekomsten av underernæring i Sahel-regionen og Vest-Afrika. Utbredt underernæring og mangel på beskyttelse mot smittsomme sykdommer, gjør at det jevnlig bryter ut epidemier i Tsjad.

Omfattende helsekrise

I dag lider landet under en omfattende helsekrise. Infrastrukturen i det store landet er ekstremt dårlig, og syke mennesker må ofte reise langt for å komme seg til nærmeste helsepost. I hele Tsjad finnes det kun 500 leger, som skal dekke behovene til alle landets 12 millioner innbyggere. I Norge er det til sammenligning rundt 30.000 leger på 5 millioner innbyggere. Det finnes mindre enn én kvalifisert helsearbeider per 1000 innbyggere i Tsjad.

Av de få legene som finnes i landet, arbeider nesten ingen utenfor hovedstaden. Mangel på medisinsk utstyr og laboratorier er også et problem, men til tross for den uholdbare helsesituasjonen i landet bruker myndighetene minimale ressurser på helse. Dette betyr lange køer, lange transportetapper, lite tid til hver pasient og ofte dyr behandling.

Ustabilitet og folk på flukt

Siden landet ble selvstendig i 1960, har Tsjad vært preget av ustabilitet, borgerkrig og væpnede konflikter. Tsjad ligger i krysningspunktet mellom flere humanitære kriser med årsak i konflikt og naturkatastrofer: Darfur, Den sentralafrikanske republikk og Sahel-beltet. Tsjad er med andre ord et veldig sårbart land. Det er en innlandsstat midt i det nordlige Afrika, med et areal som tilsvarer tre ganger Norges. Det afrikanske kontinentets femte største land har utbredt fattigdom og 140.000 internflyktninger.

I tillegg huser Tsjad hundretusener av flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk og Sudans Darfur-region. Etter borgerkrigen i Libya i 2011 har om lag 90.000 tsjadere vendt hjem fra det nordafrikanske landet. Resultatet er ytterligere press på allerede magre ressurser.

Hva gjør Leger Uten Grenser?

Leger Uten Grenser har vært i Tsjad siden 1981, og har for tiden prosjekter i 12 regioner av landet. Omkring 1000 hjelpearbeidere bidrar med svangerskapskontroller, fødselshjelp, behandling av underernæring, grunnleggende helsetjenester, fistulakirurgi, behandling og forebygging av malaria og hjernehinnebetennelse, og rykker ut ved utbrudd av smittsomme sykdommer som kolera.