Meslinger kan være livstruende for underernærte barn i Afghanistan
I februar tok vi imot 1400 barn med meslinger i prosjektene våre i Herat og Helmand. Dette er spesielt bekymringsfullt fordi landet også nå står overfor en underernæringskrise.
Zainab sov dårlig i natt. Lysene og de konstante pipelydene fra maskinene på intensivavdelingen hadde holdt hvem som helst våkne. Men det var ikke bare derfor hun ikke fikk sove. Hun var bekymret for sin ett år gamle sønn, Takberullah. Han hadde også hatt en rastløs og slitsom natt. Han hadde problemer med å puste helt til han fikk medisiner av legen sin.
– Hvorfor er foten til barnet mitt kaldt? spør Zainab en av helsearbeiderne, mens hun klemmer ankelen til Takberullah og legger et teppe over ham.
Takberullah har ligget på intensivavdelingen for barn på Boost sykehus i tre dager. Sykehuset støttes av Leger Uten Grenser, og ligger i Lashkar Gah i Helmand provinsen i Afghanistan. For ti dager siden fikk han og de to søstrene hans feber og diaré, men Takberullah ble mye sykere enn søsknene sine. Etter to dager fikk han et utslett, og moren hans tok han med til sykehuset hvor han ble diagnostisert med meslinger.
Han har en livstruende lungebetennelse og hypoglykemi, som vil si at han har lavt blodsukker. Dette forklarer hvorfor han har kalde hender og føtter, og hvorfor han er i en så kritisk tilstand.
– Hvor lenge må han være her? Jeg har andre barn som er syke hjemme, men jeg vet ikke hvordan de har det, sier Zainab.
Takberullah får oksygen, antibiotika og glukose for å behandle komplikasjonene. Han er én av de 1400 barna med meslinger som vi tok imot i prosjektene våre i provinsene Helmand og Herat i februar. Halvparten av barna fikk komplikasjoner som gjorde at de måtte legges inn på sykehus.
Livet til Takberullah stod ikke til å redde. Nå samler legene seg rundt det som pleide å være Takberullahs seng, ogprøverå redde livet til en ny pasient. I mellomtiden har Zainab pakket sammen tingene sine. Hun reiser hjem alene for å være sammen med sine gjenværende barn.
Ikke nok sengeplasser
Antall pasienter med meslinger har vært ekstremt høyt på Boost sykehus. Fra desember til slutten av februar kom det i gjennomsnitt 150 barn med meslinger til sykehuset hver uke. 40 prosent av barna hadde alvorlige komplikasjoner som for eksempel lungebetennelse, og ble innlagt på sykehuset for å få behandling.
I Herat tok vi imot nesten 800 pasienter med meslinger i februar. Ved starten av året hadde vi 8 isolasjonssenger for pasienter med smittsomme sykdommer som meslinger eller tuberkulose. Denne avdelingen ble raskt overbelastet av pasienter med meslinger. Derfor økte vi kapasiteten med 12 ekstra sengeplasser.
Nå jobber vi med å opprette en ny avdeling for pasienter med meslinger, og her vil det være 60 sengeplasser. Her skal kritisk syke pasienter få intensivbehandling, og de som er på bedringens vei skal få oppfølging. Men det er sannsynlig at denne nye avdelingen ikke vil være nok.
– Seksti prosent av pasientene med meslinger som kommer til regionalsykehuset i Herat må legges inn på sykehus, og halvparten av de som legges inn for å få intensivbehandling er også underernært, forteller Sarah Vuylsteke, vår prosjektkoordinator i Herat.
Les mer om vårt arbeid i Afghanistan
Meslinger og underernæring: en dødelig kombinasjon
Situasjonen er spesielt bekymringsfull fordi Afghanistan står overfor en underernæringskrise. I flere måneder har barn som har fått behandling mot underernæring på ernæringsklinikkene våre i Helmand og Herat, måttet dele senger fordi det ikke er nok sengeplasser. Mellom januar og slutten av februar, ble nesten 800 barn innlagt på klinikkene våre med alvorlig akutt underernæring.
– De fleste barna vi ser på ernæringsklinikkene og intensivavdelingene har hatt meslinger nylig. Meslinger svekker barnas immunforsvar og det gjør det vanskeligere for dem å kjempe mot komplikasjoner som for eksempler luftveisinfeksjoner, forteller vår medisinske team-leder på Boost sykehus, Fazal Hai Ziarmal.
– Hvis et barn er underernært, slik mange nå er i Afghanistan, er immunforsvaret deres allerede veldig svakt og det kan føre til en mer alvorlig og langvarig infeksjon hvis de blir smittet med meslinger. Dette vil igjen svekke immunforsvaret deres og gjør dem veldig sårbare. Mange underernærte barn dør av komplikasjoner som følge av meslinger, fortsetter Fazal Hai Ziarmal.
Les mer: Afghanistan: Underernæring øker i Herat – helsevesenet er ved bristepunktet
Begrenset tilgang på medisiner
Meslinger kan forebygges gjennom vaksinasjon, men vaksinasjonsgraden i Afghanistan er lav og det er én av årsakene til den raske økningen i antall smittetilfeller. I tillegg bor ofte familier tett på hverandre, som igjen bidrar til gode forhold for at viruset kan spre seg.
Noen barn blir friske av seg selv, mens andre trenger medisiner mot komplikasjonene. Men dette kan være vanskelig å finne i Afghanistan, fordi mange helsefasiliteter mangler medisiner og utstyr. Dette betyr at mange foreldre må kjøpe medisiner fra lokale apoteker.
– Alle de tolv barnebarna mine ble syke, men det er disse tre som har det verst, forteller Han Bibi mens hun sitter på Boost sykehus med barnebarna rundt seg og venter på sønnen sin. Barna ser slitne og ulykkelige ut, og alle tre har meslinger.
– Vi kjøpte medisin i landsbyen vår, men da barna ikke ble bedre kom vi hit. Den eldste gråt, hadde vondt i brystet og kastet opp. Hun drikker mye vann, men klarer ikke å få i seg noe annet, fortsetter Han Bibi.
Stor belastning på helsevesenet
– I våre prosjekter i Herat dør to barn hver dag av komplikasjoner som følge av meslinger. Jeg vil ikke tenke på hva som skjer i andre deler av landet, der det ikke er tilgang til tilstrekkelig helsehjelp, forteller Vuylsteke.
Vuylsteke forteller at alle de offentlige helsefasilitetene vi har besøkt i avsidesliggende områder, sier at de vil kunne behandle pasienter med meslinger hvis de har milde komplikasjoner. Men fordi de ikke har nok medisiner, utstyr og personell vil de ikke kunne behandle alvorlige eller mer kompliserte tilfeller.
– For barn som er veldig syke, de mest sårbare, er det veldig lite de kan gjøre, forteller hun.
– Vi kan få flere sengeplasser der vi jobber, men det vil ikke løse problemet. Uten en stor vaksinasjonskampanje, vil vi fortsette å se økende smittetallene de neste seks månedene. Dette vil føre til enda mer press på det allerede svake helsevesenet. På lengre sikt bør det gjennomføres større vaksinasjonskampanjer, så barna kan bli vaksinert regelmessig, avslutter hun.
I Kunduz har vi finansiert personell og utstyr til en ny avdeling med 35 sengeplasser for pasienter med meslinger på regionalsykehuset. Avdelingen åpnet 27. februar og allerede neste morgen var det flere pasienter enn sengeplasser på avdelingen.
Leger Uten Grenser jobber etter de humanitære prinsippene: uavhengighet, nøytralitet og upartiskhet. Fordi alle liv er like mye verdt.