Naturkatastrofer

Foto: Jeanty Junior Augustin/Leger Uten Grenser

Naturkatastrofer


Leger Uten Grenser har over 40 års erfaring og kan rykke kjapt ut etter naturkatastrofer som jordskjelv, tsunamier og orkaner. 

Hjem > Om oss > Slik jobber vi > Naturkatastrofer
08.06.2017 | Oppdatert 19.10.2020
        

Rent vann, helsetjenester og transport er ofte noen av de områdene det går hardest utover når katastrofen skjer. Rask nødhjelp og tilgang til grunnleggende helsetjenester er livsviktig i slike situasjoner. 

Leger Uten Grenser jobber med alt fra stor-skala katastrofer til lokale nødstilfeller og vi kan respondere raskt på grunn av Leger Uten Grensers store nettverk av hjelpearbeidere og leverandører. Vi behandlet for eksempel vår første pasient innen tre minutter etter jordskjelvet på Haiti. 

Les mer om nødhjelpsforsyninger

50 år med nødhjelp

Med mer enn 40 års erfaring, er vi det nærmeste man kommer til eksperter når det kommer til å respondere på katastrofer i komplekse situasjoner. 

Vi sender ut høyt utdannede helsepersonell, logistikere og vann-og sanitæreksperter i felt. I løpet av de siste tiårene har vi bygget opp et godt system bestående av logistisk support og en stor gruppe erfarne Leger Uten Grenser-ansatte som kan mobiliseres i løpet av kort tid. 

Nesten 90 prosent av midlene våre har blitt gitt av private givere, noe som giør Leger Uten Grenser som organisasjon uavhengig. På grunn av dette kan vi respondere raskt. 

Vi ber bare om ekstra midler hvis katastrofen er veldig stor og vi virkelig trenger mer penger. 

Les mer om hvor vi får pengene våre fra

 

Umiddelbar respons

Jordskjelvet på Haiti i 2010 var vår største nødhjelpssituasjon så langt. Katastrofen tok livet av over 220.000 mennesker, og gjorde 1,5 millioner mennesker hjemløse og ødela 60 prosent av helsefasilitetene, inkludert to av våre sykehus. 

Vi responderte ved å rekruttere tusenvis av nye ansatte, for det meste lokale mennesker, som jobbet på 26 klinikker, inkludert et oppblåsbart sykehus plassert på en fotballbane. I løpet av ti måneder behandlet vi 350.000 pasienter, utførte 16.000 kirurgiske inngrep, og da en koleraepidemi brøt ut behandlet vi 60 prosent av alle tilfellene i landet. 

Haiti-jordskjelvet viste hvordan det å respondere på en katastrofe ofte går ut på mer enn bare nødhjelp. Nødhjelpsfasen, hvor vi bisto med kirurgi, medisinsk hjelp, psykologisk hjelp, mat, husly og vann, var i dette tilfellet relativt kort. På lang sikt måtte vi hindre spredningen av infeksjoner, reetablere helsesystemet og gi støtte til de som hadde mistet hjemmet sitt og bodde i midlertidige bosetninger. 

Artikkelen fortsetter under videoen

Nødhjelpsforberedelser

Vi har som oftest nødhjelpsarbeidere i nærheter når en katastrofe inntreffer, ettersom vi har prosjekter i over 60 land i verden. De får hjelp fra fra såkalte ”nødhjelpteam” som er permanent på standby i hovedkvarteret. Dette er mennesker som er eksperter på å få raskt oversikt og som kan organisere umiddelbar respons. 

Medisinske og logistiske leveranser, i form av pakker som allerede er gjort klare, er strategisk plassert over hele verden. Vi har også en lang liste med erfarne ansatte som er villige til å slippe alt de har i hendene og dra umiddelbart for å jobbe i katastrofeområder. Disse punktene gjør at vi kan være der hvor folk trenger oss mest så fort som overhodet mulig. Nødhjelp kan aldri vente. 

Nødhjelpsfinansiering

Vi er utrolig takknemlige for våre faste givere. Våre finansieringsstrukturer er helt avhengig av jevnlige donasjoner fra de over hundretusenvis av individer verden rundt som gir oss penger hver måned. Dette gir oss fleksibilitet, og kontanter klare til bruk, til å respondere på kriser etter hvert som de skjer. 

Det er sjelden at vi ber om penger til en spesifikk krise, hvis vi gjør det er det nøye gjennomtenkt fordi vi kun vil ha de pengene vi har tenkt til å bruke. Etter tsunamien i det Indiske hav i 2004 endte vi opp med å bli overfinansiert, og dette på tross av at vi kun etterspurte penger i et par dager. Vi er derfor veldig forsiktige med øremerkede donasjoner og vi legger mye arbeid i å bedømme hva vi faktisk trenger av penger for å arbeide og hva publikum kommer til å gi oss. 

Les mer om grunnprinsippene våre

I en nødhjelpssituasjon er dette dessverre vanskelig og noen ganger feilberegner vi, som for eksempel med jordskjelvet i Haiti i 2010 hvor vi endte opp med å trenge og bruke mye mer enn det vi egentlig hadde budsjettert. Men giverne våre kan være helt sikre på at vi kun ber om øremerkede penger når vi virkelig trenger det. 

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen