Jordmor Christer i Sør-Sudan

Foto: Christer Holst

– Jeg var med på rundt 150-200 fødsler mens jeg jobbet i Sør-Sudan, og det var mange som gjorde inntrykk. 

Skrevet av jordmor Christer Holst etter oppdrag i Sør-Sudan i 2017. Christer er også fotograf og har tatt bildene i denne artikkelen med noen av sine aller minste pasienter og mødrene deres.

Interessert i å jobbe i felt? Vi trenger jordmødre & fødselsleger


En ung mor og et barn som ble født for tidlig

– Det begynte ganske dårlig. Jeg ble oppkalt av en av legene. Jeg måtte springe ned til konsultasjonsteltet, og der var det en ung mor, jeg tror hun var 16, som akkurat hadde født en prematur baby. Han var kanskje i uke 30, men siden vi ikke visste den eksakte termindatoen kunne vi ikke vite sikkert.


– Den lille gutten lå på sykehuset vårt med mammaen sin og fikk behandling i to måneder. De to fikk tett oppfølging av legen som hadde ansvar for det barnemedisinske.

Da de to reiste hjem etter to måneder var det utrolig gøy å se den lille typen. Han hadde virkelig kommet seg! Han var veldig frisk og rask da han dro. Han gikk opp i vekt og spiste godt fra brystet.


– Tidligere kollegaer hadde møtt på den unge moren og babyen hennes ikke så lenge før jeg dro hjem, og da var han faktisk blitt fem måneder gammel. Det gikk bare bra med ham, han var fortsatt frisk og rask.

Det er veldig artig å se at med de relativt enkle hjelpemidlene vi har, sammen med tett oppfølging og engasjement fra de ansatte, så kan vi hjelpe. Det er slike historier som er viktig å ta med seg.
Christer, jordmor i Sør-Sudan for Leger Uten Grenser

Nyfødt gutt med pustevansker

– Én fødsel jeg aldri kommer til å glemme var en liten gutt som ble født med ganske store pustevansker. Han måtte få oksygentilførsel, og vi ga ham også antibiotikabehandling for å utelukke at det var en infeksjon som gjorde ham kortpustet.

Legene som hadde ansvar for behandlingen konkluderte med at det sannsynligvis var en hjertefeil som var årsaken til pustevanskene.

Det var veldig vanskelig å stå og se på, og ikke kunne gjøre noe. Gutten dro hjem med mammaen sin.
Christer, jordmor i Sør-Sudan for Leger Uten Grenser


Fikk oppfølging

Moren kom tilbake til sykehuset jevnlig for oppfølging med sønnen, og fikk psykososial støtte for å takle situasjonen. Utviklingen deres ble fulgt av lege og barnelege, og da jeg dro fikk jeg høre at selv om gutten fortsatt hadde pustevansker, var han i live.
Christer, jordmor i Sør-Sudan for Leger Uten Grenser


En befolkning preget av krig

– Å vokse opp i Sør-Sudan må være traumatisk – et liv preget av frykt og uforutsigbarhet.

Jeg tror mange har en følelse av håpløshet, at det er vanskelig å bygge en framtid på grunn av konflikt, uenighet, borgerkrig, stammekonflikter, lokale konflikter, regionale konflikter og nasjonale konflikter. Det er en ganske kaotisk situasjon.

Store deler av befolkningen har ikke opplevd noe annet en krig. Det har vært borgerkrig i området mer eller mindre siden 50-tallet.

Et håp for fremtiden

– Det å være med å hjelpe den lille babyen føles jo flott. Men det føles også fint å vite at man har vært med og bidratt til at ansatte som ikke har noe særlig helseutdanning kan være med og gjøre en forskjell.


– For meg er det noe av den fineste med å drive slikt arbeid, at man er med og øker kompetansen, og kunnskapen blant folk. Det gir meg håp for fremtiden. Man bidrar til at kompetansen blir økt, så den dagen man reiser hjem igjen har man ikke «bare tatt imot og reddet noen barn», for så å forlate alle pasientene til å klare seg uten helsehjelp. Når man reiser hjem så har man lagt igjen noe.


Leger Uten Grenser i Sør-Sudan

Leger Uten Grenser har prosjekter over hele Sør-Sudan. Staten Sør-Sudan ble skilt ut fra Sudan i 2011, men Leger Uten Grenser har jobbet i området som i dag utgjør Sør-Sudan i over 30 år. Våre team tilbyr alt fra fødselshjelp og grunnleggende helsetjenester til vaksinasjonskampanjer og vann og sanitærarbeid.