Flyktninger over Middelhavet
Flyktninger over Middelhavet
Over 31.000 mennesker har druknet eller forsvunnet i Middelhavet siden 2014. Ruten over det sentrale Middelhavet er en av verdens dødeligste migrasjonsruter.
Hva er situasjonen på det sentrale Middelhavet i dag?
I mangel på trygge fluktruter fra Libya og Nord-Afrika, velger mange flyktninger og migranter å ta den livsfarlige veien over havet. Bare i 2023 mistet over 2500 mennesker livet eller ble meldt savnet på det sentrale Middelhavet, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). I 2024 har 1716 mennesker mistet livet eller blitt meldt savnet (per 17. desember).
Hvert år blir også tusenvis av mennesker stanset på havet av den libyske kystvakten og tvangsreturnert tilbake til landet de flyktet fra. Libya er definert som utrygt for migranter, flyktninger og asylsøkere av internasjonale og europeiske institusjoner som FN, IOM og EU-kommisjonen. Likevel fortsetter EU-land å støtte arbeidet til den libyske kystvakten. I 2023 ble flere enn 17.000 mennesker sendt tilbake til Libya av den libyske kystvakten. Mange blir sendt til interneringssentre og må bo under grusomme forhold.
De fleste som blir reddet av Leger Uten Grenser har flyktet fra Libya, og mange forteller forferdelige historier om ekstrem vold, tortur og overgrep.
Europa fraskriver seg ansvar
Det finnes ingen statlig, proaktiv søk- og redningskapasitet på det sentrale Middelhavet i dag. Det er opp til frivillige organisasjoner (NGO) å redde liv til havs, men også dette byr på utfordringer. Flere redningsbåter har blitt nektet å dra fra kai og ut i det sentrale Middelhavet, noe Leger Uten Grenser har opplevd flere ganger. De siste to årene har Geo Barents blitt ilagt fire sanksjoner av italienske myndigheter, noe som samlet har ført til 160 dager i arrest. Disse sanksjonene ble kun ilagt fordi skipet utførte sin humanitære og juridiske plikt til å redde liv til sjøs.
I tillegg har europeiske stater de siste årene stengt havnene for NGO-skip som har reddet folk på flukt. Den bevisste og strukturelle mangelen på koordinering etterlater mennesker i nød og uten hjelp i timer, dager eller til og med uker.
Les mer:
- Søk- og redningsarbeidet med norsk skip i Middelhavet avsluttes
- Ny beslutning i Italia vil føre til flere dødsfall i Middelhavet
Hva gjør Leger Uten Grenser på Middelhavet i dag?
Leger Uten Grenser har drevet søk- og redningsarbeid på det sentrale Middelhavet siden 2015 og har reddet over 94.000 mennesker.
I desember 2024 avsluttet vi søk- og redningsarbeidet med det norske skipet Geo Barents. Årsaken er at italienske lover og regler gjør det umulig for oss å fortsette vårt livreddende arbeidet dette redningsskipet.
Geo Barents har vært i drift siden juni 2021 og reddet over 12.500 mennesker, men nå avvikles driften. Leger Uten Grenser har startet arbeidet med å finne et alternativ og planlegger å vende tilbake til søk- og redningsaktiviteter på det sentrale Middelhavet.
Vi fortsetter samtidig å kritisere europeiske myndigheters umenneskelige migrasjonspolitikk, som fører til at mennesker lider i Libya og i verste fall mister livet på Middelhavet. Vi er også svært bekymret for kriminaliseringen av hjelpearbeidere som er involvert i søk- og redningsarbeid, noe som er totalt uakseptabelt.
Mangel på søk- og redningsarbeid avskrekker ikke mennesker – det gjør bare risikoen de blir tvunget til å ta enda mer ekstrem.
Les mer: Ofte stilte spørsmål om arbeidet vårt på Middelhavet
Flykter fra vold og konflikt i Libya
I Libya fortsetter konflikten og den vanskelige sikkerhetssituasjonen gjør at tusenvis av mennesker ser overfylte og lite sjødyktige båter som eneste utvei. Mange av dem som forsøker å flykte over Middelhavet blir stanset av den libyske kystvakten og tvunget tilbake til Libya. Dette er brudd på internasjonal lov. Libya anerkjennes ikke som trygt. Flyktninger og migranter blir vilkårlig fengslet og lever under grusommme forhold i interneringssentre.
– Vi levde under umenneskelige forhold hvor vi ble tvunget til å utføre tvangsarbeid og vi ble regelmessig straffet av vaktene. Det var ikke sollys i Tajoura (interneringssenter). Det var kvinner med små babyer. Vi ble holdt i lukkede hangarer, menn og kvinner adskilt. Vi ble tatt ut på jobb hele dagen og returnerte til hangaren ved midnatt for deretter å bli straffet uten at vi visste hvorfor. Kvinner ble ført bort av politiet, slått og voldtatt. De respekterer ikke kvinner, de respekterer ikke babyer, de respekterer ingen. Hvis du prøver å flykte, skyter de deg, fortalte Hassan, som hadde flyktet fra Guinea til Libya, og som sa at han satt fengslet i tre år uten dom.
I desperasjon for å komme seg ut av Libya forsøkte Hassan å krysse Middelhavet, og han ble reddet av Leger Uten Grenser og SOS Mediterranée på skipet Ocean Viking i 2019.
Vi har gitt helsehjelp i flere interneringssentre i Libya de siste årene og selv sett hvilke forhold flyktningene og migrantene lever under. Interneringsentre har også blitt utsatt for angrep. I 2019 ble 44 mennesker drept da interneringssenteret Tajoura i Tripoli ble bombet.
Leger Uten Grenser har i flere år kritisert europeiske land og myndigheter som støtter arbeidet til den libyske kystvakten. Vi krever også at flyktninger og migranter blir evakuert ut av Libya, og at den vilkårlige fengslingen tar slutt.
Les mer: Havet eneste vei ut fra Libya
Helsehjelp om bord
Om bord i redningsbåtene behandler vi i hovedsak pasienter for skader de har fått på flukt, blant annet skader relatert til drukning, brannsår, hypotermi (alvorlig nedkjøling), eller brukne bein.
Vi gir også helsehjelp for skader eller sykdom de har fått på grunn av forholdene de hadde levd under i Libya – enten de uhygieniske og inhumane forholdene i interneringssentrene, eller dårlige og usikre forhold andre steder.
Vi behandler blant annet voldsskader, forverrede kroniske lidelser, sår og infeksjoner som følge av tortur, skuddskader, underernæring og mistenkte tilfeller av tuberkulose.
Det har også vært flere gravide kvinner og små barn blant de vi har reddet, og derfor har vi også hatt jordmødre om bord på redningsskipene våre.
Hvordan fungerer redningsarbeidet?
Alle redningsaksjoner Leger Uten Grenser har utført i Middelhavet har vært i tråd med havretten og SOLAS-konvensjonen (Den internasjonale konvensjonen om sikkerhet for menneskeliv til havs). Ifølge Havretten har alle fartøy en lovfestet plikt til å hjelpe båter i havsnød.
Les mer: Slik jobber Leger Uten Grenser i det sentrale Middelhavet
Trygve Thorson er feltarbeider og jobbet på redningsbåten Ocean Viking høsten 2019. I filmen nedenfor forteller han om de sterke møtene med menneskene om bord.
Tidligere søk- og redningsarbeid
Leger Uten Grenser har drevet søk- og redningsarbeid på Middelhavet siden 2015 med flere redningsbåter og vi har reddet over 91.000 mennesker. Vi har hatt medisinske team om bord, og vi har bidratt til trygge fødsler og at andre akutte helsebehov blir dekket.
Vi har samarbeidet med organisasjonen Sea-Watch på båten Sea-Watch 4, og med organisasjonen SOS Mediterranée på det norske redningsskipet Ocean Viking og på redningsbåten Aquarius i 2018.
I 2017 hadde Leger Uten Grenser i perioder to redningsbåter på Middelhavet: Prudence og Aquarius. Vi reddet til sammen 23.900 mennesker i løpet av året.
I 2016 hadde vi tre båter på havet: Bourbon Argos, Dignity og Aquarius.
Les mer: Ofte stilte spørsmål om arbeidet vårt i Middelhavet