Hjem Nyheter Over 85 prosent av innbyggerne i byen Bria flykter fra vold og usikkerhet i Den sentralafrikanske republikk

Over 85 prosent av innbyggerne i byen Bria flykter fra vold og usikkerhet i Den sentralafrikanske republikk

Foto: Leger Uten Grenser / Natacha Buhler

Harde kamper flere steder i Den sentralafrikanske republikk tvinger mennesker på flukt. Væpnede grupper utfører målrettede angrep på sivilbefolkningen. I områdene der volden nå er mest intens mener Leger Uten Grenser at internasjonal støtte må fokuseres bort fra langsiktig bistand til akutt nødhjelp.

Meningsløs vold fra blå himmel

Våre pasienter forteller om brutale voldsepisoder, lemlesting og drap. Det ser ut som om ingen skiller mellom sivile og de væpnede partene i konflikten. Befolkningen flykter ved første mulighet.

Hele nabolag i Bria har blitt tømt for mennesker, og alt som er etterlatt tyder på kamper. Kulehull i bygninger, spor etter brann og ødelagte hjem.

Det blir farligere og farligere for våre team å behandle de syke og sårede. Vi krever uhindret tilgang til menneskene som trenger vår hjelp. Og vi krever at nøytraliteten til medisinske institusjoner som sykehus, klinikker og ambulanser respekteres.

Byen kalles glitrende Bria på grunn av alle diamantminene i regionen. De 47.000 innbyggerne kontrolleres nå av forskjellige væpnede grupper, i skiftende allianser. I blant eksploderer konflikten i store voldsepisoder.

I mai var det de kristne nabolagene som var angrepet. I november 2016 var det peuhl-befolkningen som ble utpekt. Over 2.800 peuhl-folk har siden da flyktet til Gobolo-enkalven hvor FNs fredsbevarende styrker er stasjonert.

Rundt 41.000 mennesker, 85 prosent av Brias innbyggere har flyktet fra hjemmene sine. De fleste av disse har søkt tilflukt i PK3-leiren. Leiren ble laget for å huse 3000 mennesker etter kampene i november 2016. I dag bor det 25.000 der, og antallet øker daglig.

Artikkelen fortsetter etter bildet


Det er tydelig at leiren er veldig overbefolket. Rundt de eldste teltene har folk satt opp enkle improviserte hus laget av det fikk med seg hjemmefra. Under regntiden – som nå har begynt – blir leiren gjørmete, og de som bor der har ikke hus som tåler været.

Leger Uten Grenser har økt antallet mobile klinikker i PK3-leiren fra november 2016, og fokusert på barn under 15 år. Fra starten av juni i år har våre team hatt over 600 konsultasjoner, hovedsakelig for malaria. Vi forsyner leiren med rent vann fordi de dårlige sanitærforholdene gjør dem utsatt for sykdomsutbrudd.

Humanitær hjelp kommer ikke raskt nok til Bria, og nyankomne har fortsatt ikke fått helt grunnleggende hjelp, som plastikkduker til hus og såpe.

Leger Uten Grenser har også mobile klinikker i Kolaga, ti kilometer sør for Bria, hvor flyktninger kommer fra både fra Bria og omkringliggende rurale strøk. For enklaven Gobolo i Bria, hvor Peuhl-folk har vært isolert siden november 2016, gir vi også grunnleggende helsehjelp.

Alle folkegrupper i SAR er sårbare for voldsyklusen av gjentatte angrep og represalier som i økende grad direkte rammer sivile.