Afghanistan

Foto: Kadir Van Lohuizen

Afghanistan


I Afghanistan er det store medisinske og humanitære behov som forverres av den pågående konflikten. 

Hjem > Land > Afghanistan
Oppdatert 14.05.2020
        

Slik er situasjonen i Afghanistan

Det er store medisinske behov i landet og Leger Uten Grenser jobber med akutt helsehjelp, mor og barnehelse, tuberkulosebehandling og rykker ut etter behov. 

Landet har høy mor-og barnedødelighet, og det er begrenset tilgang på helsehjelp- særlig i avsidesliggende områder. Hundretusener er på flukt i eget land. 

Les mer: Leger Uten Grensers siste nyheter fra Afghanistan

Konflikten i Afghanistan har de de siste årene stadig blitt mer intens og antall pasienter som oppsøker helsehjelp gjennom Leger Uten Grensers prosjekter i landet fortsetter å øke. 

Angrep på sykehus: Gravide kvinner og babyer drept i grusomt angrep

Artikkelen fortsetter under bildet

Bismillah og datteren Najiba kommer fra et krigsherjet område utenfor Herat, og oppsøkte barneklinikken vår for internt fordrevne.
Her behandler Leger Uten Grenser rundt 200 pasienter daglig, og de største helseutfordringene er underernæring, akutt luftveisinfeksjon og alvorlig diaré. Foto: Andrew Quilty

 

Dette gjør vi

Leger Uten Grenser startet å jobbe i Afghanistan for første gang i 1980, og har i dag prosjekter i Herat, Kabul, Khost, Kandahar, Lashkar Gah og Kunduz. 

Vi assisterte blant annet ved flere enn 70.000 fødsler, utførte 411.700 pasientkonsultasjoner og utførte nesten 7000 omfattende kirurgiske inngrep i Afghanistan i 2018. 

Les mer: Varme, lite vann og mindre humanitær hjelp forverrer situasjonen for 100.000 fordrevne i Herat

Covid-19 respons

Vi jobber også nå på et covid-19-behandlingssenter i samarbeid med helsemyndighetene i Herat med infeksjonsforebygging og smittevern. Det har blitt satt i gang flere tiltak i de vanlige prosjektene vi driver, og vi gjør de vi kan for å fortsette det vanlige arbeidet vårt i trygge omgivelser.

Korona-viruset: Slik jobber vi i land verden over

Vårt arbeid i 2018

Artikkelen fortsetter under bildet

BILBOMBE: Taj Mohammed kjørte motorsykkel sammen med sønnen da en bilbombe sprengte rett ved. Han behandles nå for benbrudd på Boost sykehuset i Afghanistan. Taj Mohammed er fra Marjah-distriktet, hvor det er hyppige kamper mellom regjeringsstyrker og Taliban. Foto: Kadir Van Lohuizen

 

Arbeidet vårt i Kabul 

Ahmad Shah Baba distriktsykehus i Øst-Kabul

Hovedstaden Kabul har opplevd en massiv befolkningsvekst, og byens helsetjenester har ikke kapasitet til ikke å dekke de medisinske behovene. Ahmad Shah Baba distriktsykehus i Øst-Kabul skal stå for helsetilbudet til over 1,2 millioner mennesker. Siden 2009 har Leger Uten Grenser bistått sykehuset med behandling, både poliklinisk og ved innleggelse, med et spesielt fokus på mødrehelse og akutthjelp.

Her behandler også teamene våre barnesykdommer og barn som lider av underernæring, samt tilbyr familieplanlegging, vaksinasjon og andre helsefremmende tiltak. I tillegg støtter vi sykehusets laboratorium, røntgenavdeling og tuberkulosebehandling. I 2016 startet Leger Uten Grenser også et program for behandling av kroniske ikke-smittsomme sykdommer som diabetes, høyt blodtrykk, kronisk bronkitt, astma og epilepsi. Mellom 2009 og 2018 har teamene våre utført en million pasientkonsultasjoner på dette sykehuset.

Mot slutten av 2018 startet vi å overlevere mødrehelse- og akutthelsehjelptjenestene våre til helsemyndighetene, og skal etter planen overlevere resten av prosjektene våre i mars 2019. 

Artikkelen fortsetter under bildet

REHABILITERING: ET av Leger Uten Grensers team jobber hardt med rehabilitering i operasjonsstua på Dasht-e-Barchi-sykehuset i Kabul. Foto: Amador Gullar

 

Dasht-e-Barchi-sykehuset i Kabul

Leger Uten Grenser samarbeider med helsemyndighetene om en døgnåpen barselklinikk Dasht-e-Barchi-sykehuset i Kabul. Dette er det eneste sykehuset for akutte fødselskomplikasjoner i et området med over én million mennesker og rask befolkningsvekst. 

Vi driver operasjons- og fødestuen, samt kirurgienheten for keisersnitt og andre kompliserte fødsler. I tillegg driftes en enhet med 30 sengeplasser for mødre, et restitusjonsrom, og 20 sengeplasser til mødre på nyfødtavdelingen. 

I 2018 assisterte teamene våre flere enn 15.000 fødsler og hadde over 1300 nyfødte med alvorlige komplikasjoner innlagt på nyfødtavdelingen. 

Les mer om mor-barn-helse

Vi støtter også et annet sykehus i Kabul med personell, opplæring og medisiner. 

Artikkelen fortsetter etter bildet

VÅPENFORBUD: På Ahmad Shah Baba distriktsykehus i Øst-Kabul er det uglovelig å ha med våpen inn, som på alle sykehus hvor Leger Uten Grenser jobber. Her er en av være biler på vei inn hovedporten til sykehuset. Foto: Francois Dumont

 

Nødhjelp i Herat

I april startet vi å jobbe på Herat regionale sykehus, et av de største sykehusene vest i landet. Her ga vi opplæring i pasientflyt, hvordan prioritere pasientbehov og hvordan håndtere mange skadde på en gang.

Det ble estimert at rundt 150.000 internt fordrevne flyktet til byen i løpet av 2018. Vi satte derfor opp i desember 2018 en helseklinikk for de mange internt fordrevne som skal holde åpent i vintermånedene.

Boost Hospital i Lashkar Gah


Siden 2009 har Leger Uten Grenser støttet sykehuset Boost i Lashkar Gah i Helmand-provinsen. Dette er ett av tre sykehus man kan henvise pasienter til i sørlige Afghanistan. Helmand-provinsen er hardt rammet av den pågående konflikten, og det er også alt for få fungerende sykehus og klinikkeri regionen. Militære kontrollposter og farlige veier gjør det enda vanskeligere for folk å oppsøke helsehjelp, mange kommer alt for sent. 

Teamene våre assisterte ved flere enn 14.000 fødsler, utførte flere enn 133.500 akuttkonsultasjoner og behandlet nesten 5000 barn mot underernæring på dette sykehuset i 2018.


Fødselsklinikken i Khost


I 2012 åpnet Leger Uten Grenser en barneklinikk i Khost øst i Afghanistan. Dette ble gjort for å dekke mangelen på svangerskaps-, fødsels- og barselhjelp i området. Takket være Khost-klinikken har man lyktes i å redusere antall mødre- og spedbarnsdødsfall drastisk; dette ved at sykehuset gir et trygt miljø for fødende kvinner og et gratis tilbud gitt av et hovedsakelig kvinnelig medisinsk personell. 

I 2018 assisterte vi ved nesten 23.500 fødsler, dette regner man med tilsvarer nesten halvparten av alle fødslene i Khost.   

Nå støtter Leger Uten Grenser fem helsesentre i utkanten av Khost-provinsen, to flere enn i fjor. Dette er for å gi mer hjelp i distriktet ved vanlige fødsler. Her også er målet å få ned antallet ukompliserte fødsler og på den måten kan helsearbeiderne på Khost-klinikken fokusere på pasienter med komplikasjoner.  

Artikkelen fortsetter etter bildet

KEISERSNITT: En kirurg fra Leger Uten Grenser utfører et keisersnitt på Boost sykehuset i Lashkar Gah i Afghanistan. Foto: Kadir Van Lohuizen

 

Traumebehandling i Kunduz

Etter at USA i oktober 2015 bombet Leger Uten Grensers sykehus i Kunduz, hvor 42 mennesker ble drept, innledet organisasjonen forhandlinger med alle parter i konflikten om at medisinsk bistand fortsatt må anses og behandles som en nøytral aktør. 

I slutten av 2016 oppnådde Leger Uten Grenser endelig løfter fra disse partene om at helsepersonell og pasienter vil bli holdt unna angrep, og at medisinsk hjelp skal kunne gis til alle i nød, uavhengig av etnisitet og politisk overbevisning. 

Selv om dette er vanskelig å garantere i krigsområder, bestemte vi at de løftene og forpliktelsene som ble lovet gjorde at vi kunne starte opp prosjekterer igjen i Kunduz. 

Les mer om angrep på sykehus

Leger Uten Grenser åpnet i 2017 en poliklinikk for ikke akutte-pasienter med mindre brannsår, sår fra tidligere kirurgiske inngrep, mindre traumeskader eller sykdommer som diabetes som forårsaker kroniske hudskader. Teamene våre behandlet nesten 2400 pasienter og hadde 14.000 oppfølgingkonsultasjoner i 2018. 

I tillegg fortsetter Leger Uten Grenser å drive en klinikk i Chardara-distriktet utenfor byen, og planlegger å åpne et nytt traumesykehus i Kunduz. 

Tuberkulosebehandling i Kandahar

I 2016 begynte Leger Uten Grenser å diagnostisere og behandle multiresistent tuberkulose i Kandahar-provinsen, og det ble åpnet et laboratorium og mulighet for innleggelse. Siden da har 102 pasienter startet behandling, og over halvparten ved hjelp av et nytt og kortere behandlingsløp. I september 2018 startet man å bygge et døgnåpent tuberkulosesenter som etter planen skal åpne i 2019. Vi støttet også helsemyndighetene med tuberkulosebehandling på Mirwais-regional-sykehus og på et helsesenter. Nesten 1100 pasienter ble diagnostisert i løpet av 2018. 

Les mer om tuberkulose

 

 

 


 

 HVORFOR ER VI I AFGHANISTAN 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen