Verdens glemte kriser

- Oppmerksomhet er en forutsetning for endring, derfor ber vi norsk media om mer drahjelp til å få frem de glemte krisene, sier lege Morten Rostrup. 


På årets liste står ti humanitære kriser som sårt trenger medienes oppmerksomhet, men som faller utenfor. 
 
- Vi vil gjerne takke norsk presse for at de har vist oss at det er mulig. Både gjennom ebola og flyktningkrisen har vi sett at færre dør når flere vet. Nå er det flere som trenger oss, sier Rostrup. 
 
Fryktens makt
For Leger Uten Grenser er kritiske til hvorfor norske medier og politikere har skapt så mye oppmerksomhet rundt ebola og flyktningkrisen. 
 
- Vi må spørre oss selv om oppmerksomheten kom fordi vi fryktet for våre egne liv og vår egen fremtid. Vi måtte isolere ebolaen, vi måtte passe på at den farlige sykdommen ikke rammet oss selv, og vi så tusenvis av flyktninger på vei inn i Norge, sier Rostrup. 
 
Oppmerksomheten rundt ebola førte til en vaksine og mye hjelp, mens nordmenn flokket til med hjelp for flyktninger da oppmerksomheten rundt flyktningkrisen var på sitt største. 
 
Dynamikken er klar: Frykt skaper oppmerksomhet, og derfor faller mennesker som lever langt unna utenfor medienes søkelys. 
 
- Vi vet at vi kan, men hvorfor bryr vi oss bare når vi er redde? Klarer vi å gjøre det samme, selv om de som frykter for livet og trenger vår hjelp, ikke er oss selv? spør Rostrup.
 
Årets glemte kriser
 
Svært mange barn fødes uten tegn til liv. Vi vet hvordan vi kan forhindre det, men lite gjøres. 
 
Selv om du har begått en kriminell handling har du rett til helsehjelp, men i Malawi har fangene liten tilgang til lege og står i fare for hiv, underernæring og tuberkulose. 
 
Ny og effektiv medisin finnes mot hepatitt C, men gjennomført behandling kan koste hundretusenvis av kroner. Samtidig dør over en halv million mennesker, fordi ubehandlet kan sykdommen lede til leversvikt og død.
 
300.000 sentralamerikanere blir utsatt for drap, vold og overgrep på flukt gjennom Mexico hvert år. Uten lovlige papirer har de ingen tilgang til helsehjelp.  
 
Etter et halvt århundre med giftig behandling har vi nå en ny medisin mot verdens dødeligste infeksjonssykdom. Dessverre har bare en håndfull mennesker tilgang.
 
Ekstrem vold driver millioner på flukt i et område som er ribbet for penger, mat og helsehjelp.
 
140.000 mennesker har flyktet fra Burundi til Tanzania. Leirene de bor i er overbefolket, og hver dag krysser enda flere mennesker grensen.
 
Uansett hvor viktig verdens regjeringer sier hivbehandling er: Bor du i Den Demokratiske Republikken Kongo, er sjansene små for at du får medisinene du trenger for å overleve.
 
Det finnes en effektiv vaksine mot lungebetennelse, allikevel tar sykdommen flest barneliv i verden.  
 
I verdens største flyktningleir Dadaab lever over 277.000 mennesker i fare for kolera og underernæring, og i usikkerhet om hva fremtiden vil bringe.