Ødelagte bygninger etter bombing i Gaza

Slik jobber vi i krig og konflikt

Leger Uten Grenser gir helsehjelp i krigs- og konfliktområder over hele verden.

MSF

Vi jobber etter de humanitære prinsippene om å være nøytrale, uavhengige og upartiske. Det betyr at vi ikke side i konflikter og jobber utelukkende etter behov. Noen av våre mest omfattende prosjekter er i krigs- og konfliktområder.

Humanitære behov i konflikter

Konflikter kan være mellom stater på tvers av landegrenser, eller mellom væpnede grupper eller militæret i et land.

Konflikter skaper ofte store humanitære behov for sivilbefolkningen. Veier og infrastruktur blir ødelagt og for mange kan bare det å komme seg til sykehus være livsfarlig. Når sykehus og klinikker i tillegg blir utsatt for angrep forverrer det tilgang til livsviktig helsehjelp.

Krig og konflikt fører ofte til at mange blir tvunget på flukt, enten til et annet land eller innenfor landegrensene. For disse menneskene kan tilgang til helsehjelp ofte være svært begrenset, og i noen tilfeller nesten umulig. Mange av dem mister også livsgrunnlaget sitt, og blir avhengig av humanitær hjelp.

Mennesker som befinner seg i konfliktområder utvikler også ofte psykiske problemer og lidelser. I tillegg er seksualisert vold mot både kvinner og menn noe som ofte kan skje i konfliktsituasjoner med mye uro og vold.

Hvordan jobber Leger Uten Grenser i konfliktområder?

I konfliktsituasjoner trenger Leger Uten Grenser forsikringer som lar oss jobbe i tråd med våre egne prinsipper og med internasjonal humanitærrett: At vi trygt kan behandle alle som trenger det, uansett hvem de er og uavhengig av hvilken side de måtte støtte.

I tillegg til å behandle krigs- og voldsskader gir vi grunnleggende helsehjelp og psykisk helsehjelp i konfliktområder. Kvinner har behov for fødselshjelp, pasienter må ha medisiner mot kroniske sykdommer og barn må vaksineres – også i krig. 

Vi jobber i svært mange konfliktområder rundt om i verden og har noen av de mest omfattende prosjektene våre i land preget av krig og konflikt.

Leger Uten Grenser sender både medisinsk og ikke-medisinsk personell til konfliktområder for å kunne dekke de humanitære behovene som oppstår.

Hva betyr det at vi er nøytrale, uavhengige og upartiske?

For å kunne gi helsehjelp til de som trenger det, jobber vi etter de humanitære prinsippene om å være nøytrale, uavhengige og upartiske.

Å være nøytral betyr at vi ikke tar side i en konflikt. Å være uavhengig betyr blant annet at vi selv velger hvor vi driver prosjekter basert på egne vurderinger. Det å være upartisk betyr at vi gir helsehjelp kun basert på behov.

Det spiller ingen rolle hvilket land pasientene kommer fra, hvilken religion de tilhører eller hvilke politiske meninger eller ståsted de har.

Hvis vi ikke blir sett på som en nøytral, upartisk og uavhengig organisasjon, kan det sette prosjektene våre i fare. Hjelpearbeiderne våre kan bli tatt for å være soldater eller en del av konflikten.

Sykehus i Agok, Sør-Sudan. Skilt utenfor som sier at ingen våpen er tillatt innenfor.Tomas Sebek/Leger Uten Grenser
Det er svært viktig at å gjøre det tydelig at vi ikke aksepterer våpen på klinikkene og sykehusene våre. Her fra Leger Uten Grensers sykehus i Agok, Sør-Sudan.

Våpenforbud og sikkerhetsrutiner

Sikkerhet for våre pasienter og ansatte er førsteprioritet i et konfliktområde, og vi har strenge sikkerhetsrutiner for å kontinuerlig vurdere risikoen. 

Vi har også totalt våpenforbud på alle våre sykehus, helsesentre, klinikker og biler, og vi tillater ikke vold der vi arbeider. Vi behandler mennesker som trenger medisinsk hjelp, uansett hvilken side de står på i en konflikt.

I enkelte områder kan det være vanskelig å drive hjelpearbeid på grunn av trusler og angrep fra væpnede grupper. 

Det kan også være utfordrende å gi uavhengig helsehjelp i områder med militær tilstedeværelse som også gir humanitær bistand. 

Denne sammenblandingen gjør at det kan være vanskelig for innbyggerne å skille mellom militær og uavhengig hjelpearbeid, og for humanitære organisasjoner som Leger Uten Grenser kan denne sammenblandingen være livsfarlig.

Angrep på sykehus

I mange land vi jobber i, fører harde kamper og konflikt til at sykehus og klinikker blir delvis eller helt ødelagt.

Dette på tross av sykehus er beskyttet under internasjonal humanitærrett, og ikke er et legitimt militært mål. Koordinatene til alle sykehus deles med krigførende parter for å hindre at sykehus blir bombet.

Likevel har sykehus og klinikker vi driver eller støtter, blant annet i Jemen, Afghanistan, Gaza og i Syria, blitt utsatt for angrep.