Foto: Leger Uten Grenser
Hjem > Nyheter > En måned etter brannen i Moria
Nyheter

En måned etter brannen i Moria

09.09.2020 | Oppdatert 12.10.2020
        

Morgenen 9. september var Moria-leiren brent til grunnen. 12.000 mennesker hadde leiren som sitt midlertidige hjem. Tusenvis av mennesker ble tvunget til å leve på gaten uten noe sted å gå i dagevis. I etterkant av brannen har den greske regjeringen lagt skylden for brannen i Moria på flyktningene selv. 

Om de tente på selv, er det den greske regjeringen og Europa sin skyld, forteller humanitærrådgiver for Leger Uten Grenser, Aurélie Ponthieu. 

Nå er er det satt opp en ny leir hvor 7500 mennesker har blitt flyttet til, og Leger Uten Grenser advarer om at en ny Moria-lignende leir ikke er løsningen på probemet. 

Artikkelen fortsetter under denne videoen med en sterk beskjed til europeiske ledere

 

Den nye leiren er ikke løsningen

Den nye leiren minner om elendigheten som karakteriserte Moria-leiren. Menn, kvinner og barn sover i telt med matter til gulv, det finnes ikke rennende vann og det blir delt ut mat kun en gang daglig. Familier må vaske seg i havet fordi det ikke finnes dusjer, og det er kun et begrenset antall toaletter. Leiren ble satt opp i rekordfart, og den er ikke rustet for kraftig regn og storm. Det er heller ikke mulig å følge tiltak som å holde avstand for å beskytte seg mot covid-19.

Les mer: Fanget på de greske øyene: En historie om frykt og håp

Ny migrasjonspakt: ingen endring

Leger Uten Grenser har i årevis kritisert europeisk migrasjonspolitikk, som gjør at flyktninger og migranter blir fanget under uverdige forhold på de greske øyene. For noen uker siden la EU frem en ny migrasjonspakt, men dessverre ser det ut til at den nye pakten forankrer de gjeldende policyene som fører til de menneskelige lidelsene på de greske øyene. Tusenvis av andre flyktninger og migranter lever også under uverdige forhold i leirer på Samos, Chios, Kos og Leros. 

Migrasjonspakten gjenspeiler også strengere grensekontroll og fokuserer mer på retur og hvordan avskrekke mennesker fra å søke beskyttelse til Europa  - heller en menneskelig mottakelse og beskyttelse.  

Les mer: Flyktninger i Europa

Artikkelen fortsetter under bildet

En liten gutt ble vaksinert av Leger Uten Grenser på Samos. Tusenvis av barn er fanget på de greske øyene. Foto: Enri CANAJ

 

Hjelp menneskene fra Moria og andre på flukt i Europa

Sammen med flere enn 400 andre organisasjoner står vi nå bak et internasjonalt opprop hvor vi innstendig ber om at EU-kommisjonen nå endrer politikken som fører til unødig lidelse og død for mennesker på flukt til og i Europa. Så langt har 165.000 mennesker signert oppropet. 

Signer på change.org: Fire Moria Camp: Call for urgent evacuation and radical change.

– Vi vil tro på en ny start når vi ikke lenger må behandle mennesker som lider unødig. I flere år har Europakommisjonen kommet med nye kunngjøringer, løfter og forpliktelser, men det vi er vitne til på de greske øyene og på det sentrale Middelhavet er at mennesker som søker trygghet systematisk blir utsatt for elendighet, lidelse, ydmykelse og vold. De, og dem som ønsker å hjelpe dem blir behandlet som kriminelle, sier internasjonal president i Leger Uten Grenser, Christos Christou.

– I september ble den femte redningsbåten holdt igjen i land på et latterlig grunnlag, og en ny leir har blitt satt opp på Lesvos. Vi har hele tiden vist de menneskelige kostnadene dette medfører til europeiske ledere, til kommisærer i Brussel og til samfunnet. Likevel ser ingenting ut til å føre til en endring, som det er et desperat behov for, avslutter han.

Les mer: Fanget på de greske øyene: En historie om frykt og håp

Artikkelen fortsetter bildet

Her får en mor og barnet hennes helsehjelp etter brannen på en ny klinikk Leger Uten Grenser satte opp på Lesvos. Foto: Leger Uten Grenser

Dette gjør vi

Leger Uten Grenser driver en klinikk utenfor den nedbrente Moria-leiren, og må frakte pasienter frem og tilbake til den nye leiren. Team gir mentalhelsehjelp og behandler barn med kroniske sykdommer. Vi har også seksualhelse- og familieplanleggingstjenester. Vi har også en klinikk i Mytilene som behandler pasienter med voldsskader og de som sliter med alvorlige mentalhelseproblemer.

Les mer: Dette gjør vi i Hellas

Hva har skjedd i Moria? 

I starten av september ble hele Moria satt i karantene etter at en av innbyggerne fikk påvist covid-19-smitte - en karantene Leger Uten Grenser omtalte som ondskapsfull og uberettiget. Smitteutbruddet og karantenen førte til enda mer redsel og fortvilelse blant Morias innbyggere, som allerede har vært gjennom store påkjenninger. 

Om kvelden tirsdag 8. september brøt det ut protester og det ble observert flere branner på forskjellige steder i leiren.

Feltarbeider Dorsa Javeid jobbet i tre måneder som helseopplyser ved covid-19-enheten utenfor Moria-leiren på øya Lesvos. Foto: Ryan Rodrick Beiler/Leger Uten Grenser

– At denne hendelsen inntreffer rett etter at korona ble oppdaget i leiren kommer ikke som noen overraskelse. Erfaring har vist oss at man ikke kan kontrollere et utbrudd uten å ha tillit og forståelse i befolkningen. Hvordan kan statlige myndigheter holde 12.000 fanget i umenneskelige forhold og fortelle dem at de må overholde sosial distansering i et så overbefolket område? sier feltarbeider Dorsa Javeid, som nettopp har kommet hjem fra Lesvos. 

– Men la oss være klare på hva som er årsaken til denne brannen: Det er nesten fem år med menneskelige lidelser og vold på grunn av migrasjonspolitikken til europeiske og greske myndigheter som har skylden, fortsetter Javeid.

Svært anspent situasjon

Nesten en uke etter brannen var fortsatt kvinner, eldre, nyfødte babyer, syke mennesker, småbarn tvunget til å sove på gata uten tilstrekkelig tilgang til mat, vann, medisinsk hjelp og husly.  

Spenningen ute på gaten var spent med flere sammenstøt mellom asylsøkere og lokale innbyggere. Asylsøkerne protesterer fordi de ønsker å forlate øya, mens de lokale innbyggerne som deltar i uroen vil at asylsøkerne skal forsvinne. Politiet har svart med å bruke tåregass. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Store ødeleggelser etter brann i Moria-leiren.
Store ødeleggelser i Moria-leiren etter storbrannen i september 2020. Foto: Leger Uten Grenser.

 

Åpnet ny klinikk i varehus

Leger Uten Grenser var nødt til å omstrukturere responsen vår på Lesvos med mobile team etter brannen, og vi satte opp en ny klinikk for å kunne bistå de som ble etterlatt på gaten med akutt helsehjelp. 

I tillegg var klinikken vår ved Moria-leiren operativ. I løpet av to dager behandlet teamene våre 164 pasienter ved de to klinikkene. 

Vi  behandler mange barn, inkludert en 10 dager gammel baby som hadde symptomer relatert til brannene og politiets bruk av tåregass, i tillegg til gravide kvinner og aleneforeldre. Konsultasjonene de siste dagene har for det meste vært relatert til skader knyttet til brannen og uroen på øya den siste uka.  

Ny leir er ingen løsning

Etter å ha evakuert 400 enslige mindreårige, har den greske regjeringen gjort det klart at ingen flere flyktninger vil få forlate øya. Greske myndigheter har opprettet nå en ny leir ved sjøen.

Greske myndigheter utfører nå hurigtesting for covid-19 av mennesker som skal videreføres til den nye leiren. 14 av 550 har testet positivt. De med påvist korona har blitt flyttet til separate telt utenfor leirene. Før brannen var 35 av Morias innbyggere bekreftet smittet. 

Vi vet ikke enda om den nye leiren vil ha kapasitet til å ta imot 12.000 mennesker, ei heller om den vil kunne tilby menneskene sikkerhet og beskyttelse mot covid-19-smitte. 

Det vi vet er at en ny leir ikke vil løse situasjonen som menneskene befinner seg i. Det vil kun skape mer lidelse, slik vi ser nå.

Behov for umiddelbar evakuering

Leger Uten Grenser har i flere år krevd evakuering av de mest sårbare menneskene i Moria. Nå haster det at de 12.000 fraktes til et trygt sted og at de får tilstrekkelig tilgang på helsehjelp.

I videoen forteller Marco Sandrone, vår koordinator på Lesvos, om situasjonen kort tid etter brannen.

 

Vi ber nå greske myndigheter om å umiddelbart vedta en beredskapsplan og evakuere samtlige av flyktningene til et trygt sted på fastlandet eller til andre europeiske land. Leger Uten Grenser står klare til å bistå i nødhjelpsarbeidet. 

Les mer om det vi gjør i Hellas og Moria.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

Mer i denne seksjonen  
Nyheter fra felt
Land
Sykdommer og helse
Flyktninger
Naturkatastrofer
Krig og konflikt
Foto: Leger Uten Grenser
Hjem > Nyheter > En måned etter brannen i Moria
Nyheter

En måned etter brannen i Moria

09.09.2020 | Oppdatert 12.10.2020
        

Morgenen 9. september var Moria-leiren brent til grunnen. 12.000 mennesker hadde leiren som sitt midlertidige hjem. Tusenvis av mennesker ble tvunget til å leve på gaten uten noe sted å gå i dagevis. I etterkant av brannen har den greske regjeringen lagt skylden for brannen i Moria på flyktningene selv. 

Om de tente på selv, er det den greske regjeringen og Europa sin skyld, forteller humanitærrådgiver for Leger Uten Grenser, Aurélie Ponthieu. 

Nå er er det satt opp en ny leir hvor 7500 mennesker har blitt flyttet til, og Leger Uten Grenser advarer om at en ny Moria-lignende leir ikke er løsningen på probemet. 

Artikkelen fortsetter under denne videoen med en sterk beskjed til europeiske ledere

 

Den nye leiren er ikke løsningen

Den nye leiren minner om elendigheten som karakteriserte Moria-leiren. Menn, kvinner og barn sover i telt med matter til gulv, det finnes ikke rennende vann og det blir delt ut mat kun en gang daglig. Familier må vaske seg i havet fordi det ikke finnes dusjer, og det er kun et begrenset antall toaletter. Leiren ble satt opp i rekordfart, og den er ikke rustet for kraftig regn og storm. Det er heller ikke mulig å følge tiltak som å holde avstand for å beskytte seg mot covid-19.

Les mer: Fanget på de greske øyene: En historie om frykt og håp

Ny migrasjonspakt: ingen endring

Leger Uten Grenser har i årevis kritisert europeisk migrasjonspolitikk, som gjør at flyktninger og migranter blir fanget under uverdige forhold på de greske øyene. For noen uker siden la EU frem en ny migrasjonspakt, men dessverre ser det ut til at den nye pakten forankrer de gjeldende policyene som fører til de menneskelige lidelsene på de greske øyene. Tusenvis av andre flyktninger og migranter lever også under uverdige forhold i leirer på Samos, Chios, Kos og Leros. 

Migrasjonspakten gjenspeiler også strengere grensekontroll og fokuserer mer på retur og hvordan avskrekke mennesker fra å søke beskyttelse til Europa  - heller en menneskelig mottakelse og beskyttelse.  

Les mer: Flyktninger i Europa

Artikkelen fortsetter under bildet

En liten gutt ble vaksinert av Leger Uten Grenser på Samos. Tusenvis av barn er fanget på de greske øyene. Foto: Enri CANAJ

 

Hjelp menneskene fra Moria og andre på flukt i Europa

Sammen med flere enn 400 andre organisasjoner står vi nå bak et internasjonalt opprop hvor vi innstendig ber om at EU-kommisjonen nå endrer politikken som fører til unødig lidelse og død for mennesker på flukt til og i Europa. Så langt har 165.000 mennesker signert oppropet. 

Signer på change.org: Fire Moria Camp: Call for urgent evacuation and radical change.

– Vi vil tro på en ny start når vi ikke lenger må behandle mennesker som lider unødig. I flere år har Europakommisjonen kommet med nye kunngjøringer, løfter og forpliktelser, men det vi er vitne til på de greske øyene og på det sentrale Middelhavet er at mennesker som søker trygghet systematisk blir utsatt for elendighet, lidelse, ydmykelse og vold. De, og dem som ønsker å hjelpe dem blir behandlet som kriminelle, sier internasjonal president i Leger Uten Grenser, Christos Christou.

– I september ble den femte redningsbåten holdt igjen i land på et latterlig grunnlag, og en ny leir har blitt satt opp på Lesvos. Vi har hele tiden vist de menneskelige kostnadene dette medfører til europeiske ledere, til kommisærer i Brussel og til samfunnet. Likevel ser ingenting ut til å føre til en endring, som det er et desperat behov for, avslutter han.

Les mer: Fanget på de greske øyene: En historie om frykt og håp

Artikkelen fortsetter bildet

Her får en mor og barnet hennes helsehjelp etter brannen på en ny klinikk Leger Uten Grenser satte opp på Lesvos. Foto: Leger Uten Grenser

Dette gjør vi

Leger Uten Grenser driver en klinikk utenfor den nedbrente Moria-leiren, og må frakte pasienter frem og tilbake til den nye leiren. Team gir mentalhelsehjelp og behandler barn med kroniske sykdommer. Vi har også seksualhelse- og familieplanleggingstjenester. Vi har også en klinikk i Mytilene som behandler pasienter med voldsskader og de som sliter med alvorlige mentalhelseproblemer.

Les mer: Dette gjør vi i Hellas

Hva har skjedd i Moria? 

I starten av september ble hele Moria satt i karantene etter at en av innbyggerne fikk påvist covid-19-smitte - en karantene Leger Uten Grenser omtalte som ondskapsfull og uberettiget. Smitteutbruddet og karantenen førte til enda mer redsel og fortvilelse blant Morias innbyggere, som allerede har vært gjennom store påkjenninger. 

Om kvelden tirsdag 8. september brøt det ut protester og det ble observert flere branner på forskjellige steder i leiren.

Feltarbeider Dorsa Javeid jobbet i tre måneder som helseopplyser ved covid-19-enheten utenfor Moria-leiren på øya Lesvos. Foto: Ryan Rodrick Beiler/Leger Uten Grenser

– At denne hendelsen inntreffer rett etter at korona ble oppdaget i leiren kommer ikke som noen overraskelse. Erfaring har vist oss at man ikke kan kontrollere et utbrudd uten å ha tillit og forståelse i befolkningen. Hvordan kan statlige myndigheter holde 12.000 fanget i umenneskelige forhold og fortelle dem at de må overholde sosial distansering i et så overbefolket område? sier feltarbeider Dorsa Javeid, som nettopp har kommet hjem fra Lesvos. 

– Men la oss være klare på hva som er årsaken til denne brannen: Det er nesten fem år med menneskelige lidelser og vold på grunn av migrasjonspolitikken til europeiske og greske myndigheter som har skylden, fortsetter Javeid.

Svært anspent situasjon

Nesten en uke etter brannen var fortsatt kvinner, eldre, nyfødte babyer, syke mennesker, småbarn tvunget til å sove på gata uten tilstrekkelig tilgang til mat, vann, medisinsk hjelp og husly.  

Spenningen ute på gaten var spent med flere sammenstøt mellom asylsøkere og lokale innbyggere. Asylsøkerne protesterer fordi de ønsker å forlate øya, mens de lokale innbyggerne som deltar i uroen vil at asylsøkerne skal forsvinne. Politiet har svart med å bruke tåregass. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Store ødeleggelser etter brann i Moria-leiren.
Store ødeleggelser i Moria-leiren etter storbrannen i september 2020. Foto: Leger Uten Grenser.

 

Åpnet ny klinikk i varehus

Leger Uten Grenser var nødt til å omstrukturere responsen vår på Lesvos med mobile team etter brannen, og vi satte opp en ny klinikk for å kunne bistå de som ble etterlatt på gaten med akutt helsehjelp. 

I tillegg var klinikken vår ved Moria-leiren operativ. I løpet av to dager behandlet teamene våre 164 pasienter ved de to klinikkene. 

Vi  behandler mange barn, inkludert en 10 dager gammel baby som hadde symptomer relatert til brannene og politiets bruk av tåregass, i tillegg til gravide kvinner og aleneforeldre. Konsultasjonene de siste dagene har for det meste vært relatert til skader knyttet til brannen og uroen på øya den siste uka.  

Ny leir er ingen løsning

Etter å ha evakuert 400 enslige mindreårige, har den greske regjeringen gjort det klart at ingen flere flyktninger vil få forlate øya. Greske myndigheter har opprettet nå en ny leir ved sjøen.

Greske myndigheter utfører nå hurigtesting for covid-19 av mennesker som skal videreføres til den nye leiren. 14 av 550 har testet positivt. De med påvist korona har blitt flyttet til separate telt utenfor leirene. Før brannen var 35 av Morias innbyggere bekreftet smittet. 

Vi vet ikke enda om den nye leiren vil ha kapasitet til å ta imot 12.000 mennesker, ei heller om den vil kunne tilby menneskene sikkerhet og beskyttelse mot covid-19-smitte. 

Det vi vet er at en ny leir ikke vil løse situasjonen som menneskene befinner seg i. Det vil kun skape mer lidelse, slik vi ser nå.

Behov for umiddelbar evakuering

Leger Uten Grenser har i flere år krevd evakuering av de mest sårbare menneskene i Moria. Nå haster det at de 12.000 fraktes til et trygt sted og at de får tilstrekkelig tilgang på helsehjelp.

I videoen forteller Marco Sandrone, vår koordinator på Lesvos, om situasjonen kort tid etter brannen.

 

Vi ber nå greske myndigheter om å umiddelbart vedta en beredskapsplan og evakuere samtlige av flyktningene til et trygt sted på fastlandet eller til andre europeiske land. Leger Uten Grenser står klare til å bistå i nødhjelpsarbeidet. 

Les mer om det vi gjør i Hellas og Moria.

Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.

 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen