Advarer mot storskala humanitær katastrofe i nord-østlige Nigeria
Mer enn 500.000 mennesker lever nå under katastrofale forhold i flere landsbyer og byer i Bornostaten, i det nord-østlige Nigeria. Leger Uten Grenser ber om en stor innsats for å levere akutt nødhjelp til de som er i umiddelbar fare.
– I Banki, som i så mange andre områder, har folk nesten ikke tilgang til noen hjelp, sier Hugues Robert, programsjef i Leger Uten Grenser, som nettopp kom tilbake fra byen på grensa til Kamerun.
– Folk samler seg i byer ødelagt av krig, avskåret fra omverdenen og er totalt avhengig av hjelp utenfra, som ikke kommer. Om vi ikke klarer å raskt gi mat, mann og akuttmedisin vil underernæring og sykdom fortsette å skape kaos, sier Robert.
Ekstreme dødsrater
Området rundt Banki, kun fremkommelig med militær eskorte, er for øyeblikket hjem til om lag 15.000 mennesker, hvorav majoriteten er fordrevet fra sine hjem på grunn av konflikten. Leger Uten Grensers medisinske team anslår ekstremt høye dødsrater i befolkningen. Så mange som én av 12 kan ha dødd de siste 6 månedene, et anslag gjort etter en rask undersøkelse av lokalbefolkningen.
Innbyggerne i regionen har lidd i årevis som en direkte konsekvens av konflikten mellom Boko Haram og militæret i regionen. De er blitt tvunget på flukt fra sine hjem på grunn av angrep og kamper. I tillegg er den lokale økonomien kollapset, handelsruter er stanset og avlinger og husdyr har blitt ødelagt. Flesteparten av befolkningen har også blitt rammet av matmangel de siste månedene og helsesituasjonen er en katastrofe.
Underernæring
For barn under fem år i særdeleshet er situasjonen spesielt bekymringsfull. 15 prosent av barna som ble screenet av Leger Uten Grensers team lider av alvorlig og akutt underernæring. I byen Banki er nær én av tre barn underernært.
– Vi har gradvis oppdaget omfanget av denne krisen og er særlig bekymret for innbyggerne i isolerte områder som vi ikke har kunnet nå, forklarer Robert.
– Nå som regnsesongen snart kommer er vi også bekymret for trusselen fra malaria, sier Robert.
For å svare på denne humanitære krisen har Leger Uten Grensers team mellom 20-22 Juli gitt terapeutisk mat til mer enn 4900 barn og vaksinert dem mot meslinger. 3600 familier har mottatt nødhjelpsmat og seks mennesker i en kritisk tilstand ble evakuert til et sykehus i Mora, Kamerun. I Banki vil Leger Uten Grenser også fortsette å tilby rent vann og forbedre de sanitære forholdene.
– Vi vil nå starte en langsiktig operasjon i samarbeid med nigerianske myndigheter og vil gjøre vårt ytterste for å hjelpe de mest sårbare, forteller Robert.
Svært usikker situasjon
Situasjonen i Banki er lik den som nigerianske myndigheter og nødhjelpsorganisasjoner har funnet andre steder i Bornostaten. I byen Bama for eksempel anslår Leger Uten Grenser at 15 prosent av barna lider av alvorlig akutt underernæring.
– Likevel, det er mye usikkerhet i regionen med en pågående konflikt og veier som kan være minelagt. Logistikken er komplisert og blir verre med regnsesongen, som gjør veiene sølete og ufremkommelige. Når situasjonen er så ille som nå må folk få kunne søke tilflukt i sikrere områder enten i Nigeria eller i nabolandene og i tillegg må de som er alvorlig syke få mulighet til å komme seg til sykehus i regionen, sier Robert.
Leger Uten Grenser ber internasjonale organisasjoner om å mobilisere for å tilby akutt mathjelp og medisinsk hjelp til menneskene i Bornostaten.
Bakgrunn
Regionen er på randen av kollaps etter angrep fra Boko Haram og en påfølgende sterk militær respons for å stanse volden. Ettersom mer enn 2.7 millioner mennesker har flyktet sine hjem har området rundt Tsjadsjøen blitt hjem til en av de største humanitære krisene på det afrikanske kontinentet. For å respondere på behovene til de fordrevne har Leger Uten Grenser massivt oppskalert sine medisinske aktiviteter og hjelp til menneskene som bor i regionen i Tsjad, Kamerun, Niger og Nigeria. I 2015 utførte Leger Uten Grensers medisinske team mer enn 340.000 konsultasjoner, behandlet 13.000 barn for underernæring og vaksinerte mer enn 58.500 mennesker mot kolera.