Pakistan: Nektes adgang til jordskjelvrammede
Over en måned etter katastrofen slipper Leger Uten Grenser fremdeles ikke til med nødhjelp.
Tirsdag 24. september rammet det første av to kraftige jordskjelv i Balutsjistan-provinsens Awaran-distrikt. Det ble rapportert om bygninger som lå i grus, hundrevis av døde og mange flere skadde.
Likevel, fire uker etter de to store jordskjelvene, har Leger Uten Grenser ennå ikke fått behandlet én eneste pasient i det rammede området.
– Etter slike katastrofer ser vi vanligvis matmangel og underernæring. Vi ser mennesker som mangler skikkelig husly, og som er sårbare for lungebetennelse og malaria. Vi ser mangel på rent vann og gode sanitærsystemer, noe som øker risikoen for diaré, og vi ser infeksjoner i ubehandlede skader, sier programsjef i Leger Uten Grenser, Kyrre Lind.
– Til tross for en rekke møter med provins- og lokale myndigheter, får vi ikke tillatelse til å jobbe i Awaran.
Hva er annerledes?
Lind jobbet selv i Pakistan etter jordskjelvet som rammet Kashmir i 2005.
– Da var myndighetene svært villige til å legge til rette for vår hjelp. Det samme så vi etter skjelvet som rammet Ziarat i 2008, og etter flere oversvømmelser øst i Balutsjistan. Vi forstår ikke hvorfor det er så annerledes for Awaran, sier Lind.
Etter skjelvene ble det rapportert om en prækær humanitær situasjon: arm- og benbrudd, forurensede brønner, mødre som måtte holde sine barn i live kun med dadler og sukkervann.
– Selvfølgelig har pakistanske myndigheter langt bedre kapasitet til å håndtere slike situasjoner enn det Leger Uten Grenser har. Men vi kan gi umiddelbar livreddende skadebehandling, ernæringshjelp og forebyggende primærhelsetjenester, og vi kan bistå med vann, sanitærsystemer og utdeling av materiell til husly. Men viktigst av alt: Vi er i stand til å gjøre dette nøytralt og upartisk, sier Lind.
Les mer om hvordan Leger Uten Grenser arbeider med naturkatastrofer
Upartisk, nøytral og uavhengig hjelp
Leger Uten Grenser er fullstendig nøytrale med hensyn til de politiske prosessene som utspiller seg i Balutsjistan-provinsen.
– Vi tar ikke side med noen regjering eller politisk gruppering, og vi ønsker kun å hjelpe mennesker i nød, sier Lind.
Leger Uten Grenser har i mange år jobbet i andre deler av Balutsjistan og Pakistan. Alt arbeidet hjelpeorganisasjonen gjør i landet, er finansiert av privatpersoner, ikke av institusjoner eller nasjonale myndigheter.
– Dette er avgjørende i et land hvor hjelp konsekvent blir manipulert. Ettersom vi kun finansierer dette arbeidet med private midler, har vi ingen bindinger til noen av partene, og vi står fritt til å hjelpe dem som trenger det mest. Og det er åpenbart at menneskene i Awaran trenger upartisk medisinsk hjelp, sier Lind.
Leger Uten Grenser i Pakistan
I andre deler av Pakistan gir Leger Uten Grenser primær- og sekundærhelsetjenester til folk rammet av konflikt og mangel på medisinsk hjelp.
Leger Uten Grenser jobber i De føderale stammeområdene, samt i provinsene Khyber Pakhtunkhwa og Sindh, og i distriktene Qilla Abdullah, Quetta, Nasirabad og Jafarabad i Balutsjistan-provinsen.