Flyktninger over Middelhavet

Foto: Anthony Jean/SOS MEDITERRANEE

Flyktninger over Middelhavet


Leger Uten Grenser har hatt flere redningsbåter på Middelhavet de siste årene, og har siden 2015 vært med på å redde titusener av mennesker.

Hjem > Flyktninger > Flyktninger over Middelhavet
Oppdatert 19.11.2020
        

Hva er situasjonen? 

I 2019 mistet minst 1262 mennesker livet på flukt over havet fra Libya – verdens dødeligste migrasjonsrute. Så langt i 2020 har minst 600 mennesker mistet livet (oppdatert 19.11.2020). På bare 72 timer døde minst 100 kvinner, menn og barn i tre forlis i november. 

Fra august 2020 samarbeidet Leger Uten Grenser og organisasjonen Sea-Watch om å drive søk- og redningsarbeid på det sentrale Middelhavet. 

Dessverre har redningsbåten blitt nektet å forlate Italia siden 19.september 2020. Leger Uten Grenser frykter det ligger politiske motiver bak.  Eierne av Sea Watch har utfordret grunnlaget for at båten holdes tilbake og gått rettens vei.

Les mer: Redningsbåten Sea Watch 4 nektes tilgang til verdens dødeligste migrasjonsrute

Artikkelen fortsetter under denne videoen med en sterk beskjed til europeiske ledere

 

Før dette har Leger Uten Grenser og SOS Mediterranee samarbeidet på det sentrale Middelhavet, med redningsskipet Ocean Viking.

– Mennesker drukner fremdeles når de flykter fra Libya. Dette er sårbare mennesker i en desperat situasjon med få andre muligheter enn å ta den livsfarlige reisen over Middelhavet. Til forskjell fra tidligere år finnes det nå nesten ingen uavhengige redningsbåter på Middelhavet. Mennesker skal ikke måtte dø på flukt, sier lege og president i Leger Uten Grenser, Karine Nordstrand. 

Les mer: Ofte stilte spørsmål om arbeidet vårt i Middelhavet

Samtidig sitter også tusenvis av mennesker som har flyktet over det østlige Middelhavet fanget i flyktningleirer på øyene i Hellas. De lever under forferdelige forhold og Leger Uten Grenser har flere ganger krevd at de mest sårbare må bli evakuert fortest mulig.

Les siste nytt fra vårt arbeid i Hellas

Pierre-Eric Vachaud var lege på et av Leger Uten Grenser sine redningsskip på Middelhavet i 2016. Se film om familien han aldri kommer til å glemme:    

Flykter fra vold og konflikt i Libya

I 2019 forsøkte tusenvis av mennesker å krysse det sentrale Middelhavet fra Libya, minst 1262 av disse menneskene mistet livet. I enkelte perioder var det dobbelt så stor sjanse for å dø på havet sammenlignet med året før.

Les mer: Redningsarbeidet vårt på Middelhavet i 2019/2020

Leger Uten Grenser har snakket med mange migranter og flyktninger som har forsøkt å flykte fra konflikten i Libya. Mange av de som forsøker å krysse Middelhavet blir plukket opp av den libyske kystvakten og sendt tilbake til Libya. Vi har flere ganger gått hardt ut mot europeiske land og myndigheter som støtter arbeidet til den libyske kystvakten.  I Libya tilspisser konflikten seg og den stadig vanskeligere sikkerhetssituasjonen gjør at tusenvis av mennesker ser overfylte og lite sjødyktige båter som eneste utvei. Leger Uten Grenser jobber også i enkelte interneringssentre inne i Libya.

Les mer: Havet eneste vei ut fra Libya

Trygve Thorson er feltarbeider og jobbet på redningsbåten Ocean Viking høsten 2019. I filmen nedenfor forteller han om de sterke møtene med menneskene om bord.

Tidligere søk- og redningsarbeid 

Leger Uten Grenser begynte med søk- og redningsinnsats på det sentrale Middelhavet i mai 2015. I 2016 hadde vi tre båter i det samme farvannet: Bourbon Argos, Dignity og Aquarius. Totalt reddet vi flere enn 21.000 mennesker. I 2017 hadde Leger Uten Grenser i perioder to redningsbåter i det sentrale Middelhavet: Prudence og Aquarius. Vi reddet til sammen 23.900 mennesker i løpet av året. I store deler av 2018 drev vi redningsbåten Aquarius sammen med SOS Mediterranee.

Les mer: Ofte stilte spørsmål om arbeidet vårt i Middelhavet

Tvunget til å midlertidig avslutte redningsarbeidet vårt 

Den 22. september 2018 ga panamanske myndigheter beskjed om at de ville trekke tilbake registreringen av redningsbåten Aquarius, som vi drev sammen med SOS Mediterranee, etter press fra Italia. Vi ble tvunget til å avslutte søk- og redningsarbeidet vårt i desember 2018, på tross av at det er desperat behov for humanitærhjelp på Middelhavet.

I løpet av den tiden båten var operativ gjennom 2018 reddet Aquarius 3.184 mennesker. Leger Uten Grensers team utførte 3.242 konsultasjoner om bord.

I august 2019 gjenopptok vi søk- og redningsarbeid i det sentrale Middelhavet sammen med SOS Mediterranee. Fram til februar 2020 reddet 2095 vi mennesker. I april avsluttet vi samarbeidet med SOS.

Fra august 2020 samarbeider Leger Uten Grenser og organisasjonen Sea-Watch om å drive søk- og redningsarbeid på det sentrale Middelhavet. 

Dessverre har redningsbåten blitt nektet å forlate Italia siden 19.september 2020. 

Grunnlaget for dette har eierne av Sea Watch utfordret og gått rettens vei. Leger Uten Grenser frykter det ligger politiske motiver bak. 

Les mer: Redningsbåten Sea Watch 4 nektes tilgang til verdens dødeligste migrasjonsrute

Artikkelen fortsetter under bildet

Den 27. januar 2018 ble 99 mennesker reddet fra en synkende gummibåt av redningsbåten Aquarius.
To mennesker ble funnet livløse i vannet, mens et ukjent antall kvinner, menn og barn ble aldri funnet. Foto Laurin Schmid/SOS MEDITERRANEE

 

Helsehjelp om bord

Om bord i båtene har vi for det meste behandlet pasienter med skader de hadde fått da de var på flukt, blant annet skader relatert til drukning, brannsår, hypotermi (alvorlig nedkjøling), eller brukne bein.

Vi ga også helsehjelp for skader eller sykdom mange hadde fått på grunn av forholdene de hadde levd under i Libya - uhygieniske og inhumane forhold i interneringssentrene eller dårlige og usikre forhold andre steder. Blant annet behandlet vi voldsskader, forverrede kroniske lidelser, skuddskader, sår og infeksjoner som følge av tortur, underernæring og mistenkte tilfeller av tuberkulose. Det var også flere gravide kvinner og små barn blant de reddede, og vi hadde en jordmor om bord.    

Leger Uten Grensers siste nyheter fra Middelhavet

Artikkelen fortsetter under videoen fra Leger Uten Grensers redningsbåt Bourbon Argos.


Hvordan fungerer redningsarbeidet?

Alle redningsaksjoner Leger Uten Grenser har utført i Middelhavet har vært i tråd med havretten og SOLAS-konvensjonen (Den internasjonale konvensjonen om sikkerhet for menneskeliv til havs). Ifølge havretten har alle fartøy en lovfestet plikt til å hjelpe båter i havsnød.

Slik jobber Leger Uten Grenser i det sentrale Middelhavet

Artikkelen fortsetter under bildet

Flyktninger og migranter lever under umenneskelige forhold i interneringssentre i Libya. Her fra et senter i Khoms, 120 kilometer øst for Tripoli. Foto: Sara Creta / Leger Uten Grenser

 

Tvangsreturnert til inhumane forhold i Libya

Uten trygge og lovlige alternativer for å nå Europa reiste de fleste gjennom Libya på jakt etter trygghet og beskyttelse. De fleste som krysser det sentrale Middelhavet i dag flykter fra de dårlige forholdene i Libya. 

Les mer: Vi krever igjen evakuering av flyktninger og migranter i Libya

Nesten 9000 flyktninger og migranter som så langt har blitt fanget opp fra Middelhavet av den libyske kystvakten i 2020, har blitt tvangsreturnert tilbake til Libya. Dette er brudd på internasjonal lov: Libya anerkjennes ikke som trygt. I Libya blir flyktninger og migranter vilkårlig fengslet og lever under umenneskelig forhold i interneringssentre. Leger Uten Grenser har gitt helsehjelp flere interneringssentre i Libya de siste årene og selv sett hvilke forhold flyktningene og migrantene lever under. 

Les mer: Dette gjør Leger Uten Grenser i Libya

Artikkelen fortsetter under bildet

I august 2018 reddet team om bord på Aquarius 25 mennesker fra en mindre trebåt uten motor i det sentrale Middelhavet. Båten hadde trolig ligget på sjøen i over 35 timer.
Bare timer senere utførte Leger Uten Grenser og SOS MEDITERRANEE en redningsaksjon hvor 116 mennesker ble reddet fra en overfylt trebåt. Mange som blir reddet er dehydrerte og trenger umiddelbart å få i seg væske.
Foto: Guglielmo Mangiapane/SOS MEDITERRANEE

 

Ingen trygge fluktruter

Menneskene som forsøker å flykte fra Libya har ingen trygge ruter og mange ser på havet som en siste utvei.

Samtidig har politisk uenighet de siste årene ført til at uavhengige redningsbåter ikke har fått tildelt en trygg havn i Malta og i Italia. Det betyr at redningsbåtene med migranter og flyktninger er på havet i ukevis, noe som er helt uforsvarlig.

Les mer: Europeisk politikk fortsetter å kreve liv på Middelhavet 
 
Europa fortsetter også med å gi mer ansvar for søk- og redningsarbeid til den libyske kystvakten. Dette på tross av at europeiske myndigheter er fullt klar over den ekstreme volden og utnyttelsen flyktninger, migranter og asylsøkere risikerer å bli utsatt for når de tvangsreturneres tilbake til Libya.

Les mer: To år med EU-Tyrkia-avtalen: En skrekkhistorie

 

 HVORFOR ER VI PÅ MIDDELHAVET 
 
STØTT OSS
Bli fast giver
Med private gaver kan vi hjelpe dem som trenger det mest, uavhengig av politikk og myndigheter.
ENGASJER DEG
Få nyhetsbrev
Få en dypere innsikt i vårt arbeid.

⇑  Til toppen