Libya: Vilkårlig fengsling av flyktninger må stoppe

Foto: Leger Uten Grenser / Guillaume Binet / Myop

[01.09.17] – Migranter, flyktninger og asylsøkere holdes i interneringssentre under inhumane forhold i Libya. Leger Uten Grenser krever full stopp.

– Menneskene som holdes fengslet blir behandlet svært dårlig og nektes tilgang på helsehjelp, forteller Karine Nordstrand, lege og styreleder for Leger Uten Grenser.

Leger Uten Grenser har i over et år gitt helsehjelp til de innsatte på interneringssentre i Tripoli. Forholdene er umenneskelige.

– Hver dag ser våre medisinske team hvor skadelig det er for menneskene i interneringssentrene å bli innesperret på denne måten. Vi gjør det vi kan for å minske lidelsene, men dessverre er det ikke nok. Dette kan ikke fortsette, sier Nordstrand.

Artikkelen fortsetter etter bildet.


Blir alvorlige syke av forholdene

Leger Uten Grenser behandler månedlig over tusen innsatte for luftveisinfeksjoner, diaré, urinveisinfeksjoner, skabb og lus. Sykdomsbildet er et direkte resultat av forholdene i interneringssentrene.

Mange sentre er faretruende overbefolket. Det kan være så trangt om plassen at folk ikke kan sove liggende. Det er lite naturlig lys og ventilasjon. Det deles ut for lite mat til de innsatte. Selv voksne mennesker blir akutt underernært,og alvorlig syke nektes å bli innlagt på sykehus for behandling.

Artikkelen fortsetter etterbildet.


Lovløse tilstander

Siden statssystemet har kollapset i Libya er det skremmende lite oversyn og regulering av sentrene.

Helt grunnleggende rettslige og praktiske prosedyrer for å forhindre overgrep og tortur blir ikke respektert. Det er ingen formell registrering av menneskene som holdes der, og det er umulig å vite hva de blir utsatt for.

Dette gjør det svært vanskelig å overvåke pasienters utvikling og følge opp behandlingen de får.

– Under redningsaksjoner på Middelhavet har jeg selv møtt mennesker som har gått gjennom interneringssenterne, og sett arrene for det de blir utsatt for, forteller Lindis Hurum, prosjektkoordinator for Leger Uten Grenser.

Mennesker flyttes ofte mellom interneringssentre, og til andre steder som holdes hemmelige. Noen pasienter forsvinner, uten at Leger Uten Grenser får vite hva som er skjedd med dem. Den medisinske hjelpen Leger Uten Grenser klarer å gi under slike forhold er dermed svært begrenset.

Les mer om mennesker på flukt over Middelhavet

Artikkelen fortsetter etter bildet.


Krever stans i vilkårlig fengsling

Finansiell støtte fra EU er ikke nok for å stoppe overgrepene flyktningene og migrantene blir utsatt for.

– Et ensidig fokus på å forbedre forholdene i interneringssentrene uten å anerkjenne den komplekse virkeligheten i dagens Libya, risikerer å legitimere et system hvor mennesker sperres inne vilkårlig uten respekt for grunnleggende menneskerettigheter, og utsettes for grove overgrep, forklarer Nordstrand.

Derfor krever Leger Uten Grenser stans i vilkårlig fengsling av migranter og asylsøkere i Libya.


Leger Uten Grensers arbeid i Libya

Over det siste året har Leger Uten Grenser gitt livreddende helsehjelp og primærhelsetjenester til mennesker i 7 interneringssentre som drives av myndighetene i Tripoli.

Totalt har Leger Uten Grenser besøkt 16 slike sentre, og ønsker tilgang til flere. I Misrata gir Leger Uten Grenser helsehjelp til mennesker i 4 interneringssentre.

Hver måned utfører vi rundt 100 medisinske konsultasjoner, og har startet mobile behandlingsklinikker i området.

Leger Uten Grenser har jobbet i Libya siden 2011 for å støtte et helsesystem som har blitt delvis ødelagt av konflikten i landet.

Les mer om Leger Uten Grensers arbeid i Libya