Den sentralafrikanske republikk: 10.000 tilbringer nettene på sykehus etter at flyktningleir ble plyndret og brent
Voldelige kamper mellom rivaliserende grupper i Batangafo, nord i landet, har ført til at rundt 10.000 mennesker søker tilflukt på et sykehus støttet av Leger Uten Grenser.
Kampene startet i Batangafo første gang i slutten av juli, og har vært mellom den tidligere Seleka-koalisjonen og andre militsgrupper. Dette har ført til ekstrem vold i området, med drap og plyndring. En leir for internt fordrevne flyktninger har blitt plyndret og brent ned, og tvunget beboerne på flukt. Rundt 10.000 av disse har søkt tilflukt på et sykehus Leger Uten Grenser støtter i området.
– Vi sørger for at menneskene som har søkt tilflukt får de grunnleggende vann- og sanitærbehovene dekket ettersom de ikke har noen mulighet for å returnere. Det er likevel viktig å understreke at leiren må bli bygd opp så fort det er trygt for disse menneskene å reise tilbake, sier lege Jostein Eiane Heggebø, som kom tilbake fra Den sentralafrikanske republikk nå i sommer.
Ran, drap og bortføringer på sykehus
De fleste av de som søker tilflukt på sykehuset drar fra sykehuset på morgenen og returnerer tilbake når det blir mørkt.Dessverre er situasjonen i Den sentralafrikanske republikk så usikker at selv sykehus ikke garanterer trygghet.
I løpet av de siste ukene har bevæpnede mennesker tvunget seg inn på sykehus i både Zemio og Bangassou. I Bangassou tvang to bevæpnede menn seg inn på et sykehus og tok med seg to pasienter, som senere ble funnet døde. I Zemio ble en liten jente skutt og drept i armene på moren sin.
Slike angrep er uakseptable og Leger Uten Grenser fordømmer slike angrep. Flere hjelpeorganisasjoner i området har også blitt ranet, inkludert Leger Uten Grenser.
– Store deler av befolkningen befinner seg i ekstremt vanskelig situasjon, hvor rundt 2,3 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp. Det er vanskelig å forestille seg at man selv på sykehus heller ikke kan føle seg trygg, sier Heggebø.
Spent situasjon
Den første bølgen av vold startet 27.juli, den neste 1.august. Dette har ført til 24 døde og 17 skadde, flere av disse ble behandlet på sykehuset Leger Uten Grenser støtter.
Selv om de rivaliserende partene har sagt de har kommet til en enighet, er likevel situasjonen i området er spent.
Krisen i Den Sentralafrikanske republikk startet i slutten av 2013, og har ført til enorme lidelser for sivilbefolkningen.
Siden november i fjor har konflikten forverret seg, og er en av årets glemte kriser. Bare de siste månedene har flere enn 180.000 mennesker flyktet fra hjemmene sine, og antall internt fordrevne har steget til rundt 400.000.
Siden 2013 har rundt en halv million mennesker flyktet over til nabolandene.
Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk
Leger Uten Grenser startet å arbeide i landet i 1996 og har flere enn 2400 nasjonalt ansatte, og 230 internasjonale hjelpearbeidere i landet. Siden 2013 har Leger Uten Grenser doblet støtten til landet for å respondere på krisen. I dag er det rundt 20 prosjekter rundt om i landet som sørger for gratis helsetjenester innen blant annet mor- og barnehelse, vaksiner, og kirurgi. Vi har også hiv- og tuberkulosepasienter i behandling.