Lungebetennelse dreper en million barn i året (Glemte kriser 2016)
Det finnes en effektiv vaksine mot lungebetennelse, allikevel tar sykdommen flest barneliv i verden.
Lungebetennelse tar få, om noen, barneliv her i Norge. Her er det ofte syke, gamle mennesker som dør av sykdommen. Allikevel er lungebetennelse globalt sett den sykdommen som dreper flest barn i verden.
Men det finnes en effektiv vaksine som kan redde liv. Problemet er at den er altfor dyr.
De fleste friske barn klarer å bekjempe sykdommen på egenhånd, men barn med redusert immunforsvar har større risiko for å utvikle lungebetennelse, fordi kroppen selv ikke klarer å kjempe mot bakteriene. Et barns immunforsvar kan være svekket på grunn av underernæring, hiv eller meslinger eller andre sykdommer .
Lungebetennelse forårsakes av mange ulike grunner – inkludert virus, bakterier og sopp og kan spres på flere måter. Virus og bakterier finnes ofte i barns nese eller hals, og kan infisere lungene hvis de inhaleres. De kan også spres via dråpesmitte i luften, altså gjennom hoste eller nys. I tillegg kan lungebetennelse, eller pneumokokk spres gjennom blod, særlig under og etter fødsel. Mer forskning må til for å finne ut hva som egentlig forårsaker lungebetennelse.
Får ikke vaksine
Tre av fire barn får ikke de vaksinene de trenger for å unngå den livsfarlige sykdommen. Sykdommen kan ramme alle og en uskyldig infeksjon som ikke blir behandlet kan føre til blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. De mest sårbare er barn under 2 år.
I Norge får barn vaksine mot lungebetennelse for å forebygge at de får en alvorlig bakteriell infeksjon. Her i Norge har de verdens beste utgangspunkt for å kunne bekjempe infeksjonen selv. Nok mat, rent vann, trygt hjem.
I Sør-Sudan har barn liten eller ingen tilgang på alle disse tingene og kan utsettes for mange infeksjoner på grunn av vanskelige leveforhold. Risikoen for at et barn i Sør-Sudan skal få en alvorlig lungebetennelse og dø, er mye, mye høyere. Barn under to år i Sør-Sudan og andre fattige land trenger denne vaksinen for å bedre deres sjanse for å overleve.
Dødelig pris
Prisen på vaksinen mot lungebetennelse er i dag altfor høy, og mange land har ikke råd til å inkludere den i vaksinasjonsprogrammet.
Den laveste prisen for vaksinen er ti dollar per barn, og det er bare de fattigste landene som har tilgang til denne prisen gjennom GAVI. Historien har vist oss at gjennom konkurranse vil priser gå ned. En produsent i India utvikler en vaksine som skal selges for seks dollar per barn – men denne vil ikke være tilgjengelig før i 2019. Mellom nå og da kan mer enn 4 millioner barn dø fordi de ikke har fått vaksinen. Hvorfor venter vi med å senke prisen?
Prisen for å vaksinere et barn har skutt i været de siste årene. Hovedgrunnen er at det finnes flere gode nye vaksiner som bør inkluderes i basispakken barn trenger for å overleve. Derfor er det nå 68 ganger dyrere å vaksinere et barn enn i 2001 og mange land strever med å håndtere prisene og andre igjen har ikke råd til å introdusere visse vaksiner. Og vaksinen for lungebetennelse står for nesten halvparten av prisen i de fattigste landene. Det er klart at når et land allerede kjemper for basale ressurser, vil det være vanskelig å kjøpe inn en vaksine som er så dyr.
Pfizer og GSK, de to legemiddelselskapene som lager vaksinen for lungebetennelse, har tjent mer enn 30 milliarder dollar på å selge vaksinen siden 2009. I tillegg er de ikke villige til å dele hvilke priser de selger vaksinene for. Dette er viktig for å sikre konkurranse og lave priser. Til nå vil ikke disse firmaene forklare hva som gjør vaksinene dyre og det er helt uakseptabelt.
Manglende kjøleskap
Det er mange andre grunner til at barn ikke får tilgang til vaksiner, slik som utstyr, kvalifisert helsepersonell og vaksiner som ikke tåler varme. Barn i Sør Sudan må kunne få de samme vaksinene som et barn her i Norge. For de barna kan dette bety liv og død. Det kan avgjøre om de får feire 3-årsdagen sin eller ikke.
Forhindre død og antibiotikaresistens
Å forhindre at barn får lungebetennelse kan redusere bruken av antibiotika og dermed også faren for resistens. Når et barn først får lungebetennelse, er det bare en tredjedel som faktisk får den antibiotikaen de trenger for å få bukt med sykdommen.
Leger Uten Grenser
Leger Uten Grenser vaksinerer mot lungebetennelse i krisesituasjoner, men skal også vaksinere flere barn for lungebetennelse i vanlige vaksinekampanjer. Leger Uten Grenser har vaksinert barn mot lungebetennelse i Den sentralafrikanske republikk, Etiopia, Sør-Sudan og Uganda.
PASIENT: Mary James
Hver gang den tre måneder gamle babyen puster ut, hører man en raspende lyd, fordi pusten tvinger seg gjennom hennes bittesmå, infiserte lunger. Når hun gråter, kjemper kroppen for å puste. Hun har frem til nylig vært koblet til en oksygenmaskin for å få hjelp til å puste.
Mary bor i FNs beskyttelsesleir for sivile i Malakal i Sør-Sudan. Når forkjølelsessesongen begynner, er barneavdelingen hos Leger Uten Grenser fylt opp med barn med lungebetennelse. Forholdene i leiren er dårlige. Sykdom sprer seg lett med dårlige sanitære forhold og dårlig plass.
Mary overlevde lungebetennelsen, denne gangen.