Haiti: Helsevesen i ruiner (Glemte kriser 2015)

Foto: Leger Uten Grenser

Den massive strømmen av penger som fulgte jordskjelvet for fem år siden, har ikke gått til helsehjelp. Sykehus står tomme, og kolera tar fortsatt liv.

Jordskjelvet som rammet Haiti i 2010, ødela på et øyeblikk 60 prosent av det allerede svake helsesystemet. Hver tiende helsearbeider mistet livet eller dro fra landet.

Fem år etter at Haiti ble rammet av både jordskjelvogkolera, sliter det haitiske helsevesenet med både penger, helsepersonell og medisiner til sin befolkning.

Titusener bor fortsatt i leirer for hjemløse. Omfattende vold og hyppige trafikkulykker forårsaker mange alvorlige skader, men kun ett offentlig sykehus tilbyr ortopedisk kirurgi. Sykehuset er ennå ikke fullstendig rehabilitert og kan ikke drives på full kapasitet.

Andre sykehus er gjenoppbygd, men står tomme og mangler personell, medisiner, penger og medisinsk utstyr.

Etter jordskjelvet i 2010, strømmet penger inn i Haiti, men til tross for enorme behov er lite av disse pengene brukt på helsehjelp. Fremdeles må Leger Uten Grenser trå til med grunnleggende helsetjenester der landets eget helsevesen svikter, slik organisasjonen også gjorde før jordskjelvet i 2010.

I stadig større grad retter den medisinske innsatsen til myndighetene seg bort fra en humanitær nødhjelpstilnærming og mot en langsiktig utviklingstilnæming. Selv om det er bra å bygge opp helsevesenet på lang sikt, går dette utover responsen på de akutte helsekrisene som mennesker i Haiti står overfor akkurat nå. Et spesielt grelt eksempel er kolera.

Kolera dreper

Etter jordskjelvet ble Haiti rammet av kolera for første gang på 150 år. Siden har den dødelige sykdommen blusset opp igjen hvert eneste år.

Kolera er farlig, men lett å behandle. Alt som trengs, er væsketilførsel, rent vann og gode hygieneforhold.

Likevel somler haitiske og internasjonale myndigheter med responsen: Forutsigbart nok brøt sykdommen ut igjen i fjor høst, men pengene var ikke på plass. Dermed måtte Leger Uten Grenser sette opp og drive egne kolerasentre i tillegg til å gi økonomisk støtte til det offentlige helsevesenet.


I følge Verdens Helseorganisasjon har kolera fra 2010 til i dag kolera drept 8000 haitiere og smittet over 700.000.

Det finnes en nasjonal plan for å eliminere kolera, men ikke noe system for å sette den ut i live. Haitiske myndigheter og internasjonale givere må få på plass reell koleraberedskap i det offentlige helsevesenet. Hvis ikke, kommer denne sykdommen til å fortsette å kreve tusenvis av liv.

Hva gjør Leger Uten Grenser?

I hovedstaden Port-au-Prince driver Leger Uten Grenser en brannskadeavdeling på Drouillard sykehus. I 2014 ble totalt 481 pasienter med slike skader lagt inn på senteret.

Vi driver også to akuttmottak i Port-au-Prince, hvorav det ene også tilbyr kirurgi. I 2014 behandlet vi 50.000 pasienter på disse akuttmottakene.

Leger Uten Grenser tilbyr også fødselshjelp og kvinnehelsetjenester i Port-au-Prince, i tillegg til å behandle kolera.

Leger Uten Grenser har jobbet i Haiti siden 1991.

PASIENT: Zacharie, 17

I slutten av desember 2014, trengte tusenvis av mennesker akutt innleggelse på sykehuset til Leger uten Grenser i Port-au-Prince, Haiti. De hadde kolera. Selv om majoriteten av befolkningen fortsatt utsettes for kolera gjennom mangel på drikkevann og toaletter, er kapasiteten til å behandle sykdommen fortsatt uholdbar.

Zacharie på 17 år ble kjørt av bestefaren sin til Leger Uten Grensers sykehus. Hele familien hans var infisert av kolera. Han tror han ble syk på grunn av kranvannet. Han forteller at så raskt han blir frisk, vil han være mer forsiktig.