Ny rapport viser målrettede massedrap i Rakhine, Myanmar
I en ny rapport fra Leger Uten Grenser publisert i dag viser de mest konservative anslagene at over 6.700 Rohingya ble drept i Rakhine-delstaten i Myanmar på kun én måned (mellom 25. August og 24. September). I hvert fall 730 barn under fem år er blant de drepte.
«Opprydningsoperasjoner»
— Vi har gjort en systematisk medisinsk mortalitetsundersøkelse blant rohingya-flyktninger i Bangladesh. Funnene fra undersøkelsen var dypt sjokkerende. Et overveldende antall personer fortalte om familiemedlemmer som ble drept. De beskrev også de grusomme måtene folk ble drept eller alvorlig skadet på etter «opprydningsoperasjonene» fra myanmarske sikkerhetsstyrker, forteller lege og styreleder Karine Nordstrand, for Leger Uten Grenser.
Les sterke historier fra rohingya-flyktninger i Bangladesh
Målrettede angrep og utstrakt bruk av vold
Rapporten viser at rohingyaene har vært utsatt for målrettede angrep. Funnene i rapporten er et klart tegn på en utstakt bruk av vold etter at myanmarsk militære, politi og lokale militser startet sine «opprydningsoperasjoner» som et svar på angrep fra Arakan Rohingya Salvation Army. Siden 25. august har over 626.000 Rohingya flyktet fra Myanmar til Bangladesh.
Siden det knapt finnes uavhengige observatører i Rakhine bestemte Leger Uten Grenser seg for å gjøre en retrospektiv mortalitetsundersøkelse på rohingyaene som har flyktet til nabolandet.
Les også: Internasjonale humanitære organisasjoner må få full tilgang øyeblikkelig til Rankhine delstaten
De fleste skutt
I november utførte Leger Uten Grenser seks forskjellige dødelighets-undersøkelser i flere flyktningleirer i Cox’s Bazar i Bangladesh. Undersøkelsene viser at den daglige dødsraten blant Rohingya mellom den 25. august og 24. september var 8.0 per 10.000 flyktninger.
Dersom dette legges til det totale antallet flyktninger tilsier tallene at mellom 9.425 and 13.759 Rohingya døde i løpet av den første måneden da volden startet. Av disse estimerer Leger Uten Grenser at over 1000 er barn yngre enn fem år.
Les også: Bildeserie: Grusomme vitnesbyrd fra rohingya-flyktninger i Bangladesh
— Disse tallene er et konservativt anslag, fordi vi ikke har undersøkt alle flyktningleirene i Bangladesh og fordi undersøkelsen ikke regner med de familiene som aldri kom seg ut av Myanmar. Vi har fått rapporter om hele familier som døde etter at de ble låst inne i hjemmene sine mens de brant, forklarer Nordstrand.
For farlig å sende dem tilbake
Folk flykter fortsatt fra Rakhine-delstaten og inn i Bangladesh. Mange av disse rapporter om vold. Derfor mener Leger Uten Grenser at det er altfor tidlig å snakke om en eventuell avtale om retur av flyktninger fra Bangladesh til Myanmar.
— Rohingyaene kan ikke returnere før myanmarske myndigheter kan garantere for deres sikkerhet og rettigheter, sier Nordstrand.
Les om Leger Uten Grensers arbeid med rohingya-flyktninger i Bangladesh
Mange skutt i ryggen
71% av dødsfallene i perioden var forårsaket av vold. Hele 69% av de drepte døde av skuddskader, mange ble skutt i ryggen. Andre ble brent eller slått til døde. Blant de yngste ofrene under fem år, ble over halvparten skutt og rundt en tiendedel brant i hjel i husene sine. 7% ble slått til døde, mens 2% døde av landminer.
— Ingen kan nå hevde at de ikke vet hva Rohingyane har flyktet fra. Vi er leger og sykepleiere og har ikke mulighet til å stanse volden. Spørsmålet verdenssamfunnet og land som Norge må spørre seg er: hva gjør dere nå?, spør Nordstrand.