Flyktninger over Middelhavet

Foto: Albert Masias

Flyktninger over Middelhavet


Tusenvis av mennesker har så langt forsøkt å krysse det sentrale Middelhavet i år, og minst 578 mennesker har mistet livet. 

Hjem > Flyktninger > Flyktninger over Middelhavet
Oppdatert 14.08.2019
        

I 2019 har minst 10.018 mennesker forsøkt å krysse det sentrale Middelhavet, og 578 har mistet livet (oppdatert 14.08). Det betyr at det nesten er dobbelt så stor sjanse for å dø i år sammenlignet med 2018. 

Det finnes i dag svært få uavhengige søk- og redningsskip i det sentrale Middelhavet.

I juli 2019 annonserte Leger Uten Grenser at vi skulle gjenoppta livreddende arbeid på Middelhavet.

I fire redningsaksjoner – fra 9. til 12. august 2019 – reddet Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee til sammen 356 mennesker i havsnød i internasjonalt farvann utenfor Libya.

Om ettermiddagen 13. august seilte Ocean Viking nordover og ba maltesiske og italienske sjøfartsmyndigheter om å ta koordineringen og finne et trygt sted å sette menneskene i land.

– Vi vil gjøre søk- og redningsarbeid i det sentrale Middelhavet fordi mennesker fremdeles drukner når de flykter fra Libya. Dette er sårbare mennesker i en desperat situasjon med få andre muligheter enn å ta den livsfarlige reisen over Middelhavet. Til forskjell fra tidligere år finnes det nå nesten ingen uavhengige redningsbåter på Middelhavet. Mennesker skal ikke måtte dø på flukt, sier lege og president i Leger Uten Grenser, Karine Nordstrand.

Pierre-Eric Vachaud var lege på et av Leger Uten Grenser sine redningsskip på Middelhavet i 2016. Se film om familien han aldri kommer til å glemme:     

 

Som alle andre steder i verden hvor Leger Uten Grenser jobber – i krig- og konfliktområder og andre humanitære kriser – er vårt arbeid basert på prinsippet om at alle menneskeliv er like mye verdt. Vi jobber for å redde liv og lindre nød der mennesker ikke har tilgang på annen hjelp. Vi mener at ingen skal måtte drukne når de er på flukt.

Kan du støtte vårt arbeid?

Gi et engangsbeløp eller bli fast månedsgiver.

Les mer her »

 

Ofte stilte spørsmål om arbeidet vårt i Middelhavet

Vårt arbeid i det sentrale Middelhavet

Leger Uten Grenser begynte med søk- og redningsinnsats på det sentrale Middelhavet i mai 2015. Den 22. september 2018 ga panamanske myndigheter beskjed om at de ville trekke tilbake registreringen av redningsbåten Aquarius, som vi drev sammen med SOS Mediterranee, etter press fra Italia. Vi ble tvunget til å avslutte søk- og redningsarbeidet vårt i desember 2018, på tross av at det er desperat behov for humanitærhjelp på Middelhavet.

I løpet av den tiden båten var operativ gjennom 2018 reddet Aquarius 3.184 mennesker. Leger Uten Grensers team utførte 3.242 konsultasjoner om bord.

I 2017 hadde Leger Uten Grenser i perioder to redningsbåter i det sentrale Middelhavet: Prudence og Aquarius. Vi reddet til sammen 23.900 mennesker i løpet av året. I 2016 hadde vi tre båter i det samme farvannet: Bourbon Argos, Dignity og Aquarius. Totalt reddet vi 21.603 mennesker. 

Artikkelen fortsetter under bildet

Den 27. januar 2018 ble 99 mennesker reddet fra en synkende gummibåt av redningsbåten Aquarius.
To mennesker ble funnet livløse i vannet, mens et ukjent antall kvinner, menn og barn ble aldri funnet. Foto Laurin Schmid/SOS MEDITERRANEE

 

Om bord i båtene har vi for det meste behandlet pasienter med skader de hadde fått da de var på flukt, blant annet skader relatert til drukning, brannsår, hypotermi (alvorlig nedkjøling), eller brukne bein.

Vi ga også helsehjelp for skader eller sykdom mange hadde fått på grunn av forholdene de hadde levd under i Libya - uhygieniske og inhumane forhold i interneringssentrene eller dårlige og usikre forhold andre steder. Blant annet behandlet vi voldsskader, forverrede kroniske lidelser, skuddskader, sår og infeksjoner som følge av tortur, underernæring og mistenkte tilfeller av tuberkulose. Det var også flere gravide kvinner og små barn blant de reddede, og vi hadde en jordmor om bord.    

Leger Uten Grensers siste nyheter fra Middelhavet

Artikkelen fortsetter under videoen fra Leger Uten Grensers redningsbåt Bourbon Argos.


Hvordan fungerer redningsarbeidet?

Alle redningsaksjoner Leger Uten Grenser har utført i Middelhavet har vært i tråd med havretten og SOLAS-konvensjonen (Den internasjonale konvensjonen om sikkerhet for menneskeliv til havs). Ifølge havretten har alle fartøy en lovfestet plikt til å hjelpe båter i havsnød.

Slik jobber Leger Uten Grenser i det sentrale Middelhavet

Artikkelen fortsetter under bildet

Flyktninger og migranter lever under umenneskelige forhold i interneringssentre i Libya. Her fra et senter i Khoms, 120 kilometer øst for Tripoli. Foto: Sara Creta / Leger Uten Grenser

 

Tvangsreturnert til inhumane forhold i Libya

Uten trygge og lovlige alternativer for å nå Europa reiste de fleste gjennom Libya på jakt etter trygghet og beskyttelse. De fleste som krysser det sentrale Middelhavet i dag flykter fra de dårlige forholdene i Libya. 

Vi krever igjen evakuering av flyktninger og migranter i Libya

Tusenvis av flyktninger og migranter som ble reddet opp fra Middelhavet av den libyske kystvakten i 2018, ble tvangsreturnert tilbake til Libya. Dette er brudd på internasjonal lov; Libya anerkjennes ikke som trygt. I Libya blir flyktninger og migranter vilkårlig fengslet og lever under umenneskelig forhold i interneringssentre. 

Dette gjør Leger Uten Grenser i Libya

Artikkelen fortsetter under bildet

I august 2018 reddet team om bord på Aquarius 25 mennesker fra en mindre trebåt uten motor i det sentrale Middelhavet. Båten hadde trolig ligget på sjøen i over 35 timer.
Bare timer senere utførte Leger Uten Grenser og SOS MEDITERRANEE en redningsaksjon hvor 116 mennesker ble reddet fra en overfylt trebåt. Mange som blir reddet er dehydrerte og trenger umiddelbart å få i seg væske.
Foto: Guglielmo Mangiapane/SOS MEDITERRANEE

 

Ingen trygge fluktruter

Ifølge den internasjonale organisasjonen for flyktninger (IOM) druknet 2.299 mennesker i Middelhavet i 2018. De fleste døde i internasjonalt farvann mellom Libya, Italia og Malta (det sentrale Middelhavet). Dette er fortsatt verdens farligste flyktningrute.

Politisk uenighet har også det siste året ført til at uavhengige redningsbåter ikke har fått tildelt en trygg havn i Malta og i Italia. Det betyr at redningsbåtene med migranter og flyktninger er ukesvis på havet, noe som er helt uforsvarlig.

Europeisk politikk fortsetter å kreve liv på Middelhavet 
 
Europa fortsetter også med å gi mer ansvar for søk- og redningsarbeid til den libyske kystvakten. Dette på tross av at europeiske myndigheter er fullt klart over den ekstreme volden og utnyttelsen flyktninger, migranter og asylsøkere risikerer å bli utsatt for når de blir tvangsreturnert tilbake til Libya.

To år med EU-Tyrkia-avtale: En skrekkhistorie

 

 HVORFOR ER VI PÅ MIDDELHAVET 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen