Krisen rundt Tsjadsjøen: Hva gjør Leger Uten Grenser?

Foto: Leger Uten Grenser

Områdene rundt Tsjadsjøen har de siste årene blitt et episenter for vold. Selvmordsangrep, væpnet konflikt og vold fører med seg alvorlige traumer for den allerede svært sårbare sivilbefolkningen i området.

Siden 2014 har volden spredt seg fra det nord-østlige Nigeria til Kamerun, Tsjad og Niger.

Tusenvis av skoler har måttet stenge, statlige tjenester er ikke tilgjengelige og det er vanskelig å drive jordbruk. I tillegg til dette angripes sykehus og klinikker, noe som fører til at helsearbeidere må flykte. Mer enn 2,7 millioner mennesker er fordrevne og på flukt fra sine hjem. I Nigeria alene er mer enn 2,2 millioner mennesker internt fordrevne.

Til sammen står nå 3,8 millioner mennesker i fare for å sulte.

Krisen forverrer den allerede ustabile situasjonen i området. Menneskene ved Tsjadsjøen var i utgangspunktet ekstremt sårbare. De har nå et akutt behov for mat, drikkevann, husly, helsehjelp, beskyttelse og utdannelse.

Her er en oversikt over hva Leger Uten Grenser gjør:

Nigeria:

Helsesituasjonen i Borno-regionen er kritisk. Minst 500 000 mennesker er enten fordrevet eller avskåret i enklaver utenfor delstatshovedstaden Maiduguri. Disse menneskene har et akutt behov for mat, medisinsk hjelp, drikkevann og husly.

Leger Uten Grenser har arbeidet i Maiduguri i Borno regionen siden august 2014. Organisasjonen driver to klinikker, et ernæringssenter og et helsesenter i en leir og tilbyr medisinske konsultasjoner. De siste månedene har Leger Uten Grenser også utviklet et storskala prosjekt for å sikre tilgang til vann og akseptable hygienevilkår i leirene i Maiduguri. Det utføres også epidemiologisk overvåkning av leirens befolkning.

I 2015 gjennomførte Leger Uten Grenser 116 300 medisinske konsultasjoner, 1330 assisterte fødsler og behandlet 6000 underernærte barn.

Tsjad:

Mot slutten av 2015 og begynnelsen av 2016 førte voldelige angrep av Boko Haram til en masseforflytning av mennesker i områdene rundt Tsjadsjøen. 111 000 mennesker er fordrevet i Tsjad alene. Dette inkluderer rundt 7000 flyktninger, hvor 5000 har bodd i Dar Es Salam leiren siden starten av 2016.

Selv om volden og de store folkeforflytningene i området har gått ned er det fortsatt store behov. Menneskene som har bosatt seg i regionen har mistet både livsgrunnlag og eiendeler. De har derfor et akutt behov for hjelp.

I løpet av de første månedene i 2016 gjennomførte Leger Uten Grenser mer enn 50 000 konsultasjoner ved hjelp av mobile klinikker i området. Diaré og luftveisinfeksjoner som følge av dårlige boforhold representerer de største helsemessige utfordringene. Underernæring er også et problem.

Niger:

I følge offentlige kilder har mer enn 280 000 mennesker søkt tilflukt i Diffa-regionen, sør i Niger. Dette som følge av vedvarende vold og konflikt i området. Dette tallet inkluderer også nigerianske flyktninger, nigerske returnerte og de internt fordrevne i Diffa.

Sikkerhetssituasjon i landet er fremdeles kritisk. Den Nigerske regjeringen har erklært unntakstilstand, og den er fortsatt gjeldende. I starten av juni flyktet over 70 000 mennesker etter angrepene i byen Bosso.

I mai og juni ble det gjennomført over 4500 medisinske konsultasjoner ved Leger Uten Grensers helsesentre, mobile klinikker og sykehus. I hovedsak dreier det seg om luftveisinfeksjoner, øyeinfeksjoner og malaria. I juni har det blitt gjennomført mer enn 50 fødsler og over 850 svangerskapskonsultasjoner. 1960 barn har også blitt vaksinert ved helsesentre som støttes av Leger Uten Grenser.

I juli ble det også gjennomført en vaksinekampanje mot meslinger i byene Diffa og Chetimari. Målet var å nå 40 000 barn under 5 år.

Les mer om: Helseutfordringer, Krig og konflikt, Underernæring, Afrika, Tsjad