Dette har vi lært av ebolautbruddet

Foto: Leger Uten Grenser / Fabio Basone

Leger Uten Grenser med ny rapport om klinisk, epidemiologisk og antropologisk forskning under epidemien i Vest-Afrika.

Ebolautbruddet i Vest-Afrika var en av de største utfordringene Leger Uten Grenser sto overfor i 2014 og 2015. Medisinsk personell ble møtt av en sykdom uten kjent behandling. Store utfordringer møtte dem også i arbeidet med å forhindre spredning og hjelpe syke.

I løpet av utbruddet tok Leger Uten Grenser imot mer enn 5200 pasienter med ebola. Lite forskning var gjort på sykdommen. Likevel klarte vi å redde mange liv. 2500 av pasientene overlevde.

To år etter utbruddet publiserer Leger Uten Grenser en forskningsrapport om utfordringene vi møtte i felt, hvordan de ble løst, og hva verden må gjøre for å være bedre rustet ved en ny epidemi.

Forskningen tok utgangspunkt i de tre landene som ble hardest rammet i epidemien – Guinea, Sierra Leone og Liberia. Resultateren er publisert i rapporten “Two years of MSF supported research on Ebola”.

Under svært utfordrende omstendigheter klarte feltarbeidere å systematisere informasjon om blant annet pasientmottak, kliniske tester, behandling, utfordringer i møte med helsesystemet og sårbare pasientgrupper.

Leger Uten Grenser har opparbeidet seg verdifull kunnskap om sykdommen. Nå arbeider vi for at det internasjonale samfunnet skal bruke denne kunnskapen til å hindre tap av menneskeliv ved et nytt utbrudd.

Klikk her for å laste ned rapporten “Two years of MSF supported research on Ebola

Les mer om: Ebola, Sykdommer, Afrika, Liberia