Vann- og sanitærarbeid
Rent drikkevann og gode sanitærforhold er livsviktig. Mennesker i katastrofeområder og i områder med vannbårne sykdommer trenger tilgang på rent vann.
Leger Uten Grenser sørger alltid for å ha god vannforsyning og systemer for avfallshåndtering på stedene hvor vi jobber. Det er viktig for å få utført det medisinske arbeidet på en trygg måte.
I katastrofesituasjoner jobber vi derfor med å sikre rammede mennesker rent vann og gode sanitærfasiliteter. Drikkevann og avfallshåndtering er alltid førsteprioritet. Dersom det ikke finnes gode vannkilder i nærheten, frakter vi inn vann i tankbiler. Vi jobber også med å spre informasjon om fasilitetene vi har satt opp og om hvordan folk kan sikre best mulig hygiene.
Jobb som vann- og sanitærekspert eller logistiker for Leger Uten Grenser
Hindrer smitte av sykdommer
Urent vann kan føre til smitte av vannbårne sykdommer som hepatitt og kolera. Å sikre rent vann i utsatte områder er derfor en viktig del av behandlingen ved sykdomsutbrudd.
Siden september 2016 har Leger Uten Grenser behandlet 885 pasienter i Tsjad med gulsott, en sykdom som kan bety at en person har hepatitt E. Hepatitt smitter ofte via vann i områder med dårlig tilgang til rent drikkevann, og sykdommen har brutt ut i byen Am Timan i den sørøstlige delen av Tsjad.
Leger Uten Grenser jobber for å bedre tilgangen til rent vann, og klorerer byens vanntårn. Vannklorering er en viktig del av Leger Uten Grensers akuttiltak mot vannbårne sykdommer.
Jemen: Stort kolera-utbrudd kan komme ut av kontroll
Vann- og sanitærarbeid i flyktningleirer
Det er viktig å sikre gode hygieniske forhold når det bor mange mennesker på samme sted. I begynnelsen av 2016 bodde det 6000 flyktninger i flyktningleiren «Jungelen» i Calais i Frankrike. I tillegg til å tilby medisinsk hjelp, sørget Leger Uten Grenser for at flyktningene hadde gode sanitærforhold.
Vi har bygget 66 kjemiske toalett og har håndtert avfall i flyktningleiren. Mange pasienter hadde skabb og luftveisinfeksjoner som et resultat av dårlig sanitær hygiene.